10.8 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 8:54

ΥΠΟΙΚ: «Αρκετές χιλιάδες» πολίτες θα επωφεληθούν από επικείμενες αποφάσεις τραπεζών

Οι τράπεζες θα εξετάσουν κάποιες από τις χρεώσεις τους για να αμβλύνουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζουν ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως είναι οι ηλικιωμένοι, οι συνταξιούχοι και οι νέοι και θα προβούν, πριν το τέλος της εβδομάδας, σε λεπτομερείς επεξηγηματικές ανακοινώσεις, που θα επηρεάσουν θετικά «αρκετές χιλιάδες» πολίτες, ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός, μετά τη δεύτερη συνάντηση που είχε, εντός της τρέχουσας εβδομάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, με τους Διευθύνοντες Συμβούλους των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, διάρκειας πέραν της μιας ώρας, η οποία έγινε το πρωί στο Προεδρικό, και στην οποία ο ΥΠΟΙΚ ήταν παρών, ο κ. Κεραυνός, αφού σημείωσε ότι από τις επικείμενες ενέργειες των τραπεζών θα επωφεληθούν «αρκετές χιλιάδες» πολίτες, χαιρέτισε την κατάληξη του διαλόγου με τις τράπεζες, ο οποίος είναι ένας διάλογος, όπως είπε, που «είναι πάνω σε συνεχή βάση γιατί έτσι πρέπει να γίνεται με όλους τους φορείς και ειδικά τους οικονομικούς φορείς αυτού του τόπου, συνεχίζοντας την υπεύθυνη οικονομική κυβερνητική πολιτική».

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «προκύπτουν οφέλη» για όλη την οικονομία, για οικονομούντα άτομα, για τις μικρές επιχειρήσεις και «δημιουργούν τις προοπτικές» για καλά βήματα και «προς την ορθή κατεύθυνση της οικονομίας μας».

Πρόσθεσε ότι «οι τράπεζες έχουν ανταποκριθεί με ελαφρύνσεις και με προνομιακά επιτόκια σε κάποιες κατηγορίες πολιτών και σε βασικούς άξονες που αφορούν, βασικά τις χρεώσεις και τα επιτόκια».

«Κάποιες χρεώσεις αναμένεται να μειωθούν και τα επιτόκια επίσης να γίνουν πιο ευνοϊκά ακριβώς για κοινωνικές κατηγορίες και κατηγορίες του πληθυσμού, που αφορούν τους συνεπείς δανειολήπτες, τους συνταξιούχους, τους νέους και ιδιαίτερα σε όσους αντιμετωπίζουν στεγαστικά προβλήματα, για τις μικρές επιχειρήσεις και για τις απομακρυσμένες περιοχές όπου υπήρχε έναν σχετικό αίτημα από πολλές κοινότητες», υπογράμμισε.

Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών ήταν σε έναν συνεχή διάλογο και διαβουλεύσεις με τις τράπεζες, τον Σύνδεσμο Τραπεζών, και με όλους τους οικονομικούς φορείς αυτούς του τόπου, γιατί έτσι πρέπει να γίνεται, να σχεδιάζεται και να εφαρμόζεται μια ορθή οικονομική πολιτική.

Ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «σήμερα υπήρξε μια συνάντηση με τις δύο μεγάλες τράπεζες που ήταν αποτέλεσμα όλου αυτού του διαλόγου που είχαμε όλο αυτό το διάστημα».

«Σε μια συνετή και υπεύθυνη οικονομική πολιτική, ιδιαίτερα σε αυτές τις συγκυρίες που περνούμε όλοι και τις γεωπολιτικές εξελίξεις, χρειάζεται να υπάρχει μία συνεργασία και ένας συνεχής διάλογος με όλους τους θεσμούς και με όλους τους κοινωνικούς εταίρους και όλους τους θεσμούς που ασχολούνται με τα θέματα της οικονομίας», σημείωσε.

Ταυτόχρονα, ανέφερε ότι «η συγκυρία αυτή είναι θετική για να ληφθούν κάποιες αποφάσεις λόγω και των συνεχών αναβαθμίσεων της οικονομίας, οι οποίες δημιουργούν ένα ευνοϊκό περιβάλλον, και για τους επενδυτές, και για τις τράπεζες και για την ασφάλεια των πολιτών και των επιχειρήσεων μας.

Κληθείς να αναφέρει τον αριθμό των πολιτών που θα επηρεαστούν θετικά από τις ενέργειες των τραπεζών, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «είναι αρκετές χιλιάδες ατόμων» που αφορούν συνταξιούχους, κατοίκους απομακρυσμένων περιοχών, νέους ανθρώπους.

«Η ωφέλεια θα απλωθεί σε αρκετές χιλιάδες συμπολίτες μας», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν θα εγκατασταθούν κάποιες Αυτόματες Ταμειακές Μηχανές Τραπεζών σε απομακρυσμένες περιοχές, ο κ. Κεραυνός είπε ότι δεν θέλει να δώσει «πολλές λεπτομέρειες γιατί αυτές θα δοθούν από τις επεξηγηματικές ανακοινώσεις των ίδιων των τραπεζών».

Ωστόσο, εξέφρασε βεβαιότητα ότι η εγκατάσταση αυτόματων ταμειακών μηχανών σε απομακρυσμένες περιοχές «θα είναι μια από τις ενέργειες των τραπεζών τις οποίες έχουμε συμφωνήσει και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν χρεώσεις, εάν κάποιος πελάτης τράπεζας χρησιμοποιήσει την μηχανή μιας άλλης τράπεζας».

Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον οι τράπεζες ζήτησαν κάποια ανταλλάγματα, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «οι τράπεζες αναγνωρίζουν τα ανταλλάγματα τα οποία έχει δώσει η υπεύθυνη και συνετή οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης», δηλαδή, όπως εξήγησε, τις αναβαθμίσεις και το ευνοϊκό περιβάλλον για τους επενδυτές.

«Σήμερα βλέπουμε νέους επενδυτές να μπαίνουν στις τράπεζες και μάλιστα από χώρες που κάποτε δεν ήθελαν να έχουν καμίαν σχέση με την Κύπρο», ανέφερε και πρόσθεσε πως αναφέρεται «και για αμερικανικές επενδύσεις στις τράπεζές μας».

Σε ερώτηση αν θα υπάρξει όφελος και για τους συνεπείς καταθέτες, ο κ. Κεραυνός είπε ότι «το τραπεζικό σύστημα είναι το νευρικό σύστημα μιας οικονομίας», προσθέτοντας ότι «όλοι μπορούν να φέρουμε στη μνήμη μας τι συνέβη και όταν παρουσιάστηκαν πολύ σοβαρά προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα».

Αναφέροντας ότι «όλοι επιθυμούμε ένα εύρωστο τραπεζικό σύστημα», ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «από την άλλη, όπως κάθε μεγάλοι οργανισμοί, θα πρέπει να έχουν την εταιρική κοινωνική ευθύνη, αλλά και την υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία και στην οικονομία».

«Ως Κυβέρνηση έχουμε ένα συνεχή διάλογο με όλους αυτούς τους θεσμούς και με το τραπεζικό σύστημα και όλες οι επιμέρους πτυχές εξετάζονται με υπευθυνότητα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κεραυνός εξέφρασε ικανοποίησή για την κατάληξη του διαλόγου που γίνεται, όπως είπε, «εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, σε αυτήν την συγκυρία που είναι ευνοϊκή για την οικονομία μας, γιατί όλοι έχουν πειστεί για την υπεύθυνη και συνετή οικονομική πολιτική – όταν λέω όλοι εννοώ τους ξένους, οι οποίοι μας αξιολογούν και χωρίς να έχουν κανέναν λόγο υποκειμενισμού, είναι η ώρα που υπήρξε η ανταπόκριση».

«Χαιρετίζω την υπεύθυνη στάση των τραπεζών και είμαι βέβαιος ότι μέσα από τον συνεχή διάλογο θα βρούμε και άλλα θέματα τα οποία θα συζητήσουμε και θα αποβούν προς όφελος των οικονομούντων ατόμων, της οικονομίας και της κοινωνίας μας γενικότερα».

Ερωτηθείς πόσα εισπράττει ετησίως το ταμείο του Υπουργού Οικονομικών από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δεν έχει συζητηθεί.

Ανέφερε ότι «από τις τράπεζες το κράτος εισπράττει περίπου 200 εκατομμύρια το χρόνο από τον φόρο εισοδήματος και από την ειδική φορολογία πάνω στις καταθέσεις».

«Με τη νέα φορολογία, του λεγόμενου Πυλώνα 2, του 15% για τις επιχειρήσεις που έχουν τζίρο πέραν των 750 εκατομμυρίων ευρώ, σίγουρα θα επηρεαστούν και οι μεγάλες τράπεζες της Κύπρου» και «επομένως, θα υπάρξουν και άλλα έσοδα από τις τράπεζες», κατέληξε ο ΥΠΟΙΚ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!