Τι είναι μερικά δισεκατομμύρια μεταξύ «φίλων» επενδυτών; Αναρρωτιούνται οι Financial Times.
Το αεροδρόμιο Heathrow θα δημοσιεύσει αυτή την εβδομάδα λεπτομερή σχέδια για έναν τρίτο διάδρομο προσγείωσης που θα χρηματοδοτηθεί από ιδιώτες.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, μια χώρα κουρασμένη από υπερκοστολογημένα έργα και καθυστερήσεις, η σκέψη και μόνο για νέα υποδομή φτάνει να προκαλέσει ειρωνεία ή και πανικό.
Όμως, ο τρίτος διάδρομος του Heathrow – όσο ακριβός κι αν φαίνεται – ίσως τελικά να είναι μια επένδυση που αξίζει να εξεταστεί πιο ψύχραιμα, αναφέρουν στο ρεπορτάζ τους οι Financial Times.
Τα σχέδια για τον τρίτο αεροδιάδρομο του Heathrow
Το Heathrow ετοιμάζεται να παρουσιάσει αναλυτικά σχέδια για έναν ιδιωτικά χρηματοδοτούμενο τρίτο διάδρομο, με το κόστος να εκτιμάται ακόμα και στα 60 δισ. λίρες.
Την ώρα που ο σκεπτικισμός φουντώνει, η συζήτηση θυμίζει τον χαμό γύρω από τον υπερκοστολογημένο γρήγορο σιδηρόδρομο HS2 ή τη διαμάχη για την κρατικοποίηση της Thames Water.
Η εμπιστοσύνη του κοινού σε δημόσιες υποδομές είναι εύθραυστη. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως οι μεγάλες αναβαθμίσεις αεροδρομίων κοστίζουν παντού.
Η Νέα Υόρκη επενδύει 19 δισ. δολάρια για την ανανέωση του JFK.
Το Ντάλας ξοδεύει 9 δισ. και η Σιγκαπούρη ετοιμάζει νέα πίστα και τερματικό σταθμό με 13 δισ. Σιγκαπουριανά δολάρια.
Το Heathrow έχει το επιπλέον βάρος του περιορισμένου χώρου και των δύσκολων υποδομών.
Η πρόταση για το 2027-2032 προβλέπει νέα κεφάλαια ύψους 2 δισ. λιρών, αύξηση 17% στα τέλη προσγείωσης και επέκταση της χωρητικότητας κατά 10 εκατ. επιβάτες, δηλαδή σχεδόν +12% από τους στόχους του 2025.
Οι αεροπορικές διαμαρτύρονται αλλά οι ταξιδιώτες ενδέχεται να έχουν καλύτερες εμπειρίες
Οι αεροπορικές διαμαρτύρονται, αλλά η αύξηση αυτή μπορεί να φέρει και καλύτερη εμπειρία για τον ταξιδιώτη.
Ήδη, το 98% των επιβατών περνά από τον έλεγχο ασφαλείας σε λιγότερο από 5 λεπτά—ένα στατιστικό που αξίζει να σημειωθεί.
Η επέκταση δεν αφορά μόνο πιο πολλούς επιβάτες, αλλά και το πώς ένα αεροδρόμιο προσαρμόζεται στον 21ο αιώνα.
Αν τελικά ο τρίτος αεροδιάδρομος εγκριθεί, το Heathrow μπορεί να αποδείξει ότι η Βρετανία ακόμη μπορεί να υλοποιεί μεγάλα έργα με όραμα, όχι μόνο υπερβάσεις κόστους.
Όπως το μετρό Elizabeth Line, που άργησε αλλά εντυπωσίασε, έτσι κι αυτή η επένδυση ίσως γράψει τον δικό της επιτυχημένο επίλογο.
Πηγή: ΟΤ