23.4 C
Nicosia
Πέμπτη 19 Σεπτέμβριος 2024 | 3:56

Χριστοδουλίδης: Αναμένουμε διευκρινίσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση

Η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της για την ηλεκτρική διασύνδεση στη βάση πραγματικών δεδομένων τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, επιβεβαιώνοντας πως η Λευκωσία βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, έχοντας ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινήσεις.

«Έχουμε ζητήσει συγκεκριμένες διευκρινίσεις και όταν οι απαντήσεις που μας δοθούν είναι ικανοποιητικές, η απόφαση μας θα είναι θετική. Αν οι διευκρινίσεις που θα μας δοθούν δεν είναι ικανοποιητικές και πρωτίστως, γιατί αυτό είναι το κλειδί, η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού, όταν δεν διασφαλίζει κάτι τέτοιο, δεν θα είναι θετική», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, οι διευκρινήσεις που ζητήθηκαν κατά κύριο λόγο άπτονται των οικονομικών πτυχών του συγκεκριμένου έργου.

«Πήραμε κάποιες απαντήσεις, κάποιες είναι ικανοποιητικές, κάποιες δεν είναι και ζητήσαμε περισσότερες. Υπάρχει το γεωπολιτικο ρίσκο. Από κει και πέρα και η Κυπριακή Δημοκρατία, και η Ελλάδα και η Ε.Ε. ασκούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Αντίθετα, δεν θέμα να βάζουμε από μόνοι μας υπό αμφισβήτηση. Αλλά ναι είναι κάτι που λαμβάνουμε υπόψη», επισήμανε.

Σε ερώτηση αν αυτό είναι κάτι για το οποίο θα επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «το κλειδί της τελικής μας απόφασης είναι το να μην αυξηθεί το κόστος στους καταναλωτές. Αντίθετα, ο στόχος είναι η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού».

«Είμαστε υπεύθυνη κυβέρνηση. Βλέπω θέσεις και από τις δύο πλευρές που είναι αρκετά έντονες. Εμείς ως υπεύθυνη κυβέρνηση θα πάρουμε αποφάσεις στη βάση πραγματικών δεδομένων», είπε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, για να υποδείξει πως το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης εμπίπτει στο πλαίσιο του ευρύτερου στρατηγικού σχεδιασμού της κυβέρνησης που στοχεύει, όπως είπε, από τη μια στο να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση και κατά δεύτερο και πιο σημαντικό η μείωση της τιμής του ηλεκτρισμού.

Το σχέδιο για το «Αφροδίτη»

Εξάλλου, σε ερώτηση για το σχέδιο που υποβλήθηκε για το κοίτασμα Αφροδίτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι έχει γίνει μια συγκεκριμένη πρόταση.

«Εκείνο που μπορώ να σας πω από την πρώτη μελέτη, βρίσκεται σε αξιολόγηση από το αρμόδιο Τμήμα, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, προς τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για μας η παρουσία της Chevron, του αμερικανικού κολοσσού στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ψήφος εμπιστοσύνης, θα αξιολογήσουμε συνολικά τη νέα πρόταση που έχει υποβληθεί και θα τοποθετηθούμε.

Να αναφέρω ότι με αφορμή και την παρουσία μου στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Η.Ε., θα έχω ο ίδιος συνάντηση με στελέχη της Chevron για να συζητήσουμε το συγκεκριμένο θέμα», κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πρόγραμμα Cyprus League από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική

Το πρόγραμμα της Cyprus League by Stoiximan από την 6η μέχρι τη 15η αγωνιστική ανακοίνωσε σήμερα η ΚΟΠ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το πρόγραμμα έχει...

Συσκευές επικοινωνίας της Χεζμπολάχ εξερράγησαν στον Λίβανο -3 νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες (φωτό)

Συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούνταν από την Χεζμπολάχ εξερράγησαν αργά σήμερα το απόγευμα στο νότιο τμήμα της χώρας και στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού,...

Ο Σερ Στέλιος απένειμε για δεύτερη χρονιά βραβεία νεανικής επιχειρηματικότητας

Για δεύτερη χρονιά, ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, δημιουργός και ιδιοκτήτης της easy family of brands και ιδρυτής και πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation βράβευσε τη...

Ακυρώνει πρόστιμο της Κομισιόν κατά της Google για την υπηρεσία AdSense το ΓΔΕΕ

Στην ακύρωση της απόφασης της Κομισιόν με την οποία είχε επιβληθεί πρόστιμο 1,5 δισ. ευρώ στην Google για τον τρόπο λειτουργίας της διαφημιστικής πλατφόρμας AdSense, επικυρώνοντας...

Μικρό αεροσκάφος με τρεις επιβάτες χάθηκε, ενώ πετούσε από Ιταλία προς Γαλλία

Ένα μικρό αεροσκάφος στο οποίο επέβαιναν τρεις Γάλλοι χάθηκε από το πρωί της Τρίτης στη βορειοκεντρική Ιταλία, ανακοίνωσε σήμερα η υπηρεσία ορεινών διασώσεων της...

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ

Σε πτωτική πορεία επανήλθε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου μετά τα κέρδη της Τρίτης. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 182,71 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!