Η εκτίναξη αυτή δεν είναι μόνο αποτέλεσμα γεωπολιτικής αβεβαιότητας — είναι η έκφραση μιας δομικής μετατόπισης στην παγκόσμια εμπιστοσύνη προς το δολάριο και τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Η UBS «βλέπει» τα 3.800 δολάρια

Η UBS αναθεωρεί προς τα πάνω όλες τις προβλέψεις της και τοποθετεί πλέον τον βασικό της στόχο στα 3.500 δολάρια, με ανώτερο σενάριο τα 3.800 δολάρια και «πάτωμα» τα 3.200.

Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι η ζήτηση από κεντρικές τράπεζες, θεσμικούς επενδυτές και ιδιώτες συνεχίζει να υπεραποδίδει, ενισχυόμενη από τον φόβο εμπορικών πολέμων, τις προβληματικές εκδόσεις αμερικανικών ομολόγων και τη συνεχιζόμενη παγκόσμια «αποδολαριοποίηση».

Η Goldman Sachs ποντάρει στα 4.000 δολάρια ως τα μέσα του 2026

Η Goldman Sachs αναμένει ακόμη πιο εντυπωσιακή εξέλιξη: οι αναλυτές της, με επικεφαλής τη Lina Thomas, βλέπουν τον χρυσό να φτάνει τα 3.700 δολάρια μέχρι το τέλος του 2025 και να αγγίζει τα 4.000 δολάρια έως τα μέσα του 2026.

Το σενάριο αυτό στηρίζεται στην εκρηκτική ζήτηση από τις κεντρικές τράπεζες —με μέσο όρο 80 τόνους αγορών ανά μήνα, έναντι πρόβλεψης 70 τόνων προηγουμένως— και στον ρόλο του χρυσού ως ασφαλούς επενδυτικού καταφυγίου έναντι ύφεσης.

Ισχυρή επενδυτική ζήτηση από θεσμικούς και ιδιώτες

Η UBS τονίζει πως η συμμετοχή στο ράλι δεν περιορίζεται στους τακτικούς επενδυτές και τους κερδοσκόπους: η δομική αλλαγή στην επενδυτική συμπεριφορά είναι εμφανής. Η Κίνα επιτρέπει πλέον σε ασφαλιστικά ταμεία να επενδύουν σε χρυσό, ενώ οι κεντρικές τράπεζες αυξάνουν συστηματικά το ποσοστό χρυσού στα αποθεματικά τους.

Για το 2025, η UBS προβλέπει αγορές 1.000 τόνων από τις κεντρικές τράπεζες, ενώ εκτιμά πως τα ETFs θα αντιστρέψουν πλήρως την πολυετή τάση καθαρών πωλήσεων, με 450 τόνους καθαρών αγορών.

Σενάριο ύφεσης: Ώθηση ακόμη πιο ψηλά

Σύμφωνα με την Goldman Sachs, αν η πιθανότητα ύφεσης που σήμερα εκτιμάται στο 45% από τους οικονομολόγους της υλοποιηθεί, οι εισροές σε ETFs που βασίζονται στον χρυσό ενδέχεται να επιταχυνθούν περαιτέρω και να οδηγήσουν την τιμή έως και τα 3.880 δολάρια μέχρι τα τέλη του έτους.

Οι αναλυτές της σημειώνουν ότι οι πρόσφατες ροές ξεπέρασαν τις προσδοκίες, δείχνοντας ανανεωμένο επενδυτικό ενδιαφέρον για προστασία έναντι του ρίσκου ύφεσης και της πτώσης των τιμών άλλων περιουσιακών στοιχείων.

Η χαμηλή ρευστότητα ενισχύει τις διακυμάνσεις

Η χαμηλή ρευστότητα στην αγορά —λόγω περιορισμένης εξόρυξης και των τεράστιων ποσοτήτων χρυσού που βρίσκονται «κλειδωμένες» στα θησαυροφυλάκια των κεντρικών τραπεζών και στα ETFs— ενισχύει την αστάθεια και μπορεί να μεγεθύνει περαιτέρω τις κινήσεις της τιμής.

Η UBS εκτιμά πως η αναλογία τοποθετήσεων σε χρυσό προς τα συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια έχει περιθώριο ανόδου, χωρίς να αγγίξει απαραίτητα τα επίπεδα-ρεκόρ του 2012–2013.

Ο χρυσός επιστρέφει ως στρατηγικό εργαλείο επενδυτικής θωράκισης

Μέσα σε ένα περιβάλλον όπου το γεωπολιτικό και μακροοικονομικό ρίσκο συνεχώς αυξάνεται, ο χρυσός επιστρέφει ως θεμελιώδες εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου και διαφοροποίησης.

Ίσως, αυτή τη φορά, να μην πρόκειται απλώς για ένα ακόμη ράλι — αλλά για την απαρχή μιας νέας εποχής όπου ο χρυσός αποκτά στρατηγικό ρόλο στην επενδυτική αρχιτεκτονική του κόσμου.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Νατάσα Στασινού  [email protected]