5.2 C
Nicosia
Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2021 | 2:50

Ελληνική: Σε εξέλιξη η διαδικασία για νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για εξεύρεση νέου Διευθύνοντος Συμβούλου της Ελληνικής Τράπεζας. Αυτό δήλωσε ο προσωρινός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Φοίβος Στασόπουλος προσθέτοντας ότι «έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο οίκο του εξωτερικού η σχετική διαδικασία και η υποβολή κάποιων προτάσεων και το χειρίζεται».

Μιλώντας στη διαδικτυακή διάσκεψη, ο προσωρινός ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της τράπεζας Φοίβος Στασόπουλος απαντώντας σε σχετικό ερώτημα εάν η τράπεζα εξετάζει θέμα πώλησης ΜΕΔ, απάντησε ότι «όταν έχεις να διαχειριστείς ΜΕΔ τέτοιου μεγέθους δεν έχεις την πολυτέλεια να μην έχεις όλες τις επιλογές στο τραπέζι».

«Οι συνθήκες μπορεί να μην ευνοούν την πώληση δανείων σε σχέση με ένα χρόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό δεν αποτελεί μια επιλογή», τόνισε.

Σημείωσε ότι η τράπεζα προχωρά με έντονη οργανική απομόχλευση και παράλληλα «έχουμε συμφωνίες για πώληση μικρών κομματιών του δανεικού μας χαρτοφυλακίου».

Απαντώντας σε ερώτημα, δεν θέλησε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για το μέγεθος των πωλήσεων δανείων.

Υπογράμμισε ότι «εξετάζουμε όλες τις άλλες πιθανές επιλογές που θα οδηγήσουν σε πιο ραγδαία μείωση των ΜΕΔ».

Σε ερώτηση για το πότε η τράπεζα αναμένεται να έχει μονοψήφιο ποσοστό ΜΕΔ, ο ανώτατος οικονομικός διευθυντής της τράπεζας Lars Kramer σημείωσε ότι υπάρχει αβεβαιότητα για τον χρονικό ορίζοντα της μείωσης.

Ο κ. Kramer έκανε αναφορά στη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού χαρτοφυλακίου ενώ ο δείκτης καλύψεων είναι υγιής.

Αναφορικά με τα κεφάλαια, σημείωσε ότι η κεφαλαιακή βάση της τράπεζας είναι υγιής και οι δείκτες είναι αισθητά πάνω από τις εποπτικές απαιτήσεις και αισθητά πάνω από το μέσο όρο τη ΕΕ.

Σημείωσε ότι ο νέος δανεισμός επωφελείται από το μορατόριουμ δανείων καταγράφοντας αύξηση 24% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2019.

Έκανε επίσης αναφορά στο διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο επενδύσεων.

Αναστολή δόσεων

Αναφορικά με τα δάνεια που είναι σε αναστολή δόσεων, αναφέρθηκε ότι ανέρχονται σε €2,8 δισ. και σύμφωνα με τον κ. Στασόπουλο «η προσπάθεια είναι κατά την περίοδο πριν τη λήξη να ξέρουμε για όλους τους πελάτες εάν θα είναι σε θέση ή όχι να ξεκινήσουν την αποπληρωμή».

Πρόσθεσε ότι για αυτούς που δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσουν την αποπληρωμή, θα δούμε τί λύσεις μπορεί να εξευρεθούν όπως αναδιαρθρώσεις, ή αναστολή τόκων κεφαλαίων, ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε πελάτη. Φαίνεται, είπε, η πλειοψηφία των πελατών θα είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους και για τους άλλους εξετάζονται πιθανές λύσεις, επεσήμανε.

Εργασιακά

Απαντώντας σε ερώτηση για τα εργασιακά, ο κ. Στασόπουλος είπε ότι υπάρχει μια προσπάθεια και είναι σε ψηλό επίπεδο προτεραιότητας να υπάρχει κατάληξη των προσπαθειών για ανανέωση της συλλογικής σύμβασης. «Υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία που ελπίζουμε να έχει θετική κατάληξη για να υπάρχει εργασιακή ειρήνη αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό να νιώθει καλά με το εργασιακό του καθεστώς».

Όσον αφορά το άνοιγμα και κλείσιμο καταστημάτων, ο κ. Στασόπουλος είπε ότι πριν μερικές εβδομάδες, «προχωρήσαμε στο άνοιγμα μικρού αριθμού καταστημάτων για να βοηθήσουμε την εξυπηρέτηση πελατών αλλά με κύριο στόχο να εκπαιδεύσουμε τους πελάτες στη χρήση εναλλακτικών καναλιών».

Περίπου το 80% των συναλλαγών μας, είπε, διεκπεραιώνονται εκτός καταστημάτων, στα εναλλακτικά κανάλια εξυπηρέτησης. O αριθμός των καταστημάτων της τράπεζας είναι 80.

Οικονομία

Για την οικονομία, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ελληνικής Τράπεζας Ανδρέας Ασσιώτης ανέφερε ότι η συρρίκνωση θα ανέλθει στο 5% το 2020.

Οι ανακοινώσεις για τα εμβόλια είναι θετικά νέα, σημείωσε.

Η οικονομία εξαρτάται και από τις προσδοκίες που οι ίδιοι δημιουργούμε είπε, τονίζοντας ότι πρέπει να καλλιεργούμε θετικές προσδοκίες.

Αναφορικά με τις τιμές των ακινήτων, ο κ. Ασσιώτης σημείωσε ότι για τις κατοικίες υπάρχει αύξηση γύρω στο 2%, ενώ στα εμπορικά ακίνητα μείωση 1%-1,5% και στα γραφεία υπάρχει μικρή διόρθωση.

Στην Κύπρο, σημείωσε, από την αρχή της πανδημίας και τα τελευταία οκτώ χρόνια, παρατηρείται μεγάλη διόρθωση στις τιμές των ακινήτων. Δεν αναμένεται περαιτέρω διόρθωση στις τιμές λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, επεσήμανε.

Αναφορικά με τα ακίνητα που σχετίζονταιμε το πρόγραμμα πολιτογραφήσεων, παραδέχθηκε ότι θα έχουν μια διόρθωση, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αναμένεται μεγάλη επίδραση πέραν των παραθαλάσσιων περιοχών και κυρίως στη Λεμεσό.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η ΕΔΕΚ αποφάσισε να ψηφίσει τον νέο προϋπολογισμό

Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ ομόφωνα εξουσιοδοτεί την κοινοβουλευτική ομάδα να υπερψηφίσει τον αναθεωρημένο κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του κόμμα. Κατά τη διάρκεια...

Συγχαρητήρια Αναστασιάδη σε Μπαίντεν με ετοιμότητα για στενή συνεργασία

Συγχαρητήρια στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και στην Αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων τους απηύθυνε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας...

Το τραγούδι που ερμήνευσε η Τζένιφερ Λόπεζ στην ορκωμοσία Μπάϊντεν (φωτό,βίντεο)

Ένα κλασικό τραγούδι του Γούντι Γκάθρι, γραμμένο στην εποχή του New Deal,διάλεξε η Τζούνιορ Λόμπι  για την τελετή ορκωμοσίας του Τζο Μπάϊντεν. Το μήνυμα του...

Ορκωμοσία Μπάιντεν : Με χρυσό μικρόφωνο τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ η Λέιντι Γκάγκα (βίντεο)

Με την εντυπωσιακή φωνή της η Λέιντι Γκάγκα τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του Το Μπάϊντεν. Η διάσημη τραγουδίστρια...

Ελλάδα: : 27 θάνατοι – 516 νέα κρούσματα – 300 σε ΜΕΘ

Σήμερα ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 516 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού   (COVID-19), εκ των οποίων 16 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας....

Ορκίστηκε ο Μπάιντεν : Προτεραιότητά μου να ενώσω και πάλι τη χώρα (φωτό,βίντεο)

Πέρα για πέρα ενωτικός εμφανίστηκε στην πρώτη του ομιλία ο Τζο Μπάϊντεν  ως ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναλαμβάνοντας πλέον το βαρύ φορτίο να επαναφέρει...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!