Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων Διά Βίου Μάθησης διοργάνωσε με επιτυχία το Συνέδριο Σχολικής Εκπαίδευσης με θέμα «Καινοτομία και Εκπαίδευση – Ας γίνουμε δημιουργικοί με το eTwinning», τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, στο Πλανητάριο Κύπρου Ταμασού και Ορεινής.
Το φετινό Συνέδριο επικεντρώθηκε στην προώθηση της καινοτομίας στην εκπαίδευση και διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Δράσης eTwinning του Προγράμματος Erasmus+ και τέθηκε υπό την αιγίδα της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας.
Η δράση eTwinning αποτελεί μια πανευρωπαϊκή κοινότητα διδασκαλίας και μάθησης, η οποία προωθεί τη σχολική συνεργασία στην Ευρώπη μέσω της χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών.
Ο Δρ Πέτρος Πασιαρδής, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και τόνισε τη σημασία του Συνεδρίου ως προς την αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων και καινοτόμων μεθόδων διδασκαλίας που μπορούν να εφαρμοστούν στην τάξη και να συνδράμουν στην εκπαίδευση.
Ο Διευθυντής του ΙΔΕΠ Διά Βίου Μάθησης Δρ. Στυλιανός Μαυρομούστακος ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για τη συμβολή του στην ομαλή υλοποίηση του Προγράμματος eTwinning σε εθνικό επίπεδο και στη στοχοθέτησή του ανέφερε ότι, μέσα από το Συνέδριο θα εξεταστεί πώς μέσω της σχολικής εκπαίδευσης και της υλοποίησης συνεργατικών σχεδίων μπορεί να καλλιεργηθεί μια κουλτούρα, που να προωθεί την καινοτομία και να ενδυναμώνει τους νέους προς αυτήν την κατεύθυνση.
Εκ μέρους της Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας Δρ Αθηνάς Μιχαηλίδου, απηύθυνε χαιρετισμό η Δρ Πολύμνια Χατζηνεοφύτου, Α’ Λειτουργός Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Αθλητισμού και Νεολαίας αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: «Σε μια εποχή όπου οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες συνυπάρχουν με ταχείς ρυθμούς, η καινοτομία στην εκπαίδευση γίνεται οδηγός για τη δημιουργία περιβάλλοντων μάθησης που ενθαρρύνουν τη δημιουργικότητα, την κριτική σκέψη και την προσωπική ανάπτυξη. Προς την επίτευξη του στόχου αυτού, το eTwinning αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο, το οποίο συνδέει εκπαιδευτικούς και μαθητές από διάφορες χώρες, προωθώντας την ανταλλαγή ιδεών, πρακτικών και πολιτιστικών εμπειριών».
Οι εισηγητές του Συνεδρίου ήταν οι κ.κ. Αχιλλέας Κεντώνης, Διευθυντής “Interstellar Science Educational and Cultural Institute”, Δρ Χαράλαμπος Βρασίδας, Εκτελεστικός Διευθυντής CARDET, Δρ Μαρίνα Γαβαθά, Παιδονευρολόγος, Γιώργος Τζιάζας, Διευθύνων Σύμβουλος Ascanio και Ελπιδοφόρος Αναστασίου, Διευθυντής Pascal Space Center.
Οι θεματικές που ανέπτυξαν οι εισηγητές ως ειδικοί στον τομέα τους ήταν σχετικές με τη νοητική πραγματικότητα, την τεχνητή νοημοσύνη, τις άγνωστες επιδράσεις της ψηφιακής τεχνολογίας, τη μεικτή πραγματικότητα και STEAM. Τα εργαστήρια παρακολούθησαν εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων, από όλες τις πόλεις και ενημερώθηκαν για τις νέες προοπτικές και ευκαιρίες εξέλιξης στην εκπαίδευση.
Στο πλαίσιο του Συνεδρίου και της δράσης eTwinning έγινε απονομή Εθνικών Βραβείων και Σχολείων eTwinning καθώς και βραβεύσεις Ευρωπαϊκών Ετικετών Ποιότητας και Εθνικών Ετικετών Ποιότητας.