Μέχρι το τέλος του 2025 οι υποδομές στο Βασιλικό θα πρέπει να είναι έτοιμες και παράλληλα η πλωτή μονάδα φυσικού αερίου «ΕΤΥΦΑ-Προμηθέας» να βρίσκεται στην προβλήτα έτοιμη για χρήση, δήλωσε την Τρίτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου.
Σημείωσε παράλληλα ότι αναμένεται και η απάντηση από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, σε σχέση με τη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του Great Sea Interconnector (GSI).
Για τον «Κρόνο», το κοίτασμα το οποίο αναμένεται να φέρει το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην επιφάνεια, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε πως η διαχειρίστρια εταιρεία βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αρχές της Αιγύπτου και παράλληλα με το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να καταλήξουν σε εμπορική διευθέτηση.
Ο κ. Παπαναστασίου απαντούσε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο εκδήλωσης για την έναρξη της Τρίτης Δοκιμαστικής Περιόδου Λειτουργίας της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού που διοργανώνεται από τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).
Σε ερώτηση για το που βρίσκεται η πλωτή μονάδα φυσικού αερίου «ΕΤΥΦΑ-Προμηθέας» αυτή τη στιγμή ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι ο «ΕΤΥΦΑ-Προμηθέας» απέπλευσε από τη Σαγκάη στις 14 Δεκεμβρίου και στις 21 Δεκεμβρίου αφίχθηκε στη Σιγκαπούρη όπου επιβιβάστηκαν τεχνικοί από συγκεκριμένο οργανισμό που εξειδικεύονται σε πλωτές μονάδες αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου.
Συμπλήρωσε ότι μαζί με τους τεχνικούς το πλοίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στον Πορθμό της Μαλάκκας στη Μαλαισία και δήλωσε ότι «εκεί θα παραμείνει μέχρι να ολοκληρωθούν όλες οι έρευνες, μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση του τι χρειάζεται επιπλέον να γίνει στο πλοίο, ώστε να μπορεί να θεωρείται πλωτή μονάδα αεριοποίησης».
Υπέδειξε επίσης, ότι πέραν των συσκευών που βρίσκονται πάνω σε μία τέτοια πλωτή μονάδα, θα πρέπει επιπρόσθετα να υπάρξει και χρήση του πλοίου σε τερματικό, ώστε να επιβεβαιωθεί κατά πόσον ο σχεδιασμός του πλοίου συνάδει με το τι πραγματικά υπάρχει στην πράξη για να μπορέσει να λειτουργήσει και μέχρι να είναι έτοιμες οι υποδομές στο Βασιλικό.
Ο Υπουργός Ενέργειας σημείωσε ότι το τελευταίο είναι σημαντικό, όχι για οικονομικούς λόγους, αλλά περισσότερο για να μην μείνει σε αχρησία η πλωτή μονάδα φυσικού αερίου «ΕΤΥΦΑ-Προμηθέας» διότι, όπως εξήγησε, «τέτοια πλοία όταν παραμείνουν για πολύ χρονικό διάστημα σε αγκυροβόλιο που υπάρχει το θαλάσσιο-οξειδωτικό περιβάλλον, καταλαβαίνετε ότι θα χρειάζεται πολλή συντήρηση, αλλά παράλληλα όταν θα έρθει ο χρόνος που θα πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε να παρουσιάσει επιπρόσθετα προβλήματα».
Ερωτηθείς για το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης των έργων στο Βασιλικό ο κ. Παπαναστασίου απάντησε ότι «ο στόχος της Εταιρείας Υποδομών Φυσικού Αερίου (ΕΤΥΦΑ) και του Υπουργείου Ενέργειας είναι ότι μέχρι το τέλος του 2025 -είναι αισιόδοξος στόχος, το αναγνωρίζουμε- αλλά θα πρέπει όλα τα μέρη να αντιληφθούν ότι το φυσικό αέριο είναι πολύ σημαντικό για την Κύπρο».
Σημείωσε ότι σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2025 να είναι έτοιμες οι υποδομές στο Βασιλικό και παράλληλα το πλοίο να βρίσκεται στην προβλήτα έτοιμο για χρήση. «Όμως, η εισαγωγή φυσικού αερίου μπορεί να χρειαστεί μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2026 για να μπορέσει πρώτα η ΑΗΚ και μετά ο ιδιώτης ο οποίος είναι στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να δοκιμάσουν τις γεννήτριες με την χρήση του καυσίμου που λέγεται αεριοποιημένο φυσικό αέριο», συμπλήρωσε.
Ερωτηθείς για το αν υπήρξε κάποια απάντηση από τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρο Σκυλακάκη, για το ζήτημα της συμμετοχής της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι «έχει γίνει η συνάντηση στις 27 Δεκεμβρίου (σ.σ. με τον Έλληνα Υπουργό) κατά την οποία έχουμε παρουσιάσει τις παρατηρήσεις του οίκου, τον οποίο έχουμε εργοδοτήσει σαν Κυπριακή Δημοκρατία».
«Το ζητούμενο πλέον είναι κατά πόσο το κράτος θα είναι μέτοχος στην εταιρεία, η οποία θα έχει την ιδιοκτησία της υποδομής, αλλά παράλληλα θα διαχειρίζεται τη συγκεκριμένη υποδομή και τις ροές ηλεκτρισμού», ανέφερε.
Ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι επρόκειτο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό κατά την οποία υπήρξε συναίνεση. «Τώρα αναμένουμε από τον Υπουργό Ενέργειας της Ελλάδος να μας δώσει αυτά τα οποία έχουν συμφωνηθεί και γραπτώς», σημείωσε.
Υπέδειξε ότι μέσα από την γραπτή τοποθέτηση του Υπουργείου Ενέργειας της Ελλάδος, σε συνεννόηση και με τον Ανεξάρτητο Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ Ελλάδος), που είναι και ο φορέας υλοποίησης του έργου, θα πρέπει να αποφασίσει η Κυπριακή Δημοκρατία κατά πόσο θα πάρει την τελική επενδυτική απόφαση, η οποία θα τοποθετήσει την Κυπριακή Δημοκρατία σαν μέτοχο.
Επεσήμανε ότι η ιδιοκτησία της υποδομής είναι σημαντικός παράγοντας για ένα κράτος το οποίο θα διασυνδέεται με την υπόλοιπη Ευρώπη και δήλωσε ότι «οι αποφάσεις θα παρθούν στη βάση των προτεινόμενων συμφωνιών, τις οποίες ο ΑΔΜΗΕ θα τροποποιήσει και θα υποδείξει στην Κυπριακή Δημοκρατία».
Σε διαβούλευση με Αίγυπτο η εταιρεία για «Κρόνο»
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάποια εξέλιξη σε σχέση με τις γεωτρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι για τον «Κρόνο» ο οποίος είναι και το κοίτασμα το οποίο αναμένεται να φέρει το πρώτο κυπριακό φυσικό αέριο στην επιφάνεια, η διαχειρίστρια εταιρεία βρίσκεται σε διαβούλευση με τις αρχές της Αιγύπτου και παράλληλα με το Υπουργείο Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας έτσι ώστε να καταλήξουν σε εμπορική διευθέτηση.
Ο Υπουργός Ενέργειας εξήγησε περαιτέρω ότι αναμένεται ότι το σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής θα δοθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο σημειώνοντας ότι προδιαγράφεται ότι (το σχέδιο) θα δίνει κατεύθυνση του φυσικού αερίου από τον «Κρόνο» σε σύνδεση με τις υποδομές του Ζορ με κατεύθυνση προς συγκεκριμένο σημείο στην Αίγυπτο και από εκεί, ανάλογα με το πώς θα καταλήξει η εμπορική συμφωνία, μέρος του κυπριακού φυσικού αερίου θα διοχετευτεί στην αγορά της Αιγύπτου και το μεγαλύτερο μέρος προς την υγροποίηση ώστε να πάει στην Ευρώπη και σε διεθνείς αγορές.