Ο στόλος των εγγεγραμμένων υπό κυπριακή σημαία ποντοπόρων πλοίων, έχει παρουσιάσει σημαντική αύξηση της τάξεως του 5,5% ή κατά περίπου 1,1 εκ. τόνους, τους τελευταίους 6 μήνες, ανέφερε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, κατά την παρουσίαση την Πέμπτη, σε διάσκεψη Τύπου – σε αίθουσα του επιβατικού τερματικού DP World, στο Λιμάνι Λεμεσού – του έργου και των δράσεων του Υφυπουργείου κατά τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.
Η κ. Χατζημανώλη σημείωσε ότι εκτός από τη διαχρονική στήριξη των πλοιοκτητών που παραδοσιακά επιλέγουν και εμπιστεύονται την κυπριακή σημαία, υπήρξε αυξημένο ενδιαφέρον νέων πλοιοκτητών και ναυτιλιακών εταιρειών, οι οποίοι έχουν εγγράψει τα πλοία τους στο κυπριακό νηολόγιο.
Πρόσθεσε ότι η ενίσχυση του κυπριακού νηολογίου τέθηκε εξαρχής ως μια από τις πρώτες προτεραιότητες και, υλοποιώντας συγκεκριμένο σχέδιο δράσης, επιτεύχθηκε ουσιαστική αύξηση της χωρητικότητας του κυπριακού στόλου, έπειτα από περίπου δύο χρόνια συνεχούς πτώσης.
«Η δυναμική της κυπριακής σημαίας παίρνει νέα ώθηση», υπογράμμισε. Ανέφερε, επίσης, ότι τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε σημαντική αύξηση της τάξης του 14% στις ενταγμένες εταιρείες στο εγκεκριμένο από την Ευρωπαϊκή Ένωση Σύστημα Φόρου Χωρητικότητας, που έφτασαν τις 420.
Είπε, ταυτόχρονα, ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία για δεύτερη συνεχή χρονιά, με περισσότερους από 7.400 επιβάτες, περισσότερα από 2.400 αυτοκίνητα και μηχανές και περισσότερα από 250 κατοικίδια.
«Αριθμοί που δείχνουν ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση Κύπρου – Ελλάδας είναι και απαραίτητη, αλλά και με προοπτικές βιωσιμότητας», πρόσθεσε.
Σημείωσε ότι η θαλάσσια επιβατική σύνδεση αναμένεται να ξεκινήσει και φέτος για τρίτη συνεχή χρονιά, στις 29 Μαΐου.
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του ναυτιλιακού τομέα για την οικονομία και την ανάπτυξη της Κύπρου, αλλά και στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Κύπρος διεθνώς ως ένα ναυτιλιακό κράτος.
Τόνισε, παράλληλα, ότι «η χώρα μας, αποτελεί ένα παγκοσμίου φήμης ναυτιλιακό σύμπλεγμα, που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων που σχετίζονται με την ναυτιλία».
«Η αναβάθμιση των υπηρεσιών μας, η υψηλή ποιότητα εξυπηρέτησης, η ασφάλεια των πλοίων, η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία του προσωπικού, η αποτελεσματικότητα και η ευελιξία, καθώς και οι σημαντικές διμερείς συμφωνίες με άλλες χώρες έχουν καθιερώσει την κυπριακή ναυτιλία ως σημαντικό πυλώνα ανάπτυξης και την κυπριακή σημαία ως μια από τις πιο αξιόπιστες και ανταγωνιστικές στην παγκόσμια ναυτιλία», συμπλήρωσε.
Η Υφυπουργός αναφέρθηκε και στα 60 χρόνια από την ίδρυση του κυπριακού νηολογίου που συμπληρώθηκαν το 2023, κάνονντας λόγο για «μια λαμπρή πορεία που κάνει περήφανους τους πρωτεργάτες, τους συνεχιστές και όλους τους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Μια πορεία συνεχών προσπαθειών, σχεδιασμών και αποφάσεων, έχοντας ως παρακαταθήκη την εμπειρία και την τεχνογνωσία, με μοναδικό στόχο την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέσω μιας ισχυρής ναυτιλίας. Χωρίς αμφιβολία αισθανόμαστε περήφανοι για την πορεία των προηγούμενων 60 ετών. Επιδίωξή μας είναι να επιτύχουμε ακόμα υψηλότερους στόχους και να ενισχύσουμε περαιτέρω την ανταγωνιστικότητα της κυπριακής ναυτιλίας, του κυπριακού νηολογίου και του ναυτιλιακού συμπλέγματος της Κύπρου. Οι προσπάθειές μας θα επικεντρωθούν στη συνεργασία με την πλοιοκτητική και ναυτιλιακή κοινότητα της Κύπρου και του εξωτερικού, καθώς και στην υλοποίηση ακόμα περισσότερων δράσεων», συμπλήρωσε.
Προώθηση κυπριακού νηολογίου
Η Υφυπουργός είπε ότι σχεδίασαν και υλοποιούν συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την προώθηση του κυπριακού νηολογίου στην Κύπρο και το εξωτερικό, το οποίο περιλαμβάνει στοχευμένες δράσεις, με απώτερο σκοπό την προσέλκυση νέων ποιοτικών πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο.
«Συμμετείχαμε σε ναυτιλιακά συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις και πραγματοποιήσαμε εποικοδομητικές συναντήσεις σε Πειραιά, Αθήνα, Λονδίνο, Αμβούργο, Γένοβα, Τόκυο, Σιγκαπούρη, Μαϊάμι και Ντουμπάι», σημείωσε.
Ασφάλεια ναυσιπλοΐας και προστασία θαλάσσιου περιβάλλοντος
Η κ. Χατζημανώλη ανέφερε ότι η Κυβέρνηση παραμένει σταθερά προσηλωμένη στη βελτίωση των επιπέδων ασφαλείας στη ναυσιπλοΐα και στην προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, θέτοντας αυτούς τους στόχους ως μία από τις κυριότερες προτεραιότητες του Υφυπουργείου Ναυτιλίας.
«Η εντυπωσιακή άνοδος της κυπριακής σημαίας από την 13η θέση, στην 8η θέση της Λευκής Λίστας του PARIS MoU επιβεβαιώνει τις υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας των πλοίων που φέρουν την κυπριακή σημαία και αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για τη βελτίωση των πρακτικών ελέγχου και εποπτείας και ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία του κυπριακού νηολογίου», σημείωσε.
Όπως ανέφερε, υιοθετήθηκε νομοθετικό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των επιπέδων ασφάλειας της ναυσιπλοΐας και της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Πράσινα κίνητρα για μείωση των κλιματικών επιπτώσεων
Η Υφυπουργός είπε, παράλληλα, ότι το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε αναθεωρημένη σειρά πράσινων κινήτρων για την επιβράβευση πλοίων που επιδεικνύουν αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
«Από τον Ιανουάριο του 2024, ο ετήσιος φόρος χωρητικότητας των εγγεγραμμένων στο κυπριακό νηολόγιο πλοία έχει μειωθεί έως και 30% για κάθε πλοίο που επιδεικνύει μέτρα για τη μείωση των κλιματικών επιπτώσεων, διασφαλίζοντας ότι οι πλοιοκτήτες επιβραβεύονται για βιώσιμες ναυτιλιακές προσπάθειες», συμπλήρωσε.
Σύσταση Συμβουλευτικών Επιτροπών
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε, ακόμα, ότι θεσμοθέτησαν τη Συμβουλευτική Επιτροπή Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας και της Ποιότητας της Κυπριακής Σημαίας, καθώς και την Συμβουλευτική Επιτροπή Ενίσχυσης της Ανταγωνιστικότητας του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμπλέγματος, στα πλαίσια του στόχου της συνεχούς βελτίωσης και ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής σημαίας και της κυπριακής ναυτιλιακής βιομηχανίας.
Σημείωσε, παράλληλα, ότι με πρωτοβουλία και πρόταση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε την σύσταση Επιτροπής για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης στις ακτές της Κύπρου, η οποία θα λαμβάνει αποφάσεις για τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης της θαλάσσιας ρύπανσης, για καλύτερο συντονισμό και υλοποίηση των ενδεδειγμένων λύσεων.
Νέες κτιριακές εγκαταστάσεις
Μετά την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για παραχώρηση κρατικής γης για την ανέγερση των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, η κ. Χατζημανώλη είπε ότι έχουν τροχοδρομήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες προς υλοποίηση, αυτού του πολύ σημαντικού έργου.
Μονοθυριδικό Ναυτιλιακό Κέντρο
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε, εξάλλου, ότι το Μονοθυριδικό Ναυτιλιακό Κέντρο Εξυπηρέτησης – One Stop Shipping Center- τέθηκε σε λειτουργία τον Νοέμβριο, ικανοποιώντας ένα αίτημα χρόνων της ναυτιλιακής βιομηχανίας, με στόχο τη διεύρυνση των θεμάτων που αφορούν την ναυτιλιακή βιομηχανία και την ποιοτική εξυπηρέτηση αιτημάτων όλων των ναυτιλιακών εταιρειών όσο και εταιρειών που οι δραστηριότητες τους είναι συναφείς με τη ναυτιλία και εδρεύουν στην Κύπρο, σε θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του Τμήματος Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης.
Ψηφιακός Μετασχηματισμός
Η κ. Χατζημανώλη είπε , παράλληλα, ότι στο πλαίσιο του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης μετάβασης, το Υφυπουργείο Ναυτιλίας προχώρησε σε σειρά ενεργειών για την πλήρη ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του.
«Μέσα από το νέο σύστημα θα δοθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ναυτιλιακής κοινότητας και των πολιτών άμεσα, εύκολα και χωρίς την ανάγκη υποβολής έντυπων εγγράφων. Το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024, με το Υφυπουργείο Ναυτιλίας να είναι το πρώτο Υπουργείο/Υφυπουργείο που θα ψηφιοποιήσει ΟΛΕΣ τις υπηρεσίες του», πρόσθεσε.
Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο
——————
Ανέφερε, παράλληλα, ότι ετοίμασαν εθνική στρατηγική για την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική και ενιαίο σχέδιο δράσης για την υλοποίηση της, καθώς επίσης και Εθνικό Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχέδιο το οποίο εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο.
Ευρωπαϊκά και διεθνή ναυτιλιακά φόρα
—————
Η Υφυπουργός αφού ανέφερε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας «η επανεκλογή μας στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για την διετία 2024-2025, παρόλες τις προκλήσεις που είχαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω των ιδιαίτερων τρεχουσών διεθνών γεωπολιτικών συνθηκών», σημείωσε ότι η συμμετοχή του Υφυπουργείου Ναυτιλίας σε ευρωπαϊκά και διεθνή ναυτιλιακά συνέδρια έχει ενισχυθεί σημαντικά, απόδειξη της αναγνώρισης της παραγωγικής και εποικοδομητικής συνεισφοράς του στις προσπάθειες επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια ναυτιλία.
Ανταγωνιστικότητα Ευρωπαϊκής Ναυτιλίας
———————
Η κ. Χατζημανώλη τόνισε και τον σημαντικό ρόλο, που διαδραματίζει η Κύπρος στη διασφάλιση και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας.
Ισότητα των φύλων
—————-
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας είπε, παράλληλα, ότι η δέσμευση του Υφυπουργείου για προώθηση της ισότητας των φύλων στη ναυτιλιακή βιομηχανία υλοποιείται με διάφορες δράσεις, υιοθετώντας εκστρατείες για την ισότητα των φύλων, ενισχύοντας την ενημέρωση για ενθάρρυνση περισσότερων γυναικών να ενταχθούν στον κλάδο, με τη δημιουργία ενός υποστηρικτικού περιβάλλοντος και την παροχή ευκαιριών κατάρτισης και καθοδήγησης.
«Μια από τις δράσεις αυτές είναι η θεσμοθέτηση και καθιέρωση του Βραβείου Ισότητας των Φύλων στην κυπριακή ναυτιλία. Σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών μας, αποτελεί η απόφαση του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, να επιλέξει για το πρώτο Βραβείο Ισότητας των φύλων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, την υποψήφια της Κύπρου», πρόσθεσε.
Ναυτική εκπαίδευση
——————
Η κα. Χατζημανώλη ανέφερε, επίσης, ότι στο Υφυπουργείο Ναυτιλίας έχουν θέσει ως πρωταρχικό στόχο να φέρουν τη νέα γενιά πιο κοντά στη ναυτιλία, έτσι ώστε να την εντάξουν στις επιλογές τους για την επαγγελματική τους σταδιοδρομία.
«Προωθήσαμε τα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα σε σχολεία της μέσης και ανώτερης εκπαίδευσης με σκοπό την ενημέρωση για τις πολύπλευρες ευκαιρίες εργασίας στον ναυτιλιακό κλάδο. Αναγνωρίζοντας την σημασία της ενημέρωσης των παιδιών από τη δημοτική τάξη, έχουμε σχεδιάσει σε στενή συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας νέες δράσεις όπου παιδιά, από τις μεγαλύτερες τάξεις του δημοτικού μέχρι και τις πρώτες τάξεις του λυκείου, θα γνωρίσουν από κοντά την ναυτιλία, την σημασία της και τις ευκαιρίες που τους παρέχει. Δράσεις έχουν επίσης προγραμματιστεί για πρώτη φορά και για τους γονείς έτσι ώστε να ενημερωθούν για τον κλάδο και τις προοπτικές του», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά την ανώτατη εκπαίδευση, συνέχισε, έχουν υπογράψει σχετικά μνημόνια συνεργασίας με ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου.
«Το 2023 συνεχίστηκε η αυξητική τάση στον αριθμό των σπουδαστών που φοιτούν στις τρεις αναγνωρισμένες ακαδημίες εμπορικού ναυτικού της Κύπρου και στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού της Ελλάδας», πρόσθεσε.
Συνέδριο Ναυτιλιακή Κύπρος 2023
———–
Ανέφερε, ακόμα, ότι η αναβάθμιση και η στοχευμένη μετεξέλιξη του συνεδρίου «Maritime Cyprus 2023» που διοργανώθηκε τον περασμένο Οκτώβριο, είχε ως αποτέλεσμα αυτό να ξεπεράσει σε συμμετοχή κάθε προηγούμενο.
«Πέραν των 1000 ναυτιλιακών παραγόντων από 35 χώρες, συμμετείχαν στο συνέδριο εδραιώνοντας το ως ένα από τα καλύτερα και ποιοτικότερα ναυτιλιακά συνέδρια παγκοσμίως», συμπλήρωσε.
Υπουργική Σύνοδο της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς
————————————-
Η κ. Χατζημανώλη ανακοίνωσε ότι με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Ναυτιλίας η Κυπριακή Δημοκρατία θα διοργανώσει την πρώτη Υπουργική Σύνοδο της Κοινοπολιτείας για τους Ωκεανούς στις 18 και 19 Απριλίου 2024.
Το θέμα της Συνόδου, είπε, είναι «Ο Ανθεκτικός Κοινός μας Ωκεανός: Από την Κύπρο στην Σαμόα» – “Our Resilient Common Ocean: From Cyprus to Samoa” και σε αυτή θα συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες της Κοινοπολιτείας.
Το θέμα συζήτησης, συνέχισε η Υφυπουργός, θα είναι οι αρχές και οι προτεραιότητες της “Διακήρυξης των Ωκεανών της Κοινοπολιτείας» – “Commonwealth Ocean Declaration” όπου θα συμφωνηθούν και οι κατευθυντήριες γραμμές προς την υιοθέτηση της.
«Είμαστε επίσης στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε ότι, ύστερα από δική μας εισήγηση, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συμφωνήσει στο να διοργανωθεί και να διεξαχθεί στην Κύπρο η 15η Συνάντηση Ευρωπαϊκής Ένωσης – Κίνας (EU – China Implementation Meeting) στο πλαίσιο της Συμφωνίας Θαλάσσιων Μεταφορών ΕΕ – Κίνας, με τη συμμετοχή αντιπροσωπειών από την Κίνα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Φυσικά οι προσπάθειες μας για την περαιτέρω προώθηση και προβολή της κυπριακή σημαίας και της Κύπρου ως ένα διεθνές ναυτιλιακό κράτος στο εξωτερικό είναι συνεχείς και ενισχυμένες», είπε
Φεστιβάλ Θάλασσα
———–
Η Υφυπουργός Ναυτιλίας ανέφερε ότι μεγάλη επιτυχία με αυξημένη συμμετοχή σημείωσε το Φεστιβάλ «ΘΑΛΑΣΣΑ» το οποίο διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά.
«Στόχος του η καλλιέργεια θαλάσσιας και ναυτιλιακής κουλτούρας, και η ανάδειξη της σημασίας και των προοπτικών του τομέα της ναυτιλίας και της Γαλάζιας Οικονομίας. Για πρώτη φορά συμμετείχε στο Φεστιβάλ και η Διοίκηση Ναυτικού διενεργώντας διέλευση σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού», σημείωσε.
Όπως είπε, το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και φέτος στις 19 Οκτωβρίου.