18.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 16:29

Υφ. Τουρισμού: Στόχος η ενίσχυση ανταγωνιστικότητας τουριστικού προϊόντος

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης, και ειδικά του Υφυπουργείου Τουρισμού, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της Κύπρου, με ιδιαίτερη έμφαση, μεταξύ άλλων, στην πράσινη μετάβαση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, ανέφερε σήμερα ο αρμόδιος Υφυπουργός Κώστας Κουμής.

Σε χαιρετισμό του στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα, ο κ. Κουμής είπε ότι «ως Κυβέρνηση γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε» ότι ο Σύνδεσμος και οι τεχνοκράτες της βιομηχανίας έχουν «συμβάλει τα μέγιστα στην αναπτυξιακή πορεία του τουρισμού στην Κύπρο, σε περιόδους, μάλιστα, εξαιρετικά δύσκολες, κατά τις οποίες ο τουρισμός διαδραμάτισε εξαιρετικά καθοριστικό ρόλο στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας».

Πρόσθεσε ότι «σήμερα ο τουρισμός, και ειδικά ο τουρισμός της Κύπρου, βρίσκεται ενώπιον σημαντικών προκλήσεων, καθώς η γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου ταλανίζεται από μία κρίση που παραπέμπει σε άλλες εποχές, την ίδια στιγμή που το οικονομικό περιβάλλον στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης χαρακτηρίζεται, επίσης, από ιδιαιτερότητες».

Ουσιαστικά, συνέχισε, «είναι ίσως η πρώτη φορά εδώ και χρόνια, με εξαίρεση την περίοδο της πανδημίας, που οι εξωγενείς παράγοντες δεν λειτουργούν ευεργετικά για τον τουρισμό της χώρας μας, λειτουργούν μάλλον ανασταλτικά». Εξέφρασε, ωστόσο, τη βεβαιότητα ότι θα τα καταφέρουμε.

Ως Υφυπουργείο Τουρισμού, είπε ο κ. Κουμής «εργαζόμαστε μεθοδικά,  για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και η κλιματική αλλαγή, διασυνδέοντας σχεδόν κάθε πολιτική του Υφυπουργείου και κατ’ επέκταση της Κυβέρνησης με τον στόχο της πράσινης μετάβασης, αλλά και του ψηφιακού μετασχηματισμού. Την ίδια στιγμή, κινούμαστε προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος, προσπαθώντας να ικανοποιούμε τις νέες τάσεις της αγοράς, αξιοποιώντας στο έπακρο το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», είπε.

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κουμής αναφέρθηκε και στα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, τα οποία στοχεύουν στην περαιτέρω βελτίωση του τουριστικού προϊόντος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο σχέδιο που σκοπεύει στην ενίσχυση των υποδομών των ορεινών περιοχών, των περιοχών της υπαίθρου και των ακριτικών περιοχών της Κύπρου, προκειμένου και αυτές να αποκτήσουν εκείνες τις υποδομές “που θα τους δώσουν το δικαίωμα να αποτυπώσουν το στίγμα τους στον τουριστικό χάρτη».

Σημείωσε, ακόμα, ότι «όλοι μαζί, πολιτεία, τουριστικοί φορείς και επαγγελματίες θα πρέπει να εστιαστούμε, προκειμένου να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η τουριστική εμπειρία του κάθε επισκέπτη», και πρόσθεσε ότι «σημαντική παράμετρος της ευρύτερης προσπάθειας μας για βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών είναι και ο τομέας της εκπαίδευσης».

Αναφέρθηκε, επίσης, στην υιοθέτηση από το Υφυπουργείο Τουρισμού της ταυτόχρονης στόχευσης και πρόκλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «για skilling – upskilling και reskilling» σημειώνοντας πως «το ανθρώπινο κεφάλαιο και τα ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά του αποτελούν κρίσιμη παράμετρο επιτυχίας, και επίτευξης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος».

Για τη νέα προσέγγιση του Υφυπουργείου Τουρισμού είπε ότι αφορά «το θέμα της εκπαίδευσης ολιστικά, αφού είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ένα μεγάλο ποσοστό των επαγγελματιών της χώρας μας σχετίζεται με τον τομέα του τουρισμού. Πρόθεσή μας είναι, επίσης, η εδραίωση μίας πιο στενής σχέσης με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, αναγνωρίζοντας την πολυδιάστατη επίδραση της τοπικής αυτοδιοίκησης στον τουρισμό», επεσήμανε.

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης και ειδικά του Υφυπουργείου Τουρισμού, σημείωσε ο κ. Κουμής, «είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού προϊόντος της χώρας μας, με ιδιαίτερη έμφαση πλέον, στην πράσινη μετάβαση, στον ψηφιακό μετασχηματισμό, στην περαιτέρω βελτίωση των βασικών υποδομών, αλλά και των υποδομών προσβασιμότητας, τόσο στις παράκτιες περιοχές της χώρας μας όσο και στις ορεινές περιοχές και τις περιοχές της υπαίθρου».

Ο κ. Κουμής κάλεσε, επίσης, τους Διευθυντές Ξενοδοχείων να συμμετάσχουν στην προσπάθεια του Υφυπουργείου Τουρισμού «για ενίσχυση των υπηρεσιών εκπαίδευσης αλλά και στην προσπάθεια που αποσκοπεί στην   βελτίωση των υποδομών».

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, Χρίστος Αγγελίδης, ανέφερε στη ομιλία του ότι «οι εμπειρίες και τα βιώματα του παρελθόντος δεν μπορούν να αποτελέσουν τον μονοδιάστατο σύμβουλο για θέματα στρατηγικών αποφάσεων στον τουρισμό, αφού η όχι και τόσο μακρινή πανδημία άφησε το στίγμα της στη βιομηχανία, αλλά και οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι σε θέση να ανατρέψουν το οποιοδήποτε στρατηγικό πλάνο έχουμε εκπονήσει. Σε αυτές τις απρόβλεπτες εξελίξεις, οι οποίες μπορούν να προκύψουν ανά πασά στιγμή, ήρθε να παρεισφρήσει και η κλιματική αλλαγή με όλες τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις της», επεσήμανε.

Ο κ. Αγγελίδης ανέλυσε τα σημαντικότερα δεδομένα και γεγονότα όπως αυτά εξελίχθηκαν τα τελευταία έξι χρόνια και έχουν διαμορφώσει την επιχειρηματική αλλά και περριρέουσα ατμόσφαιρα στον τουρισμό, μεταξύ των οποίων η χρεωκοπία από το 2019 μέχρι και σήμερα  46 αερογραμμών, ο τερματισμός των εργασιών ταξιδιωτικών γραφείων και πρακτόρων και η πανδημία του κορωνοϊού.

Αναφέρθηκε επίσης στην κλιματική αλλαγή η οποία, όπως είπε, «ήρθε. Είναι η ώρα μηδέν, βιώνουμε τις επιπτώσεις της πιο έντονα από ποτέ και είναι η ώρα να αναμετρηθούμε μαζί της. Η προσέγγιση θα πρέπει να είναι πολύ-επίπεδη , συντονισμένη και να συγκεράζει αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να είναι στοχευμένη, ευέλικτη και ευρηματική στο επίπεδο της τουριστικής βιομηχανίας», ανέφερε.

Ως ΠΑΣΥΔΙΞΕ, συνέχισε, ζητούμε «από τις υπεύθυνες υπηρεσίες του κράτους την καθολική  στήριξη στελεχών της ξενοδοχειακής βιομηχανίας, μέσω της εφαρμογής υψηλών προδιαγραφών προγραμμάτων κατάρτισης και επιμόρφωσης. Αυτοί θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατός μας, θα είναι η εμπροσθοφυλακή μας», είπε, ζήτησε την πολιτική στήριξη των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που «τώρα είναι επιβεβλημένη», και κάλεσε όπως «παραχωρηθούν στοχευμένα πολεοδομικά και φορολογικά κίνητρα με στόχο τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων και την  ποιοτική και τεχνολογική αναβάθμιση των υφιστάμενων». Ακόμη επανέλαβε το αίτημα για δημιουργία Εθνικού Ινστιτούτου Μελετών Τουρισμού.

Είπε ακόμα ότι φέτος ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ κλείνει 40 χρόνια ζωής και προσφοράς στην πρώτη γραμμή,  και σημείωσε πως το νέο Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο τον εξέλεξε για άλλα τρία χρόνια στη θέση του Προέδρου, «καλείται να συμβάλει στη αντιμετώπιση και λύση των μεγάλων  προκλήσεων της τουριστικής βιομηχανίας».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!