16.9 C
Nicosia
Κυριακή 26 Νοέμβριος 2023 | 19:40

Ηροδότου: Ώρα μετάβασης των τραπεζών σε βιώσιμα και ανταγωνιστικά μοντέλα

Τώρα είναι η ώρα για τις τράπεζες να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που βρίσκονται ενώπιον τους, τόνισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου, προσθέτοντας πως ο εφησυχασμός που προέρχεται από την βραχυπρόθεσμη κερδοφορία δεν αποτελεί επιλογή.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, σε ομιλία του στο Οικονομικό Συνέδριο του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου που διεξήχθη στη Λεμεσό, ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα τραπεζικά ιδρύματα, προκλήσεις οι οποίες προέρχονται από διάφορα κανάλια, όπως το ψηφιακό μετασχηματισμό, την κυβερνοασφάλεια και την πράσινη μετάβαση.

«Οι προκλήσεις που προανέφερα απαιτούν σημαντική αρχική επένδυση, αλλαγή κουλτούρας και συνεισφορά από διαφορετικούς εμπλεκόμενους προτού (οι τράπεζες) απολαύσουν τα οφέλη και η ώρα είναι τώρα», τόνισε ο Διοικητής της ΚΤΚ.

Όπως είπε «η ισχυρή κεφαλαιακή θέση, η υπερβάλλουσα ρευστότητα και η σημαντικά αυξημένη κερδοφορία τους  (των τραπεζών) μπορεί και πρέπει να ωθήσει, χωρίς καθυστέρηση, τον μετασχηματισμό προς την κατεύθυνση ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού μοντέλου προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις που βρίσκονται στον ορίζοντα».

«O εφησυχασμός που προέρχεται από τα βραχυπρόθεσμα κέρδη δεν είναι βιώσιμη επιλογή. Η βιωσιμότητα μέσω του μετασχηματισμού είναι ο δρόμος προς τα εμπρός.  Η ΚΤΚ θα συνεχίσει να πιέζει για αυτό και θα υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια», τόνισε.

Σε σχέση με τους κλυδωνισμούς που παρουσιάστηκαν σε περιφερειακές τράπεζες στις ΗΠΑ και αλλού, ο κ. Ηροδότου είπε πως η υπερβάλλουσα ρευστότητα των κυπριακών τραπεζών σε συνδυασμό με τις προσπάθειες της ΚΤΚ το 2021 για αντιμετώπιση των κινδύνων συγκέντρωσης, ενίσχυσαν τις ενέργειες των τραπεζών προς τη διαφοροποίηση, που τις κατέστησε πιο ισχυρές και ικανές να αντιμετωπίσουν παρόμοια γεγονότα ενώ η ευρωπαϊκή εποπτεία αποδείχθηκε η καλύτερη πρακτική από την σκοπιά της διαχείρισης ρίσκου.

«Ωστόσο δεν υπάρχει χώρος για εφησυχασμό. Τα αυξημένα επίπεδα του πληθωρισμού, σε συνδυασμό με τα αυξανόμενα επιτόκια αναμένεται να μειώσουν το εισόδημα των νοικοκυριών, παρακωλύοντας την ικανότητα αποπληρωμής των δανειοληπτών. Συνεπώς, τα δανειακά χαρτοφυλάκια φέρουν αυξημένους κινδύνους οι οποίοι πρέπει να τύχουν ορθής διαχείρισης», υπογράμμισε.

Ο κ. Ηροδότου αναφέρθηκε επίσης σε συγκεκριμένα έργα και πρωτοβουλίες της ΚΤΚ για να βοηθήσει τον τομέα και την οικονομία σε αυτές τις προκλήσεις.

Σε σχέση με τα μη εξυπηρετουμενα δάνεια, ο κ. Ηροδότου είπε πως οι προσπάθειες μείωσης των κινδύνων στους ισολογισμούς των τραπεζών ήταν ετερογενής, με τις μικρότερες τράπεζες να παρουσιάζουν υστέρηση. Σε αυτό το σημείο αναφέρθηκε στην ανάθεση σε έγκριτους διεθνείς συμβουλευτικούς οίκους της διενέργειας έργου με αντικείμενο τη διαμόρφωση μιας συστημικής λύσης που μαζί με τα υφιστάμενα εργαλεία μπορεί να συμβάλει σε ενδεχόμενη περαιτέρω μείωση των ΜΕΧ καθώς και άλλων προβληματικών περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα.

Ανέπτυξε τις εξελίξεις στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ υπό το πρίσμα της ανάγκης αντιμετώπισης των έντονων πληθωριστικών πιέσεων με τις αποφάσεις για αύξηση των επιτοκίων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Συρία: Εκτός λειτουργίας ξανά το αεροδρόμιο της Δαμασκού έπειτα από ισραηλινές επιδρομές

Εκτός λειτουργία τέθηκε εκ νέου το διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού στη Συρία, έπειτα από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, σύμφωνα με συριακά μέσα ενημέρωσης και το...

Χαμάς: Ελεύθεροι ακόμη 17 όμηροι – Στη Γάζα ο Νετανιάχου

Στη Διεθνή Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού παρέδωσε η Χαμάς 14 Ισραηλινούς και τρεις αλλοδαπούς ομήρους, ανακοίνωσε ο στρατός του Ισραήλ. Από την πλευρά της η...

Σύλληψη 17 παράνομων αλλοδαπών από την Αστυνομία

Στη σύλληψη 17 αλλοδαπών, οι οποίοι διέμεναν παράνομα στη Δημοκρατία προχώρησε η Αστυνομία μετά από, συντονισμένη και στοχευμένη επιχείρηση για πάταξη της παράνομης παραμονής...

1.000 περιοχές στη Βουλγαρία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω κακοκαιρίας

Περισσότερες από 1.000 περιοχές στη Βουλγαρία έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα το Σαββατοκύριακο λόγω των ισχυρών ανέμων και έντονων χιονοπτώσεων, με προβλήματα να παρατηρούνται στις...

Βροχές, καταιγίδες και ισχυροί άνεμοι σε αρκετές περιοχές -Σε 14 περιστατικά κλήθηκε η Πυροσβεστική (βίντεο)

Κακοκαιρία επικράτησε από νωρίς το πρωί σε ολόκληρη την Κύπρο αφού χαμηλή πίεση επηρεάζει την περιοχή. Υπενθυμίζεται ότι η Μετεωρολογική Υπηρεσία εξέδωσε κίτρινη προειδοποίηση η...

Με σφοδρότητα έπληξε την Λήμνο και την Κορινθία το ακραίο καιρικό φαινόμενο Bettina

Με σφοδρότητα έπληξε την Λήμνο το ακραίο καιρικό φαινόμενο Bettina, με τους θυελλώδεις ανέμους και την ισχυρή καταιγίδα που το συνόδευσαν, να προκαλούν μεγάλες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

Nomisma Test

FREE
VIEW