33.4 C
Nicosia
Τρίτη 2 Ιούλιος 2024 | 16:07

Υπουργός Ενέργειας: Η Αίγυπτος σημαντικός εταίρος της Κύπρου στην περιοχή

Η Αίγυπτος αποτελεί σημαντικό εταίρο της Κύπρου στην περιοχή, είπε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, με αφορμή το Επενδυτικό Συνέδριο ΕΕ-Αιγύπτου που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στο Κάιρο.

Σκοπός του συνεδρίου ήταν η προώθηση των επενδύσεων ευρωπαϊκών εταιρειών στην Αίγυπτο, η οποία αποτελεί σημαντικό πυλώνα στη Μεσόγειο, και η πολιτική και οικονομική της σταθερότητα κρίνεται σημαντική για την Ευρώπη, ειδικά τη δεδομένη περίοδο, που ταλανίζει την περιοχή η σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε, από το βήμα του Συνεδρίου το Σάββατο, ότι θα υπογραφτούν συμφωνίες για επενδύσεις άνω των €40 δισ. από ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ ταυτόχρονα, η Ευρώπη θα αναζητήσει εγγυήσεις από το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα για προστασία των ευρωπαϊκών επενδύσεων στη χώρα.

Ο Υπουργός, μιλώντας στο ΚΥΠΕ, είπε ότι «είναι πολύ σημαντικός εταίρος στην περιοχή η Αίγυπτος», σημειώνοντας ότι «οι επαφές που γίνονται αφορούν κυρίως το ενεργειακό κομμάτι, καθώς γίνονται συζητήσεις για να καταλήξει φυσικό αέριο από την ΑΟΖ της Κύπρου στην Αίγυπτο για υγροποίηση».

Ο κ. Παπαναστασίου, ο οποίος δεν κατέστη εφικτό να μεταβεί στο Κάιρο, ανέφερε ότι κυπριακές εταιρείες συμμετείχαν στο συνέδριο και έκαναν επαφές με εταιρείες στην Αίγυπτο.

Ο ίδιος προγραμματίζει να έχει το επόμενο διάστημα επαφές με τους Υπουργούς Πετρελαίου, Ηλεκτρισμού και Εμπορίου της Αιγύπτου.

Ερωτηθείς τι αφορούν αυτές οι επαφές, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι με τον Υπουργό Εμπορίου θα συζητήσουν θέματα της αρμοδιότητάς του, αναφέροντας ότι υπάρχουν κυπριακές εταιρείες που έχουν επενδύσεις στην Αίγυπτο, που σχετίζονται κυρίως με ιχθυοκαλλιέργειες.

Όσον αφορά τον Υπουργό Πετρελαίου, αναμένεται να συνεχιστεί η συζήτηση γύρω από τα ενεργειακά, με τον Υπουργό να σημειώνει ότι προδιαγράφεται ότι οποιαδήποτε μεταφορά αερίου προς τις αγορές θα είναι μέσω Αιγύπτου για υγροποίηση.

Τέλος, όσον αφορά τη συνάντηση που θα έχει το επόμενο διάστημα με τον Υπουργό Ηλεκτρισμού, ο κ. Παπαναστασίου αναμένεται να συζητήσει την πιθανότητα ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Αιγύπτου. Σημείωσε ότι προς το παρόν γίνονται τεχνικές συζητήσεις, περιορισμένης κλίμακας, καθώς η Αίγυπτος λέει ότι θα έχει σύντομα μεγάλες ποσότητας ηλεκτρικής παραγωγής από ΑΠΕ, οι οποίες μπορούν να διοχετευτούν προς οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα, η οποία είναι διασυνδεδεμένη με την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Φωτιά – Ζάκυνθος: Διασκέδαζαν σε πανηγύρι κάτω από το πύρινο μέτωπο

Απίστευτες εικόνες από τη Ζάκυνθο, όπου την ώρα της φωτιάς στην Αγία Μαρίνα, όπου καιγόταν το δάσος, πανηγύρι που είχε στηθεί από κάτω, δεν σταμάτησε. Στο βίντεο...

Καλαμάτα: Τυμβωρύχοι έκλεψαν χρυσά δόντια και βαλβίδα καρδιάς από σορό

Η αντιδήμαρχος Οικονομικών και Θεμάτων Νομικής Υπηρεσίας, του δήμου Καλαμάτας, Πιπίνα Κουτάντου, μίλησε στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», για την μακάβρια καταγγελία της αφαίρεσης χρυσών δοντιών και...

Η πιο άβολη στιγμή στο γυμναστήριο: Αθλούμενος κάνει τα πάντα για να μη κοιτάξει μπροστά του

Ένα βίντεο στο TikTok έχει γίνει viral, με τους χρήστες να σχολιάζουν ότι έχουν βρεθεί στη θέση του νεαρού και μπορούν να καταλάβουν πόσο...

Αύξηση προϋπολογισμού Υφ. Τουρισμού κατά €10 εκ. ανακοίνωσε ο Πρόεδρος

Την αύξηση του προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Τουρισμού κατά 10 εκατομμύρια ευρώ για το 2025 ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με στόχο την...

Όρμπαν: Ζήτησε κατάπαυση πυρός από τον Ζελένσκι για «άμεσες ειρηνευτικές συνομιλίες»

Στην πρώτη του επίσημη επίσκεψη στην Ουκρανία από την έναρξη του πολέμου, ο Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε από τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να εξετάσει το...

Προς επικαιροποίηση το «Όραμα 2035» για κυπριακή οικονομία

Η Μακροπρόθεσμη Στρατηγική για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη της Κυπριακής Οικονομίας, γνωστή και ως «Όραμα 2035», που συνιστά το σύνολο των δράσεων, μεταρρυθμίσεων και θεσμικών...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!