30.7 C
Nicosia
Δευτέρα 15 Ιούλιος 2024 | 15:35

Πως θα ανοίγονται λογαριασμοί στις ευρωπαϊκές τράπεζες

Ένα ενιαίο διαβατήριο θα έχουν οι πελάτες των τραπεζών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και με αυτό θα μπορούν να ανοίγουν λογαριασμούς σε οποιαδήποτε ευρωπαϊκή τράπεζα επιθυμούν.

Η συγκεκριμένη διαδικασία θα αντικαταστήσει τους 27 διαφορετικούς τύπους αναγνώρισης πελατών που εφαρμόζονται στην τραπεζική ένωση στην παρούσα φάση.

Αυτό δήλωσε το μέλος της διοίκησης του SSM, κ. Édouard Fernandez-Bollo, σε πρόσφατη συνέντευξή του, ως αποτέλεσμα της λειτουργίας της νέας αρχής καταπολέμησης του ξεπλύματος του βρόμικου χρήματος που δημιουργεί η Ευρώπη, της AMLA (EU AntiMoney Laundering Authority )

«H AMLA θα προσθέσει μια συγκεκριμένη ευρωπαϊκή διάσταση που θα ωφελήσει το τραπεζικό σύστημα και μάλιστα τους πελάτες των τραπεζών» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος. Προς το παρόν, όποιος επιθυμεί να ανοίξει λογαριασμό σε ευρωπαϊκή τράπεζα πρέπει να ολοκληρώσει έναν από τους 27 διαφορετικούς τύπους διαδικασιών αναγνώρισης πελατών. Αυτή η πρωτοβουλία μπορεί να αλλάξει τις καθημερινές πρακτικές τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους πελάτες τους και να συμβάλει στη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής τραπεζικής αγοράς.

Αυτό, με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Bollo στη συνέντευξή του, οδηγεί στο εύλογο συμπέρασμα πως π.χ. για τον Έλληνα, τον Γάλλο και οποιονδήποτε άλλον Ευρωπαίο πολίτη θα είναι εξίσου εύκολη η δυνατότητα ανοίγματος ενός λογαριασμού σε ελληνική τράπεζα, σε γαλλική, όσο και σε μία αντίστοιχη γερμανική. Με αυτόν τον τρόπο οι πελάτες των τραπεζών θα μπορούν με ευχέρεια να «σκανάρουν» το τοπίο των αποδόσεων και των υπηρεσιών, κάτι που ανοίγει τον ενδοευρωπαϊκό ανταγωνισμό.

Από την άλλη μεριά οι αρχές θα έχουν την ευχέρεια να κωδικοποιούν σωστότερα τους ελέγχους.

Καθώς η Ε.Ε. βρίσκεται αντιμέτωπη με δίκτυα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, που είναι ιδιαίτερα ικανά να λειτουργούν πέρα από τα εθνικά σύνορα, πρέπει να υιοθετήσει μια ενιαία προσέγγιση από την πλευρά της πρόληψης.

Πρόσβαση AMLA
Επιπλέον η νέα αρχή θα αποκτήσει μια τεράστια πρόσβαση σε δίκτυα δεδομένων κάτι που θα αποτελέσει τη δύναμη της AMLA, μαζί με τις εξουσίες που εκείνη θα διαθέτει.

Για τον σκοπό αυτό η εποπτεία της AMLA, άμεση και έμμεση, θα επεκταθεί εκτός από τράπεζες, ιδρύματα πληρωμών, ανταλλακτήρια χρημάτων, ασφαλιστικές εταιρείες, επενδυτικές εταιρείες παρόχους υπηρεσιών κρυπτονομισμάτων και σε ένα δίκτυο ανταλλαγής πληροφοριών που ο ρόλος του θα ξεπερνά το χρηματοπιστωτικό σύστημα -μιλάμε για δεκάδες χιλιάδες οντότητες, όπως καζίνο, δικηγόρους ή κτηματομεσιτικά γραφεία.

Οικονομικές κυρώσεις
Η καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, αναφέρει στη συνέντευξή του ο κ. Bollo, ξεκίνησε όταν αποφασίστηκε η άρση του τραπεζικού απορρήτου. Οι κανόνες στην Ευρώπη είναι πιο περιοριστικοί από εκείνους στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ωστόσο, η οδηγία για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα πρέπει να νομιμοποιήσει και να διευρύνει τη διασυνοριακή ανταλλαγή δεδομένων. Τα υπάρχοντα δεδομένα κατανέμονται επί του παρόντος σε όλες τις εθνικές αρχές, γεγονός που περιορίζει την αποτελεσματικότητα του συντονισμού.

«Οι Αμερικανοί στηρίζονται πολύ στις οικονομικές κυρώσεις, ενώ στην Ευρώπη έχουμε περισσότερο μια κουλτούρα ποινικών κυρώσεων» τονίζει ο κ. Bollo. Ωστόσο, στον τομέα αυτόν φαίνεται πως θα υπάρξει εξέλιξη η οποία θα βοηθήσει περαιτέρω την πρόληψη.

ΠΗΓΗ: naftemporiki.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε αναζήτηση Πρωθυπουργού εξακολουθεί να βρίσκεται η Γαλλία

Ο Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συγκαλεί σήμερα, για τελευταία ενδεχομένως φορά υπό την παρούσα μορφή του, το γαλλικό υπουργικό συμβούλιο, το οποίο ως γνωστόν τελεί...

Επιστροφή Τραμπ: Τι είναι το μανιφέστο Project 2025

Μόλις τέσσερις μήνες απέχουν πλέον οι αμερικανικές προεδρικές εκλογές. Και κατά πάσα πιθανότητα το δίλημμα των ψηφοφόρων θα είναι το ίδιο με την τελευταία φορά: Τζο Μπάιντεν ή Ντόναλντ...

Αναχώρησε για το εξειδικευμένο Κέντρο στο Παρίσι ο 17χρονος οπλίτης

Αναχώρησε για τη Γαλλία, με σκοπό να διακομιστεί σε εξειδικευμένο μεταμοσχευτικό Κέντρο, o 17χρονος νεοσύλλεκτος οπλίτης, που νοσηλεύεται από τις 12 Ιουλίου του 2024, στη...

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Να αξιοποιήσουμε τα διαπραγματευτικά όπλα που διαθέτει η ΚΔ

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος κάλεσε σε αξιοποίηση των διαπραγματευτικών όπλων που διαθέτει η Κυπριακή Δημοκρατία γιατί «το Κυπριακό δεν επιλύεται με ψευδαισθήσεις, λανθασμένη...

Στάση αναμονής για τα επιτόκια την Πέμπτη, τον Σεπτέμβριο η επόμενη μείωση

Συνέρχεται την ερχόμενη Πέμπτη το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε μια συνεδρία νομισματικής πολιτικής κατά την οποία, με βάση όλες τις εκτιμήσεις...

Λήστεψαν υπό την απειλή όπλου επιχειρηματία στη Λάρνακα

Ένοπλη ληστεία σημειώθηκε ξημερώματα της Δευτέρας, 15 Ιουλίου στην Επαρχία Λάρνακας. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Αστυνομία, γύρω στις 01:30, 31χρονος επιχειρηματίας, έγινε στόχος ληστή,...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!