9.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 21:13

Το ΚΥΠΕ συμπληρώνει σήμερα 48 χρόνια ζωής – Τι δηλώνει ο Πρόεδρος του κ. Ιωσήφ Ιωσήφ

Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συμπληρώνει σήμερα 48 χρόνια ζωής και παραμένει δεσμευμένο στην παροχή έγκυρης, έγκαιρης και αντικειμενικής ενημέρωσης αλλά και στην εκπροσώπηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διεθνείς οργανισμούς πρακτορείων ειδήσεων.

Το ΚΥΠΕ ιδρύθηκε επίσημα στις 16 Φεβρουαρίου 1976 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.

Το 1976, ο Ανδρέας Χριστοφίδης ανέθεσε στον Ανδρέα Χατζήπαπα, δημοσιογράφο στο ΡΙΚ, να αποστέλλει καθημερινά ένα δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά στο REUTERS και στο Non-Aligned News Agencies Pool.

Το 1984, το ΚΥΠΕ επέκτεινε τις δραστηριότητές του, προσλαμβάνοντας δημοσιογράφους και άλλο προσωπικό και εξασφάλισε μετάφραση και διανομή των ειδήσεων του και σε άλλες γλώσσες επιπρόσθετα από τα αγγλικά.

Το 1989, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Νόμο για τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ως ημικρατικού οργανισμού με πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.

Το 1996 εγκαθιδρύθηκε υπηρεσία ελληνικών ειδήσεων, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ιδιωτικών πλέον ΜΜΕ στην Κύπρο. Επίσης, το ΚΥΠΕ δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.

Το 2002, το ΚΥΠΕ εισήγαγε τις ειδήσεις στην τουρκική, την υπηρεσία μετάδοσης ανακοινώσεων Τύπου και τη δική του φωτογραφική υπηρεσία που προσφέρει φωτογραφίες της κυπριακής, ελλαδικής και διεθνούς επικαιρότητας. Το 2017, το ΚΥΠΕ άρχισε την αποστολή ειδήσεων στην αραβική γλώσσα.

Το 2015 το ΚΥΠΕ,  δημιούργησε τη δική του υπηρεσία video και εγκαινίασε το δικό του τηλεοπτικό στούντιο.

Σε μήνυμά του με αφορμή τη σημερινή μέρα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Ιωσήφ Ιωσήφ εξέφρασε εκ μέρους της διεύθυνσης και των εργαζομένων στου ΚΥΠΕ τη χαρά του για τη συμπλήρωση 48 χρόνων ζωής από το ΚΥΠΕ.

«Είναι μια πολύ σημαντική επέτειος για το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Κύπρου, αφού μέσα σε αυτή τη διαδρομή έχει σταθεί δίπλα στην Κύπρο και στο λαό της προβάλλοντας όλα τα σημαντικά θέματα, όπως οι επιπτώσεις της τουρκικής εισβολής και της κατοχής, η οικονομική κρίση του 2013, η πανδημία το 2020 και τώρα οι διεθνείς αναταράξεις στη γειτονιά μας και στην Ουκρανία», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΚΥΠΕ ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή και προσπαθούσε με υπεύθυνο και σωστό τρόπο να μεταδίδει ειδήσεις και ρεπορτάζ που αναδείκνυαν το ρόλο της Κύπρου.

Παράλληλα ανέφερε ότι σήμερα το ΚΥΠΕ είναι ένα σύγχρονο μέσο ενημέρωσης που μεταδίδει σε τέσσερις γλώσσες ελληνικά, αγγλικά, τουρκικά και αραβικά, που ενημερώνει όχι μόνο τους κατοίκους Κύπρου, αλλά και στο εξωτερικό την ομογένεια και τις ξένες πρεσβείες για τα όσα συμβαίνουν στην Κύπρο και στον κόσμο.

Ο κ. Ιωσήφ είπε ακόμα ότι με τις δραστηριότητες και τις ενέργειες του παρόντος ΔΣ, το ΚΥΠΕ έχει αποκτήσει μια πολύ σύγχρονη μορφή, καθώς έχει όλες τις αναγκαίες τεχνολογικές υποδομές, έχει σωστή τεχνική οργάνωση και διαθέτει το κατάλληλο προσωπικό από πλευράς δημοσιογράφων και άλλου εργατικού δυναμικού.

«Άρα μιλάμε για ένα πρακτορείο που είναι πολύ ανταγωνιστικό σε σχέση με άλλα πρακτορεία της περιοχής μας και το οποίο μπορεί να υλοποιήσει τους στόχους τους και να αναδείξει τα συμφέροντα της Κύπρου στο εξωτερικό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», είπε.

Ευχήθηκε το ΚΥΠΕ να συνεχίσει αυτή την πλούσια δράση του και για τα επόμενα χρόνια και ευχαρίστησε όσους διετέλεσαν Πρόεδροι, Διευθυντές και εργαζόμενοι στο ΚΥΠΕ, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 48 χρόνων γιατί, όπως είπε, «έβαλαν το λιθαράκι πάνω στο οποίο εμείς χτίζουμε και θα χτίσουμε για να έχουμε ένα πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο ΚΥΠΕ».

Από παράρτημα του ΓΤΠ σε οργανισμό με διεθνή δράση

Για τα πρώτα βήματα του ΚΥΠΕ, αλλά και για τη σημαντική θέση που κατέχει πλέον ανάμεσα στα διεθνή και μεσογειακά πρακτορεία, μίλησε η πρώτη υπάλληλος που προσλήφθηκε για το ΚΥΠΕ, η Ανώτερη Γραμματειακή Λειτουργός Μαριάννα Μελά-Βούργος, η οποία συνεχίζει να εργοδοτείται στο πρακτορείο μέχρι σήμερα.

Όπως είπε, προσλήφθηκε από τον Ανδρέα Χατζήπαπα και εκπαιδεύτηκε στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), ενώ τότε το ΚΥΠΕ υπαγόταν στο Υπουργείο Προεδρίας. Τα έξοδα του ΚΥΠΕ καλύπτονταν από τον προϋπολογισμό του ΓΤΠ.

Στα πρώτα βήματά του το ΚΥΠΕ έστελνε, όπως εξήγησε τηλεγραφήματα μέσω της τεχνολογίας teletext σε ξένα πρακτορείο ειδήσεων για αναδημοσίευση. Η γλώσσα εργασίας του πρακτορείου ήταν τότε τα αγγλικά.

Η κα. Μελά – Βούργος προσλήφθηκε ως γραφέας και αργότερα με το 1989 με την έγκριση της νομοθεσίας του ΚΥΠΕ ως ανεξάρτητου οργανισμού, ανέλαβε και άλλα καθήκοντα που αφορούσαν την διοικητική οργάνωση του Πρακτορείου.

Παράλληλα από την πρώτη στιγμή της πρόσληψής της τηρούσε αρχείο του ΚΥΠΕ, αρχικά για την αλληλογραφία με τα ξένα πρακτορεία ειδήσεων και τις συμφωνίες για διαφώτιση με τις Πρεσβείες για την ομογένεια. Στη συνέχεια τα αρχεία αυτά γίνονταν ηλεκτρονικά ενώ το ΚΥΠΕ εξέδιδε και το δικό του περιοδικό.

Την ίδια ώρα αναφέρθηκε και στη σημαντική δράση του ΚΥΠΕ στο πλαίσιο των διαφόρων συμμαχιών πρακτορείων ειδήσεων.

Το ΚΥΠΕ είναι μέλος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Πρακτορείων Ειδήσεων (WCNA), της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΑΒΝΑ-SEE) και της ‘Ενωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Μαύρης Θάλασσας (BSANNA), όπου αναπτύσσει πλούσια δράση από διάφορα αξιώματα.

Όπως μας εξήγησε η κα. Μελά – Βούργος που ασκεί και τα καθήκοντα της λειτουργού διεθνών σχέσεων, το ΚΥΠΕ χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από τα διεθνή πρακτορείο για την ουδέτερη, αντικειμενική και ισορροπημένη στάση που τηρεί. Για τον λόγο αυτό, όπως ανέφερε, από το 2002, κατέχει τη θέση του Γενικού Γραμματέα της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ) με τον πρώην διευθυντή του Γιώργο Πενηνταέξ και την ίδια στο ρόλο της γραμματέως του ΓΓ του ΑΜΑΝ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!