19 C
Nicosia
Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 | 21:59

ΑΕΔ Ελληνικής: Προς επιβολή τέλους ρευστότητας σε μεγάλους λιανικούς πελάτες

Η Ελληνική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής τέλους ρευστότητας σε μεγάλες καταθέσεις νοικοκυριών, ενώ παράλληλα εξετάζει τρόπους ενεργής διαχείρισης το λειτουργικού της κόστους, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χαμηλής κερδοφορίας λόγω του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων, δήλωσε ο νέος Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της τράπεζας Όλιβερ Γκάτζκε.

Ο κ. Γκάτζκε ανέφερε στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου για τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το πρώτο εξάμηνο του 2021, πως το θέμα της κερδοφορίας σε συνδυασμό με το λειτουργικό κόστος είναι μια από τις προτεραιότητες της διοίκησης της τράπεζας.

Υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα έχει επιβάλει αρνητικό επιτόκιο σε εταιρικές καταθέσεις, ο κ. Γκάτζκε είπε πως «αυτή τη στιγμή εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επιβάλουμε χρεώσεις ρευστότητας σε νοικοκυριά», διευκρινίζοντας ότι αναφέρεται σε υψηλές καταθέσεις πέραν των €100.000, οι οποίες αντιστοιχούν στο 2% της καταθετικής βάσης της τράπεζας.

Μετά την πολιτική αρνητικών επιτοκίων που επέβαλε η ΕΚΤ από το 2014, οι τράπεζες πληρώνουν την ΕΚΤ προκειμένου να καταθέτουν την ρευστότητά τους.

«Πρέπει να διαχειριστούμε την πολύ μεγάλη ρευστότητά μας κατά τον τρόπο που να μην αντιμετωπίσουμε προβλήματα κερδοφορίας», είπε, υπενθυμίζοντας πως η τράπεζα είχε επιβάλει αρνητικό επιτόκιο σε εταιρικές καταθέσεις το 2020.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Γερμανός τραπεζίτης είπε πως θα ήταν ιδανικό για τους καταθέτες αυτούς να εξετάσουν εναλλακτικούς τρόπους αξιοποίησης των καταθέσεών τους όπως επενδυτικά προϊόντα ή ασφαλιστικά επενδυτικά προϊόντα.

Εξάλλου, απαντώντας σε ερώτηση αν οι σκέψεις για το λειτουργικό κόστος της τράπεζα αφορούν και τον προσωπικό, ο κ. Γκάτζκε είπε πως ένα τρόπος εξέτασης της βάσης κόστους της τράπεζας είναι και το προσωπικό, αλλά έσπευσε να σημειώσει ότι δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις.

«Το εξετάζουμε αλλά πρέπει να συζητήσουμε με όλους τους εμπλεκόμενους, περιλαμβανομένων και των συντεχνιών. Δεν έχουμε πάρει αποφάσεις για το πώς θα το κάνουμε», είπε.

Πώληση δανείων μαζί με την APS

Εξάλλου, νέος Ανώτατος Οικονομικής Διευθυντής της Τράπεζας, Αντώνης Ρούβας αναφέρθηκε στην συναλλαγή πώλησης δανείων υπο την ονομασία “Starlight”, ύψους €700 εκατ. λέγοντας ότι η τράπεζα σκοπεύει να πωλήσει δάνεια «τα οποία θεωρούμε ότι δεν είναι κοντά στο να κλείσουν άμεσα».

«Μιλούμε ήδη με επενδυτές έχουμε κάνει όλη την προετοιμασία και υπάρχει ενδιαφέρον από επενδυτές, οι οποίοι έχουν κοιτάξει το χαρτοφυλάκιο και έχουν επιδείξει ενδιαφέρον», είπε, προσθέτοντας πως εξετάζεται επίσης η ταυτόχρονη πώληση της APS Cyprus, της εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων της Ελληνικής.

Παράλληλα, διαμήνυσε σε μη εξυπηρετούμενους δανειολήπτες να προσεγγίσουν την τράπεζα για να προβούν σε συμφωνία αναδιάρθρωσης, σημειώνοντας ότι η αντιμετώπιση των δανειοληπτών από τις εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είναι η ίδια με αυτή των τραπεζών, χωρίς όμως να υπάρχουν οι εποπτικές απαιτήσεις που έχουν οι τράπεζες.

Προς έκδοση  MREL

Σε ερώτηση για τις υποχρεώσεις σχηματισμού των Ελάχιστων Απαιτήσεων Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (MREL), τόσο ο κ. Γκάτζκε όσο και ο κ. Ρούβας είπε βρίσκεται στη διαδικασία έκδοσης ομολόγων μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκών Μεσοπρόθεσμων Ομολόγων (ΕΜΤΝ) που αναμένονται να εκδοθούν μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου και ότι θα γίνουν παρουσιάσεις επενδυτές τον Οκτώβριο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Η οικονομική κρίση στην Τουρκία και οι Τ/κ

Η τουρκική οικονομία πλέει τα λοίσθια και μαζί της συμπαρασύρει και το κατασκεύασμα της στα κατεχόμενα. Ήδη, την περασμένη Πέμπτη ανακοινώθηκε ότι η λίρα, η...

Οι τριμερείς, οι τουρκικές απειλές και το πολιτικό πόκερ

Με ευκαιρία τη νέα τριμερή σύνοδο κορυφής Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου που έγινε στην Αθήνα και των ανοικτών απειλών της Τουρκίας κατά της πρόθεσης της Λευκωσίας να...

Περιορισμένες οι ποσότητες καυσίμων στα κατεχόμενα και σήμερα

Συνεχίζεται η υπό περιορισμό διοχέτευση καυσίμων στην αγορά στα κατεχόμενα, αλλά σήμερα πωλείται και βενζίνη 95 οκτανίων που τις προηγούμενες δύο ημέρες δεν υπήρχε. Ο...

Ελλάδα και Κύπρος διαχειρίστηκαν αποτελεσματικά την υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ

Ελλάδα και Κύπρος έχουν διαχειριστεί αποτελεσματικά μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Χρήστος Σταϊκούρας. Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος μιλούσε κατά...

Διπλάσιος ο κίνδυνος θανάτου για τους διαβητικούς με νυχτερινή υπέρταση

Οι ενήλικες με διαβήτη τύπου 1 ή 2, των οποίων η αρτηριακή πίεση αυξάνεται τη νύχτα, έχουν υπερδιπλάσιο κίνδυνο θανάτου, σε σχέση με τους...

Ανεμβολίαστοι δύο στους τρεις νέους που νοσηλεύθηκαν στην Αγγλία λόγω COVID

Το 66% των 300 κατοίκων της Αγγλίας ηλικίας από 18 έως 29 ετών που χρειάστηκε να νοσηλευθούν στην Αγγλία λόγω κορωνοϊού τις τελευταίες εβδομάδες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!