14.9 C
Nicosia
Δευτέρα 27 Νοέμβριος 2023 | 10:09

ΚΤΚ: Πρωτοβουλίες για τη διαχείριση των ΜΕΧ και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος

Οι πρωτοβουλίες της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου (ΚΤΚ) για τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις (ΜΕΧ) έχουν ως στόχο να διασφαλίσουν ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα είναι έτοιμο να διαχειριστεί όχι μόνο τις υφιστάμενες ΜΕΧ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν από μια πιθανή μελλοντική αύξησή τους, αναφέρει η ΚΤΚ.

Σε ανακοίνωσή της την Δευτέρα, η ΚΤΚ αναφέρεται στις πρωτοβουλίες και τα μέτρα που έλαβε για την αντιμετώπιση των ΜΕΧ και τη βελτίωση του τραπεζικού συστήματος, λόγω και της αυξημένης αβεβαιότητας λόγω των διεθνών εξελίξεων.

Όπως αναφέρεται, η ΚΤΚ  έχει ήδη προβεί σε σειρά ενεργειών για την αντιμετώπιση των ΜΕΧ με τη δημιουργία σχετικού Μηχανισμού.

«Η σχετική δέσμευση του Διοικητή της ΚΤΚ ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων για τη δημιουργία του Μηχανισμού έχει ήδη υλοποιηθεί, καθώς από τις 2 Νοεμβρίου 2021 έχει κατατεθεί εκτενής και αναλυτικά επεξεργασμένη πρόταση προς το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο, με βάση το Σύνταγμα,  είναι το αρμόδιο όργανο για να την προωθήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η ΚΤΚ δημιούργησε τον Μηχανισμό σε συνεργασία με εξειδικευμένους νομικούς συμβούλους που προσέλαβε κατόπιν διενέργειας διαγωνισμού και συνέταξαν και τις τροποποιήσεις των σχετικών νομοθεσιών για την εφαρμογή και λειτουργία του προτεινόμενου Μηχανισμού», αναφέρεται.

Παράλληλα, σημειώνεται ότι η ΚΤΚ έχει αναθέσει σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους τη διαμόρφωση πρότασης διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων (NPL project) με στόχο την υποβοήθηση του συνόλου του τραπεζικού συστήματος να μειώσει τα μη εξυπηρετούμενα δάνειά του και συνεπώς να ενισχύσει την προστασία της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

«Όπως έχει κατ’ επανάληψη αναφερθεί, είναι αξιοσημείωτη η μείωση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια. Η μείωση αυτή ωστόσο είναι συγκεντρωμένη στις μεγαλύτερες τράπεζες. Η ΚΤΚ εκ του θεσμικού της ρόλου οφείλει να ενεργεί προληπτικά, καθώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα συνεχίζει να επιδεικνύει ψηλό επίπεδο ΜΕΧ σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που τονίζεται στις εκθέσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας», αναφέρεται.

Όπως προσθέτει η ΚΤΚ, με την αυξανόμενη αβεβαιότητα λόγω των διεθνών γεωπολιτικών, οικονομικών και τραπεζικών εξελίξεων το εν λόγω έργο (NPL project) έχει στόχο να διασφαλίσει ότι το τραπεζικό σύστημα της Κύπρου θα είναι έτοιμο να διαχειριστεί όχι μόνο τις υφιστάμενες ΜΕΧ, αλλά και τις αρνητικές συνέπειες που ενδεχομένως προκύψουν από μια πιθανή μελλοντική αύξησή τους.

Σημειώνεται επίσης ότι η πρόοδος του κυπριακού τραπεζικού συστήματος τα τελευταία χρόνια είναι σημαντική και αναγνωρίζεται διεθνώς, κάτι που συνεισέφερε στην ανάταξη της κυπριακής Οικονομίας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Όπως αναφέρεται ύστερα από τη διαχείριση σημαντικών κρίσεων, το τραπεζικό σύστημα είναι σήμερα ανθεκτικό και θωρακισμένο σε ένα διεθνές περιβάλλον γεμάτο αβεβαιότητες, ενώ παράλληλα προχωρά σε κινήσεις εκσυγχρονισμού του προς όφελος των καταναλωτών και της κυπριακής Οικονομίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Υψηλό 6 μηνών χτύπησε ο χρυσός

Οι τιμές του χρυσού ανήλθαν σε υψηλό έξι μηνών σήμερα Δευτέρα καθώς ενισχύεται η πεποίθηση ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις...

Η Greenpeace κάνει λόγο για “πράσινο ξέπλυμα” εταιρειών για εισαγωγές LNG

Μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κίνα και αλλού χρησιμοποιούν χαμηλής ποιότητας αντισταθμιστικά μέτρα για τις εκπομπές άνθρακα για το λεγόμενο "greenwashing", σε...

Υπογραφή μνημονίου συναντίληψης ΚΔ-Κατάρ στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στην Ντόχα, η τελετή υπογραφής Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κατάρ, για συνεργασία στον τομέα της Ανώτερης Εκπαίδευσης, της...

Η ανανέωση σύμβασης ύψους 3% για 2021-2023 στις αποφάσεις ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ)

Τις προγραμματικές αρχές της επόμενης χρόνιας αποφάσισε το περασμένο Σάββατο το Έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο της Ελεύθερης Παγκύπριας Οργάνωσης Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών ΕΠΟΕΤ (ΟΗΟ-ΣΕΚ), μεταξύ των...

Η Ανόρθωση νικήτρια του ντέρμπι με τον Απόλλωνα – Αυλαία αγωνιστικής με δύο ματς

Η Ανόρθωση ήταν η μεγάλη νικήτρια του ντέρμπι με τον Απόλλωνα στη Λεμεσό με 1-0 για την 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Cyta και έδειξε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW