Υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως ο εικονικός συμψηφισμός, δήλωσε την Τετάρτη ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας, Γιώργος Παπαναστασίου, αναφερόμενος σε κάποιες κατηγορίες πολιτών που ενδιαφέρονται να επωφεληθούν από το Σχέδιο «Φωτοβολταϊκά για όλους», αλλά αντιμετωπίζουν δυσκολίες, λόγω του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του υποστατικού τους.
Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου στο Προεδρικό Μέγαρο, και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι όπως φαίνεται, το συγκεκριμένο Σχέδιο, «δεν είναι για όλους», αφού υπάρχουν παράπονα από πολίτες οι οποίοι δεν μπορούν να υποβάλουν αίτηση, όπως οι διαμένοντες σε προσφυγικές κατοικίες, αφού δεν έχουν τίτλο ιδιοκτησίας, ο κ. Παπαναστασίου σημείωσε ότι το αντιλαμβάνονται αυτό. Ανέφερε ότι δεν είναι μόνο τα τουρκοκυπριακά, αλλά και υποστατικά όπως οι πολυκατοικίες, όπου χρειάζεται η συναίνεση όλων των ενοίκων για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος.
Εξήγησε ότι η οροφή συνήθως είναι κοινόχρηστος χώρος σε μια πολυκατοικία, και ότι το ίδιο ισχύει και για τα τουρκοκυπριακά υποστατικά όπου δεν επιτρέπεται να γίνει οποιαδήποτε μετατροπή πάνω στο υποστατικό, «και ο λόγος είναι γιατί θεωρείται υποδομή με την οποία αλλάζεις την μορφή του υποστατικού».
«Αντιλαμβανόμαστε όλα αυτά, υπάρχουν άλλες λύσεις, όπως ο εικονικός συμψηφισμός, δηλαδή να υπάρχει η παραγωγή κάπου αλλού, σε ένα υποστατικό, και να επιμετρείται σε συγκεκριμένο μετρητή», ανέφερε ο Υπουργός.