Πραγματοποιήθηκε χθες 7 Νοεμβρίου 2024 με μεγάλη επιτυχία το 2ο CyFood B2B Forum από το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λάρνακας και την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας. Η πρωτοβουλία αυτή είχε σαν κύριο σκοπό την ενδυνάμωση της στήριξης της κυπριακής βιομηχανίας και βιοτεχνίας, και συγχρόνως να στείλει το μήνυμα ότι στηρίζουμε «Κυπριακά προϊόντα». Παράλληλα, η δράση αυτή είχε ως επιδίωξη την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ Κύπριων παραγωγών μεταποιητικών προϊόντων με τις υπεραγορές, τις εταιρείες διανομής και τους επαγγελματίες του τουριστικού και επισιτιστικού τομέα, προάγοντας την ενσωμάτωση αυθεντικών κυπριακών γεύσεων στις γαστρονομικές εμπειρίες των επισκεπτών.
Το Φόρουμ τέλεσε υπό την αιγίδα της Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Δρ. Μαρίας Παναγιώτου η οποία επιβεβαίωσε τη στήριξη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου της στην αυθεντικότητα, την ανώτερη ποιότητα και τη μοναδικότητα των γεωργικών προϊόντων της Κύπρου μέσω της προστασίας που παρέχεται από τις Γεωγραφικές Ενδείξεις και τα αντίστοιχα συστήματα ποιότητας. Στον χαιρετισμό της ανέφερε: «Αναλογιζόμενοι ακριβώς την παραγωγική τους διαδικασία, από την πρωτογενή παραγωγή στις γεωργοκτηνοτροφικές μονάδες, τις βιοτεχνίες και βιομηχανίες, μέχρι τις υπηρεσίες που συνδέονται με τις δραστηριότητες του κλάδου, γίνεται αμέσως αντιληπτή η τεράστια συμβολή στη δημιουργία και διατήρηση θέσεων εργασίας για τις τοπικές μας κοινότητες. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν τον σημαντικότερο πρεσβευτή της κυπριακής γαστρονομίας για τις εγχώριες υπηρεσίες εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και τις εξαγωγές μας».
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Λάρνακας Δρ. Νάκης Αντωνίου σημείωσε στον χαιρετισμό του ότι «βρισκόμαστε σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο των τροφίμων και των ποτών, και αντιλαμβανόμαστε όλοι τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η συνεργασία στην επιτυχία μας. Στόχος μας, είναι να αξιοποιήσουμε τη δύναμη των νέων τεχνολογιών, των βιώσιμων πρακτικών και να αναπτυχθεί ο εξαγωγικός προσανατολισμός των επιχειρήσεων και να διευρυνθεί το δίκτυο της εμπορικής τους δραστηριότητας».
Ο Διοικητικός Σύμβουλος της ΕΤΑΠ Λάρνακας, κ. Βικτώρ Μαντοβάνη ανέφερε ότι «στόχος είναι να προσφέρουμε στους επισκέπτες μια πιο ποιοτική και εμπειρική γνωριμία με τον τόπο μας, αναδεικνύοντας τη γαστρονομία και την αγροδιατροφή ως συγκριτικά πλεονεκτήματα του προορισμού μας καθώς και τα συναφή εργαστήρια παραγωγής ως κεντρικά σημεία ενδιαφέροντος».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε προκαθορισμένες επιχειρηματικές συναντήσεις. Ταυτόχρονα, είχαν την ευκαιρία να αξιοποιήσουν παράλληλες δράσεις οι οποίες περιλάμβαναν παρουσιάσεις ευρωπαϊκών εργαλείων στήριξης μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ) με έμφαση στην αγροδιατροφή από το EEN Κύπρου & DIGINN καθώς και προτάσεις για τη διαχείριση αποβλήτων τροφίμων από τον Κλάδο Ξενοδοχειακών και Επισιτιστικών Τεχνών της ΤΕΣΕΚ Λάρνακας.
Η ανάδειξη των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) αποτέλεσε σημαντικό άξονα της φετινής διοργάνωσης, με τον Σύλλογο Γυναικών Υπαίθρου Λάρνακας να παρουσιάζει τα νέα ΠΓΕ προϊόντα «μακαρόνια της σμίλας» και «τερτζιελούθκια». Επιπλέον, το εργαστήρι «Απλά Γευστικά» παρουσίασε τη «Σκαλιώτικη Κούπα», αναδεικνύοντας το τοπικό παραδοσιακό έδεσμα της Λάρνακας.
Η προσπάθεια υλοποίησης του 2ου CyFood B2B Forum ενισχύθηκε με την προβολή της κυπριακής γαστρονομίας σε ένα πιο διευρυμένο κοινό διεθνώς, από την παρουσία της γνωστής TV chef Tonia Buxton η οποία πραγματοποίησε στοχευμένες ενέργειες προώθησης των τοπικών προϊόντων. Η εκδήλωση στηρίχθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά από τους Συνδέσμους ΠΑΣΥΞΕ, ΣΤΕΚ και ΠΑΣΙΚΑ.
Η βασική επιδίωξη των διοργανωτών επιτεύχθηκε και φέτος με τη σύζευξη της αγροδιατροφής μαζί με την Κυπριακή αγορά, τον επισιτιστικό τομέα και τον τουρισμό που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο στην ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος και στη στήριξη της τοπικής οικονομίας.