Στην εκδήλωση Στρογγυλής Τραπέζης “Chief Science Advisors Roundtable 2024 – CSAR 2024” με θέμα: “Fostering open science, bridging knowledge asymmetry, and building science advice capacity globally” συμμετείχε ο Επικεφαλής Επιστήμονας της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά την Κύπρο.
Η Εκδήλωση Στρογγυλής Τραπέζης διοργανώθηκε την Παρασκευή, 6 Σεπτεμβρίου 2024 από την UNESCO και το Γραφείο του Επικεφαλής Επιστήμονα της Ινδίας (Office of the Principal Scientific Adviser to the Government of India) και πραγματοποιήθηκε στα κεντρικά γραφεία της UNESCO στο Παρίσι.
Σημειώνεται ότι, η πρωτοβουλία CSAR, έχει ως κύριο αντικείμενο την επιστήμη για τη χάραξη πολιτικής (“Science for Policy”) και διοργανώθηκε για πρώτη φορά τον Αύγουστο του 2023 στην Ινδία, στο πλαίσιο της διοργάνωσης του Συνεδρίου των “G20” – “G20 – Chief Science Advisers Roundtable 2023”. Ανάμεσα στα κύρια θέματα συζήτησης στην φετινή Εκδήλωση Στρογγυλής Τραπέζης των Επικεφαλής Επιστημονικών Συμβούλων ήταν η προώθηση της ανοικτής πρόσβασης στις επιστήμες και στην έρευνα, ώστε να αντιμετωπιστεί το χάσμα στην πρόσβαση γνώσης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς και η χάραξη πολιτικής στη βάση επιστημονικών αποτελεσμάτων έρευνας για την αντιμετώπιση των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων και φαινομένων.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι από είκοσι και πλέον χώρες όπως, Αμερική, Αυστραλία, Δανία, Αίγυπτος, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Ιαπωνία, Ισπανία, Κένυα, Κύπρος, Λετονία, Ολλανδία, Νέα Ζηλανδία, Νορβηγία, Νότιος Αφρική, Πορτογαλία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Τυνησία κλπ. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η εκπροσώπηση Διεθνών Οργανισμών όπως: International Network for Governmental Science Advice (INGSA), International Science Council (ISC), Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD), The World Academy of Sciences (TWAS), United Nations Environment Programme (UNEP).
Στο πλαίσιο της παρέμβασής του ο κ. Σκουρίδης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τις θέσεις της Κύπρου για την προώθηση της ανοικτής πρόσβασης και χάραξης πολιτικής στη βάση επιστημονικών αποτελεσμάτων, καθώς και της σημασίας που αποδίδεται σε εθνικό επίπεδο στα θέματα αυτά. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην «Εθνική Πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας για τις Πρακτικές Ανοικτής Πρόσβασης», η οποία είχε εγκριθεί τον Μάιο του 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο και είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις σχετικές Ευρωπαϊκές Νομοθεσίες και Κανονισμούς. Σημείωσε επίσης ότι η Εθνική Πολιτική εφαρμόζεται πλήρως στα Προγράμματα Χρηματοδότησης Έρευνας του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ). Στη συνέχεια ο κ. Σκουρίδης αναφέρθηκε στη συμμετοχή του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κοινού Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης/ Board of Governors of the Joint Research Centre (JRC) of the European Union, και ειδικά στις δράσεις του Χαρτοφυλακίου “Science for Policy” του JRC, σε θέματα Υγείας, Ενέργειας, Μετανάστευσης, Περιβάλλοντος κλπ. Ο κ. Σκουρίδης αναφέρθηκε επίσης στη συμμετοχή του στο European Science Advisory Forum (ESAF), το οποίο μέσω της προώθησης της συνεργασίας, της ανταλλαγής γνώσεων και της αμοιβαίας μάθησης, στοχεύει στην ενίσχυση και στην ενσωμάτωση της επιστήμης στις νομοθετικές, εκτελεστικές και δικαστικές διαδικασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Καταλήγοντας ο κ. Σκουρίδης τόνισε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να συμμετέχει ενεργά και να υποστηρίζει τους μηχανισμούς παροχής επιστημονικών συμβουλών σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο για την ενίσχυση της ικανότητας αντιμετώπισης της αβεβαιότητας και των παγκόσμιων προκλήσεων.