16.8 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Νοέμβριος 2023 | 15:54

Πρόταση από την Τράπεζα Κύπρου για μείωση δανειστικών επιτοκίων – Ποιους θα αφορά

Πρόταση, η οποία έχει αποσταλεί στην Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου σε σχέση με τη μείωση δανειστικών επιτοκίων, έχει ετοιμάσει η Τράπεζα Κύπρου, δήλωσε ο Διευθύνοντας Σύμβουλος του Συγκροτήματος Πανίκος Νικολάου, προσθέτοντας ότι «η ΚΤ προσπαθεί να πάρει το πράσινο φως από τον SSM (Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό)».

«Ελπίζω σε λίγες ημέρες να έχουμε το πράσινο φως για να το ανακοινώσουμε», είπε ο κ. Νικολάου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το α΄ τρίμηνο του 2023.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Eurobank: Μειώνει τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων στους συνεπείς πελάτες

Σημείωσε πως το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας είναι «αρκετά μεγάλο» και «το μεγαλύτερο που υπάρχει στην αγορά».

«Έχω τουλάχιστον 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ στεγαστικά δάνεια, τα οποία θα επηρεαστούν», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η μείωση των δανειστικών επιτοκίων «θα αφορά δανειολήπτες, οι οποίοι έχουν στεγαστικό δάνειο για πρώτη κατοικία», το οποίο είναι εξυπηρετούμενο.

Ο κ. Νικολάου είπε ακόμη ότι «έχουμε την πρόθεση να επιβραβεύσουμε τους συνεπείς δανειολήπτες» και «αυτούς που θα παραμείνουν συνεπείς», προσθέτοντας ότι «ακολουθούμε τη σωστή διαδικασία».

Ανέφερε επίσης ότι θα επιβραβευθούν «αυτοί που επηρεάζονται από τις αυξήσεις των επιτοκίων γιατί δεν είναι όλοι που επηρεάζονται», αλλά και «αυτοί που δεν έχουν πάρει οποιανδήποτε άλλης μορφής διευκόλυνση».

«Το τι θα πάρουμε θα περιμένουμε να το δούμε και από εκεί και πέρα θα κρίνουμε πώς θα ενεργήσουμε και τι ρίσκο θα πάρουμε», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η τράπεζα προσφέρει «λύσεις σε αυτούς που μπορεί να έχουν προσωρινά προβλήματα είτε μειώνοντας το επιτόκιο είτε κάνοντας αναδιάρθρωση».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα έχει 3,6 δισ. ευρώ στεγαστικά δάνεια σε 40.000 δανειολήπτες με μέσο όρο εξόφλησης δανείων τα 18 χρόνια και «εάν μειώσεις το επιτόκιο κατά 1%» η δόση θα μειωθεί κατά 50 ευρώ.

Αναφορικά με τους υφιστάμενους δανειολήπτες των οποίων το επιτόκιο των δανείων τους είναι συνδεδεμένο με «το Euribor το οποίο έχει αυξηθεί αυτή την περίοδο θα προσφέρουμε μιας μορφή ανταμοιβή σε μετρητά».

Αναφορικά με τον χρόνο μείωσης των δανειστικών επιτοκίων, ο κ. Νικολάου είπε ότι «περιμέναμε να υπάρξει μια σταθεροποίηση» στην αύξηση των επιτοκίων για να έρθει στη συνέχεια η τράπεζα με ένα σχέδιο μείωσης των επιτοκίων, προσθέτοντας ότι «μέχρι αρχές Ιανουαρίου (του 2023) ήταν 2% το επιτόκιο και τώρα είναι 3,25%».

«Δεν μπορείς να αλλάζεις κάθε λίγο το επιτόκιο», σημείωσε.

Κυρώσεις κατά Ρωσίας

Ερωτηθείς αν η αντίδραση της τράπεζας σε σχέση με τον χειρισμό των κυρώσεων προέκυψε σε συνεννόηση με την κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Νικολάου απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας ότι η τράπεζα εφαρμόζει πλήρως τις κυρώσεις από μόνη της «και δεν παίρνουμε οδηγίες από κανένα».

Ανέφερε ότι αυτός που επηρεάζεται από τις κυρώσεις δικαιούται – υπάρχει διαδικασία – να αποταθεί για εξαιρέσεις και πρόσθεσε ότι «η πληρωμή μισθοδοσίας» στους υπαλλήλους του είναι κάτι που μπορεί να το ζητήσει το ίδιο το άτομο που είναι κάτω από κυρώσεις, προσθέτοντας ότι «δεν θα το ζητήσει η τράπεζα ούτε η Κυβέρνηση εκ μέρους του».

Ωστόσο, ο κ. Νικολάου διερωτήθηκε με ποιους θα συναλλάσσεται αυτός που είναι κάτω από κυρώσεις για να συνεχίσει να δραστηριοποιείται και να εργοδοτεί υπαλλήλους.

Είπε ακόμη ότι «αυτό που αναφέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ότι είναι μια ευκαιρία να λύσουμε το πρόβλημα μια και καλή είναι αρκετά εύστοχο».

Απαντώντας σε σχέση με το κλείσιμο λογαριασμών πελατών της τράπεζας, ο κ. Νικολάου είπε ότι αυτό έγινε στο πλαίσιο της πολιτικής αποδοχής πελατών (customer acceptance policy) της τράπεζας το οποίο συνεχώς ανανεώνεται και αποφασίστηκε πριν από την επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι αυτό «δεν είχε καμία σχέση με τις κυρώσεις», αλλά συνέπεσε με την επιβολή κυρώσεων και «έτυχε να το συνδέσουν εκτός Κύπρου με τις κυρώσεις».

Ο κ. Νικολάου είπε ότι η τράπεζα έχει σήμερα Ρώσους υπηκόους που διαθέτουν μόνο το 1% των καταθέσεων της και σχεδόν μηδέν σε δάνεια.

Ο Διευθυντής Διεύθυνσης Συμμόρφωσης του Συγκροτήματος Μάριος Σκανδάλης είπε ότι οι κυρώσεις βγήκαν στις 12 Απριλίου του 2023, ενώ η απόφαση της τράπεζας που πέρασε από το Διοικητικό Συμβούλιο για αλλαγή της πολιτικής αποδοχής πελατών «όπου προνοούσε κλείσιμο (λογαριασμών) περίπου 4.000 Ρώσων, οι οποίοι είχαν μόνο ρωσικό διαβατήριο και διέμεναν στην Ρωσία, εγκρίθηκε 30 Μαρτίου από το ΔΣ».

Ανέφερε επίσης ότι “υπάρχουν και πολύ σοβαρά έννομα δικαιώματα της τράπεζας να προχωρήσει σε ό,τι προχώρησε, αλλά υπάρχουν και νομικές υποχρεώσεις στις οποίες έπρεπε να συμμορφωθεί”.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός Lidl Plus με δώρα αξίας 50.000€

Τα Χριστούγεννα έρχονται μαζί με τους κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, τις δίπλες, τα φωτάκια… Το καλύτερο όμως, είναι ότι έρχονται και με σούπερ διαγωνισμό από...

Πριν τα Χριστούγεννα η καταβολή συντάξεων και επιδομάτων

Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων ανακοινώνει πως, ενόψει της εορταστικής περιόδου, έχουν προωθηθεί όλες οι απαραίτητες διευθετήσεις για την καταβολή, πριν από την ημέρα...

Ο ΓΓ ΝΑΤΟ καλεί Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη Σουηδίας στη συμμαχία

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ κάλεσε σήμερα την Τουρκία να επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, «μόλις αυτό είναι δυνατό». «Η Σουηδία...

Στις 30 Νοεμβρίου η απόφαση για κράτηση κατηγορούμενων δολοφονίας Καλογερόπουλου

Για τις 30 Νοεμβρίου επεφύλαξε την απόφασή του, το Επαρχιακό Δικαστήριο Λεμεσού, σε σχέση με την κράτηση των τριών εκ των τεσσάρων κατηγορούμενων για...

Έδωσε νέα παράταση στη Chevron η κυβέρνηση για το «Αφροδίτη»

Παράταση μέχρι την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου, ζήτησε και πήρε η εταιρεία Chevron για να τοποθετηθεί, με επιστολή, σε σχέση με την ανάπτυξη του κοιτάσματος...

ΗΠΑ: Θέλουν πράγματι να νικήσει η Ουκρανία τη Ρωσία;

Η αντεπίθεση των ουκρανικών δυνάμεων πλησιάζει στο τέλος της, με πολλές ανεκπλήρωτες προσδοκίες καθώς τα μικτά κέρδη που πέτυχε δεν κατάφεραν να επιφέρουν την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW