8.9 C
Nicosia
Σάββατο 24 Φεβρουάριος 2024 | 4:39

ΗΠΑ: Η ελβετική τράπεζα που απέκρυψε 5,3 δισ. δολ. από τις φορολογικές αρχές

Νέο σκάνδαλο ταλανίζει τον τραπεζικό κλάδο της Ελβετίας, καθώς μια μεγάλη ελβετική τράπεζα παραδέχεται ότι συνωμότησε με αμερικανούς φορολογούμενους και άλλους για να κρύψει πάνω από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από την Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων (IRS).

Όπως γράφει το CNBC, η Banque Pictet, το τμήμα ιδιωτικής τραπεζικής του Ομίλου Pictet, συμφώνησε να πληρώσει περίπου 122,9 εκατομμύρια δολάρια σε αποζημίωση και κυρώσεις, σε συμφωνία με τους εισαγγελείς.

Εάν η τράπεζα συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας της, το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα αναβάλει τη δίωξη για τρία χρόνια και στη συνέχεια θα απορρίψει την κατηγορία της εγκληματικής συνωμοσίας για εξαπάτηση της IRS.

Σύμφωνα με το υπουργείο, μΜεταξύ 2008 και 2014, η τράπεζα είχε 1.637 λογαριασμούς για λογαριασμό Αμερικανών πελατών, οι οποίοι συλλογικά απέφευγαν περίπου 50,6 εκατομμύρια δολάρια σε φόρους στις ΗΠΑ. Οι λογαριασμοί περιείχαν περισσότερα από 5,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τα συνολικά περιουσιακά στοιχεία των 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων από Αμερικανούς φορολογούμενους που διαχειριζόταν η τράπεζα κατά τη σχετική περίοδο.

Ως μέρος της συμφωνίας, η τράπεζα συμφώνησε επίσης να συνεργαστεί στη συνεχιζόμενη έρευνα για τον εντοπισμό κι άλλων κρυφών τραπεζικών λογαριασμών.

«Η εξάλειψη των οικονομικών παραβάσεων παραμένει προτεραιότητα για αυτό το Γραφείο», δήλωσε ο Damian Williams, εισαγγελέας των ΗΠΑ για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

«Ενθαρρύνουμε τις εταιρείες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να έρθουν σε εμάς για να αναφέρουν τις παρανομίες πριν έρθουμε σε εσάς», πρόσθεσε.

Συνεχίζονται οι έρευνες

Ο Όμιλος Pictet ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η συμφωνία ακολουθεί την «εκτεταμένη συνεργασία του με τις αρχές των ΗΠΑ, σε πλήρη συμμόρφωση με την ελβετική νομοθεσία».

«Η Pictet είναι στην ευχάριστη θέση να επιλύσει αυτό το ζήτημα και θα συνεχίσει να λαμβάνει μέτρα για να διασφαλίσει ότι οι πελάτες της εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις», ανέφερε η δήλωση.

Ο Όμιλος Pictet βοήθησε πελάτες να αποφύγουν τους φόρους των ΗΠΑ ανοίγοντας, διατηρώντας και αποκρύπτοντας αδήλωτους λογαριασμούς για αυτούς, κατηγόρησαν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, η τράπεζα χρησιμοποίησε «μια ποικιλία μέσων» για να κρύψει αυτούς τους λογαριασμούς. Στο πλαίσιο αυτό σχημάτισε και χειριζόταν υπεράκτιες οντότητες που «δεν είχαν επιχειρηματικό σκοπό, αλλά υπήρχαν αποκλειστικά για να βοηθήσουν τους φορολογούμενους-πελάτες του Ομίλου Pictet στις ΗΠΑ να κρύψουν τους υπεράκτιους λογαριασμούς και τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις φορολογικές αρχές των ΗΠΑ».

Ο Όμιλος Pictet διατηρούσε περίπου 529 υπεράκτιες οντότητες για τους εν λόγω λογαριασμούς στις ΗΠΑ κατά το σχετικό χρονικό πλαίσιο.

Ο όμιλος βοήθησε επίσης τους πελάτες που φοροδιαφεύγουν από τις ΗΠΑ να διατηρούν αδήλωτα χρήματα, μεταφέροντας κεφάλαια από αδήλωτους λογαριασμούς σε λογαριασμούς που φαινόταν ότι κατέχονταν από πελάτες εκτός ΗΠΑ.

Αυτοί οι λογαριασμοί εξακολουθούσαν να ελέγχονται αποτελεσματικά από τους φορολογούμενους-πελάτες των ΗΠΑ μέσω «πλασματικών δωρεών», σύμφωνα με το DOJ.

Πηγή: OT

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σε εκδήλωση διαμαρτυρίας κατήλθαν φοιτητές και ακαδημαϊκοί του ΤΕΠΑΚ

Σε συμβολική εκδήλωση διαμαρτυρίας, στο προαύλιο του Κτιρίου της Πρυτανείας, κατήλθαν σήμερα Παρασκευή, φοιτητές του ΤΕΠΑΚ και η Συντεχνία Ακαδημαϊκών (ΣΑΠ-ΤΕΠΑΚ), με αίτημα να...

Πτήση Δένδια πάνω από το Αιγαίο

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας πραγματοποήσε πτήση πάνω από το Αιγαίο, με σχηματισμό F-16 Viper της 340 Μοίρας της 115 ΠΜ.

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας. Μιλώντας στο Bloomberg,...

Μικρή υποχώρηση στο ΧΑΚ – Στις 141,61 μονάδες ο γενικός δείκτης

Μικρές πιέσεις δέχθηκε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο, περιορίζοντας τα εβδομαδιαία κέρδη του στο μόλις 0,25%. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε στη τελευταία συνεδρία της εβδομάδας πτώση...

Γαλλία: Αγρότες με τρακτέρ καταφθάνουν στο Παρίσι

Στους δρόμους του Παρισιού καταφθάνουν στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους αγρότες με τρακτέρ, μία ημέρα πριν από την έναρξη της Αγροτικής Έκθεσης (Salon de...

Στο κόκκινο η Bundesbank: Zημιές πολλών δισ. ευρώ για τη γερμανική κεντρική τράπεζα

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, που μετράει 57 χρόνια, η κεντρική τράπεζα της Γερμανίας είχε αρνητικό καθαρό αποτέλεσμα, συσσωρεύοντας ζημιές 13,9 δισ. ευρώ. Παρόλα αυτά...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!