Μια από τις εφαρμογές των προγραμμάτων γενετικής νοημοσύνης που εκτός από εντυπωσιακές αποτέλεσαν αντικείμενο προβληματισμού ήταν η μετατροπή γραπτού κειμένου σε φωτογραφίες οι οποίες ήταν στις περισσότερες περιπτώσεις εξαιρετικά ρεαλιστικές. Το επόμενο βήμα ήταν η μετατροπή κειμένου σε βίντεο κάτι που πρόσφατα επετεύχθη από διάφορες κυρίως νεοφυείς εταιρείες.
Όπως ήταν επόμενο η ανακοίνωση της OpenAI, ότι δημιούργησε το δικό της πρόγραμμα μετατροπής κειμένου σε βίντεο που είναι όχι ένα πολλά βήματα πιο μπροστά από τα υπόλοιπα ανάλογα προγράμματα συγκεντρώνει τα φώτα της δημοσιότητας.
Το πρόγραμμα ονομάζεται Sora και τα βίντεο επίδειξης των δυνατοτήτων του που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία πίσω από το ChatGPT είναι αρκούντως εντυπωσιακά δεδομένου ότι έχουμε να κάνουμε με την πρώτη και δοκιμαστική σε αυτή τη φάση έκδοση του προγράμματος κάτι που σημαίνει ότι οι επόμενες που θα εμφανισθούν πολύ σύντομα θα είναι ολοένα και πιο εξελιγμένες.
Τα υπάρχοντα προγράμματα μετατροπής κειμένου σε βίντεο μπορούν να παράγουν οπτικό υλικό λίγων δευτερολέπτων όχι περισσότερο από δέκα δευτερόλεπτα. Το Sora στην πρώτη του έκδοση παράγει βίντεο εξήντα δευτερολέπτων με ποιοτικότερες εικόνες σε ανάλυση αλλά και ακρίβεια του περιβάλλοντος που προβάλλουν σε σχέση με τα άλλα ανάλογα προγράμματα. Η OpenAI έκανε γνωστό ότι το πρόγραμμα βρίσκεται στα χέρια ειδικών συνεργατών της που κάνουν διαφόρων επιπέδων ελέγχους και αξιολογήσεις τόσο για το επίπεδο των τεχνικών αδυναμιών του όσο και των πιθανών κενών ασφαλείας.
Σύμφωνα με την εταιρεία γίνεται προσπάθεια ώστε το Sora να μην παράγει περιεχόμενο που να σχετίζεται με παραπληροφόρηση, προκαταλήψεις και μίσος αλλά δεν έχουν δοθεί περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς μπορεί αυτό να επιτευχθεί. Επιπλέον η OpenAI αναφέρει ότι δημιουργεί παράλληλα εργαλεία με τα οποία θα μπορεί κάποιος χρήστης να διαπιστώσει αν ένα βίντεο είναι προϊόν του Sora.