13.4 C
Nicosia
Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025 | 11:56

Τολμηρές αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα για την οικονομία ζητά το ΚΕΒΕ

Τολμηρές αποφάσεις και ουσιαστικά μέτρα για όλους σχεδόν τους τομείς της οικονομίας, προκειμένου να συνεχιστεί  η αναπτυξιακή πορεία της χώρας, ζητά το ΚΕΒΕ.

Μιλώντας στην 97η Ετήσια Γενική Συνέλευση των μελών του ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Σταύρος Σταύρου επισήμανε ότι για να διατηρήσουμε τη δυναμική της οικονομίας μας, θα πρέπει να κινηθούμε σε δύο άξονες, που είναι:

  • η ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών για τάχιστη επίλυση των προβλημάτων στο εσωτερικό, ώστε να θωρακίσουμε την οικονομία μας και
  • η ανάληψη νέων δράσεων για αξιοποίηση των νέων ευκαιριών, εντός και εκτός Κύπρου.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Ξεκινώντας την ομιλία του με το κυπριακό είπε ότι η επίλυση του Εθνικού προβλήματος θα ενισχύσει τα μέγιστα την οικονομία, την προοπτική των κυπριακών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση την ευημερία της κοινωνίας μας.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις με τις ΗΠΑ τόνισε “ευελπιστούμε ότι αυτή η θεαματική βελτίωση των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ θα συνεχίσει και με τη νέα διακυβέρνηση της Αμερικής, υπό την Προεδρία του κ. Ντόναλντ Τραμπ  καθώς οι ΗΠΑ φαίνεται να έχουν συνειδητοποιήσει τη σημασία της γεωστρατηγικής θέσης της χώρας μας και πως αυτή μπορεί να συμβάλει στην εξυπηρέτηση και των δικών τους συμφερόντων”.

ΕΙΚΟΝΑ ΚΡΑΤΟΥΣ

Στην συνέχεια ο κ. Σταύρου άσκησε έντονη κριτική για την εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το κράτος, το οποίο χαρακτήρισε ως τον μεγαλύτερο ασθενή της οικονομίας.

Δυστυχώς, παρόλες τις προσπάθειες που ανελήφθησαν από όλες τις προηγούμενες, αλλά και τη σημερινή κυβέρνηση, είπε χαρακτηριστικά το κράτος συνεχίζει να είναι ο μεγάλος ασθενής.

Δεν επιτρέπεται, συμπλήρωσε, στην εποχή της ψηφιοποίησης να έχουμε ακόμα ένα σπάταλο, βραδυκίνητο και αντιπαραγωγικό κράτος, που βάζει φραγμούς στην επιχειρηματικότητα και στην ανάπτυξη.

Για αναμόρφωση του κράτους, με στέρεο οικονομικό υπόβαθρο, το ΚΕΒΕ ζητά:

  • Συνέχιση της συγκροτημένης και συνετής δημοσιονομικής πολιτικής
  • Αναδιάταξη του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι ανελαστικές δαπάνες και να αυξηθούν οι δαπάνες για αναπτυξιακούς σκοπούς.
  • Παροχή μόνο στοχευμένων μέτρων στήριξης συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού.
  • Συγκράτηση του κρατικού μισθολογίου, το οποίο αντιπροσωπεύει το 28% του κρατικού προϋπολογισμού.
  • Περιορισμό των νέων προσλήψεων στη δημόσια υπηρεσία.
  • Πλήρη μηχανογράφηση και ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του κράτους.
  • Αποκέντρωση υπηρεσιών του κράτους και διεύρυνση της εναλλαξιμότητας στο προσωπικό της δημόσιας υπηρεσίας.
  • Κατάργηση ή και εκσυγχρονισμό πεπαλαιωμένων νόμων και κανονισμών, που το μόνο που κάνουν είναι να γιγαντώνουν τη γραφειοκρατία.
  • Αναθεώρηση των σχεδίων υπηρεσίας στο δημόσιο, ώστε να εναρμονιστούν με τα σημερινά δεδομένα και να τερματιστεί το φαινόμενο να κρίνονται όλοι άριστοι.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Μιλώντας για τις μεταρρυθμίσεις έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποίησε ότι στην περίπτωση που δεν εφαρμοστούν πλήρως αυτές οι μεταρρυθμίσεις, θα ατονήσει όλη η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, με άμεσο αποτέλεσμα την υπονόμευση των ιδίων των μεταρρυθμίσεων.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση, είπε ότι   ο τόπος και η οικονομία έχουν ανάγκη από ένα σύγχρονο, ευέλικτο και απλό στην εφαρμογή του φορολογικό πλαίσιο που θα καλύπτει τις νέες ανάγκες του κράτους, θα είναι σεβαστό από τους φορολογούμενους και θα διευκολύνει την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Η φορολογική μεταρρύθμιση, είπε, πρέπει :

  • Να απλοποιεί το σύστημα, ώστε να συνάδει με τα σημερινά οικονομικά δεδομένα
  • Να λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές και διεθνείς τάσεις στα φορολογικά
  • Να επιμερίζει με ισότιμο και δίκαιο τρόπο τα φορολογικά βάρη σε όλους

Αναφερόμενος στην υγεία κάλεσε το Υπουργείο Υγείας, τον ΟΑΥ και όλους τους άλλους εμπλεκόμενους στο ΓεΣΥ να βρουν αποτελεσματικές και αξιόπιστες λύσεις που να διασφαλίζουν την εξάλειψη των καταχρήσεων και την καλύτερη λειτουργία του ΓεΣΥ με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών.

ΑΚΡΙΒΕΙΑ

Για την ακρίβεια ανέφερε ότι παρά τη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε επίπεδα λίγο πάνω από το 2%, εντούτοις στην πραγματική αγορά οι τιμές για πολλά προϊόντα συνεχίζουν να είναι σε ψηλά επίπεδα.

Επικεντρωμένος στο ενεργειακό κόστος, τόνισε ότι μετά τη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Ελλάδας αναμένουμε την υλοποίηση κι’ άλλων αποφάσεων για την ενέργεια, όπως είναι η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, η χρήση του φυσικού αερίου της AOZ μας και η αποτελεσματικότερη αξιοποίηση των ΑΠΕ για μείωση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Αναφορικά με το e – kalathi επισήμανε ότι θέση του ΚΕΒΕ είναι ότι στο καλάθι θα πρέπει να συμπεριληφθούν μόνο οι επίσημα αναγνωρισμένοι κωδικοί, προκειμένου η σύγκριση των τιμών να γίνεται μεταξύ όμοιων προϊόντων ώστε να διασφαλίζονται υγιείς και ίσοι όροι ανταγωνισμού στην αγορά.

ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Σταύρου  στα εργασιακά, τονίζοντας ότι «ιδιαίτερη ανησυχία μας προκαλούν οι υπερβολικές απαιτήσεις που εκδηλώνονται στο δημόσιο τομέα, όπου οι εργαζόμενοι είναι και οι πιο προνομιούχοι».

Οι πρόσφατες απεργίες στον ΟΚΥΠΥ είπε επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πάγιας θέσης του ΚΕΒΕ για νομοθετική ρύθμιση των απεργιών στις ουσιώδες υπηρεσίες.  Καλούμε την κυβέρνηση και τη Βουλή, επανέλαβε, να προχωρήσουν επιτέλους σ΄ αυτή τη ρύθμιση για να απαλλαγούμε από αυθαίρετες κινητοποιήσεις που ταλαιπωρούν τους πολίτες και υπονομεύουν την οικονομία.

Στα ίδια πλαίσια αυτά κάλεσε την κυβέρνηση να γίνει πιο φειδωλή στις παροχές προς τους υπαλλήλους της, γιατί το χάσμα μισθών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μεγαλώνει προκλητικά.

Ανάλογες ανησυχίες εξέφρασε και για τα συνεχή αυξανόμενα αιτήματα των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα.

Ο κ. Σταύρου, κάλεσε από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης τους Συνδικαλιστές και την ΟΕΒ σε ένα ειλικρινή και παραγωγικό διάλογο, μακριά από δογματισμούς και προκαταλήψεις στην παρουσία και του Υπουργού Εργασίας για να δούμε τα κακώς έχοντα στις εργασιακές σχέσεις και να βρεθούν οι σωστές λύσεις.

ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ

Στη συνέχεια ο κ. Σταύρου, αναφέρθηκε στους κύριους τομείς του ιδιωτικού τομέα, λέγοντας τα εξής:

  • Σήμερα, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, συνεχίζουν να καταβάλλουν υψηλά επιτόκια δανεισμού, ενώ οι Τράπεζες συνεχίζουν να προσφέρουν χαμηλά επιτόκια στις καταθέσεις. Καλούμε τις τράπεζες όπως αναθεωρήσουν τις χρεώσεις τους ειδικά λαμβάνοντας υπόψιν τους υψηλούς δείκτες κερδοφορίας τους.
  • Το πρόσωπο της Κύπρου στον τουρισμό χρειάζεται ένα βαθύ “λίφτινγκ”, ώστε να βελτιωθεί το τουριστικό προϊόν μας. Το “λίφτινγκ” αυτό θα πρέπει να αφορά την αναβάθμιση των υποδομών μας για προσέλκυση ποιοτικότερου τουρισμού, την επίλυση του προβλήματος της εποχικότητας, την καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστών, την επέκταση σε νέες μορφές τουρισμού και την ανάπτυξη του χειμερινού  τουρισμού στη χώρα μας.
  • Το κράτος θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει με κίνητρα τη βιομηχανία για την τεχνολογική αναβάθμιση της, ώστε να αυξήσει την ανταγωνιστικότητα και συνεισφορά της στο ΑΕΠ.
  • Για να υπάρξουν ουσιαστικά αποτελέσματα στον τομέα των επενδύσεων, θα πρέπει να βελτιώσουμε την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, η οποία δέχθηκε αρκετά πλήγματα τα τελευταία χρόνια από αρνητική δημοσιότητα (πολλές φορές αδικαιολόγητα και σκόπιμα).
  • Χωρίς τα ψηφιακά εργαλεία δεν έχουμε μέλλον στη νέα εποχή. Οι μεγάλοι μας στόχοι για να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να καταστήσουμε τη χώρα μας Περιφερειακό Κέντρο Επιχειρήσεων δεν πρόκειται να υλοποιηθούν ποτέ, αν δεν επιταχύνουμε τους ρυθμούς υιοθέτησης των ψηφιακών τεχνολογιών.

ΔΡΑΣΗ ΚΕΒΕ

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Σταύρου αναφέρθηκε στις πολλές δράσεις που αναλαμβάνει το ΚΕΒΕ, εντός και εκτός Κύπρου και κάλεσε τα μέλη του να μείνουν κοντά στο Επιμελητήριο, γιατί είναι το όχημα που μπορεί να τους οδηγήσει στο μέλλον με σιγουριά, ασφάλεια και σταθερότητα. Είναι το διαβατήριο των επιχειρήσεων, είπε, προς τη νέα εποχή.

Στο τέλος της συνέλευσης τιμήθηκε ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακκής, λόγω της αφυπηρέτησης του.  Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΚΕΒΕ απεύθυνε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνέλευση του ΚΕΒΕ, παραβρέθηκαν Αρχηγοί ή Εκπρόσωποι κομμάτων, Υπουργοί, βουλευτές, αξιωματούχοι του κράτους, ξένοι Πρέσβεις, Προέδροι ΕΟΑ, Δήμαρχοι, Επιχειρηματίες και μέλη του ΚΕΒΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!