7.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 1:55

Στουρνάρας: “Win-win” οι συνεργασίες ελληνικών και κυπριακών τραπεζών – Μνημόνιο συνεργασίας Κεντρικής-ΤτΕ

Οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών είναι μια θετική εξέλιξη και μια κατάσταση win-win, δήλωσε ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας.

Απο την πλευρά του, ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Κωνσταντίνος Ηροδότου τόνισε, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, ότι το χαρτοφυλάκιο της ΚΤΚ «είναι προσαρμοσμένο προς μια πράσινη επενδυτική πολιτική» και ότι ξεκίνησε διάλογος με εμπειρογνώμονες στον τομέα του ESG (Environment – Social – Governance) για καινούργιο τρόπο μέτρησης και άντλησης δεδομένων για προσδιορισμό των επιπτώσεων στην οικονομία.

Συγκεκριμένα, Κληθείς μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ΚΤΚ και της ΤτΕ, να σχολιάσουν την επέκταση των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο και την εξαγορά κυπριακών τραπεζών, από ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «οι συνεργασίες μεταξύ ελληνικών και κυπριακών τραπεζών είναι μια θετική εξέλιξη και μια κατάσταση win-win» και για τις ελληνικές και για τις κυπριακές τράπεζες.

«Έχουμε πολλά κοινά, οι οικονομίες είναι πολύ κοντά», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «οι εμπορικές συναλλαγές (των δύο οικονομιών) και οι μεταφορές κεφαλαίων δείχνουν ότι η Ελλάδα με την Κύπρο βρίσκονται πολύ κοντά», σε τομείς όπως μεταξύ άλλων, ο τουρισμός και η ναυτιλία.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι αυτό αντανακλάται και στις σχέσεις των τραπεζών και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «οι δυνατότητες για συνεργασίες, αμοιβαία επωφελείς (win – win), είναι σημαντικές».

Πρόσθεσε ότι σήμερα τόσο οι ελληνικές τράπεζες όσο και οι κυπριακές έχουν ξεκαθαρίσει το χαρτοφυλάκιο τους από τα κόκκινα δάνεια σε πολύ μεγάλο βαθμό, είναι πολύ ισχυρές κεφαλαιακά και άρα η συνεργασία τους είναι ευπρόσδεκτη».

Είπε ακόμη ότι σε όλη την Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες οι συνεργασίες και οι διασυνοριακές συνεργασίες και σημείωσε πως οι ελληνικές και οι κυπριακές τράπεζες «είναι από τις πρώτες που ξεκινάνε αυτή την διασυνοριακή προσπάθεια μετά την κρίση».

Εξάλλου, ο Διοικητής της ΚΤΚ είπε ότι από εποπτική άποψη υπάρχει «απόλυτα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο εποπτικών αρχών να έχουμε όλο και πιο ανθεκτικές τράπεζες» και σε αυτό στοχεύει και ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός.

Ανέφερε επίσης ότι προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει τόσο «η ενδυνάμωση των τραπεζών έτσι ώστε να έχουν μεγαλύτερο εκτόπισμα εντός της Ευρώπης», όσο και η αύξηση του κύκλου εργασιών που ανακοίνωσαν οι τράπεζες και η οποία είναι «μια θετική εξέλιξη».

Η αύξηση του κύκλου εργασιών «ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα και η ανταγωνιστικότητα είναι θετική για τον καταναλωτή και τους πελάτες των τραπεζών», πρόσθεσε ο κ. Ηροδότου.

Ερωτηθείς κατά πόσον η αβεβαιότητα που επικρατεί στην διεθνή σκηνή θα οδηγήσει σε ύφεση την Ευρωζώνη, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι «η Ευρώπη κτυπήθηκε από πολύ σημαντικά σοκ τον τελευταίο καιρό, είναι μια ενεργειακά εξαρτώμενη ήπειρος», αλλά «φαίνεται όμως να το ξεπερνάει».

«Δεν έχουμε ύφεση, έχουμε πολύ μικρό θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης για το 2023», ενώ «το 2024 ενδεχομένως να έχουμε κάπως μεγαλύτερο (ρυθμό ανάπτυξης) και το 2025 να είναι ακόμη μεγαλύτερος», υπογράμμισε.

Ο Διοικητής της ΤτΕ είπε ότι «δεν έχουμε ικανοποιητικούς ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης, αλλά δεδομένων των συνθηκών θα έλεγα την έκφραση πάλι καλά».

Από την πλευρά του, ο κ. Ηροδότου είπε ότι «ένα χαρακτηριστικό που παραμένει, σε σχέση με τις εξωγενείς εξελίξεις, είναι η αβεβαιότητα» και πρόσθεσε πως «ανάλογα με αυτές τις εξελίξεις θα επηρεαστεί και η οικονομία της Ευρωζώνης».

«Άρα είναι σημαντικό να δουλεύουμε πάντα για (να πετυχαίνουμε) την ανθεκτικότητα και να έχουμε μαξιλαράκια σε όλα τα επίπεδα, και στο τραπεζικό και στην οικονομία έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ανάλογα με τις εξωτερικές εξελίξεις», υπογράμμισε.

Κληθείς να αναφερθούν στους κινδύνους που αντιμετωπίζει η ευρωπαϊκή οικονομία από την κλιματική αλλαγή και κατά πόσον οι κεντρικές τράπεζες Κύπρου και Ελλάδας έχουν ασχοληθεί με το θέμα κατάρτισης μελέτης, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΤτΕ είναι από τις πρώτες κεντρικές τράπεζες που έχει ασχοληθεί με την κλιματική αλλαγή και έχει κάνει μελέτη σε σχέση με το ποιες είναι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι αυτή την περίοδο τυγχάνει επικαιροποίησης αυτή η μελέτη.

Ανέφερε ότι έχει αποφασιστεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ότι «η κλιματική αλλαγή είναι μέσα στις αρμοδιότητες μας χωρίς να διακυβεύει τον κύριο στόχο μας που είναι η σταθερότητα των τιμών» και πρόσθεσε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τον πληθωρισμό, το ΑΕΠ και τις τράπεζες και «δεν μπορούμε να παραμένουμε αδιάφοροι».

«Ενσωματώνουμε την κλιματική αλλαγή στα μοντέλα μας, στην εποπτεία των εμπορικών τραπεζών και στα χαρτοφυλάκια τόσο στα δικά μας όσο και σε αυτά της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε και πρόσθεσε πως τα ΗΕ θεωρούν την κλιματική αλλαγή μέσα στους 3 ή 4 μεγαλύτερους κινδύνους.

Ανέφερε ότι οι Κυβερνήσεις έχουν τον πρώτο λόγο, διότι αυτές επιβάλουν φόρους, δίνουν επιδοτήσεις και κάνουν επενδύσεις ή χρηματοδοτούνε επενδύσεις, «αλλά και οι κεντρικές τράπεζες έχουν ένα σημαντικό ρόλο».

Στην δική του τοποθέτηση, ο κ. Ηροδότου είπε ότι «εφαρμόζουμε τα τεστ ανθεκτικότητας, σε σχέση με την κλιματική αλλαγή, στα πιστωτικά ιδρύματα που εποπτεύει απευθείας η κεντρική τράπεζα, όπως κάνει ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός στα συστηματικά ιδρύματα».

«Έχουμε την ίδια εφαρμογή στα λιγότερα συστημικά ιδρύματα» ανέφερε και πρόσθεσε πως το χαρτοφυλάκιο της ΚΤΚ «είναι προσαρμοσμένο προς μια πράσινη επενδυτική πολιτική».

Αναφερόμενος στα σχέδια που επεξεργάζεται η ΚΤΚ, ο κ. Ηροδότου είπε ότι ξεκίνησε διάλογος με εμπειρογνώμονες στον τομέα του ESG (Environment – Social – Governance) «για να δούμε πως μπορούμε να φέρουμε καινούργιο τρόπο μέτρησης και άντλησης των δεδομένων για να μας βοηθούν σε σχέση με το πως να προσδιορίσουμε τις επιπτώσεις στην οικονομία», από την κλιματική αλλαγή.

Είπε ακόμη ότι αρχικές σκέψεις για δημιουργία συγκεκριμένης υπηρεσίας εντός της τράπεζας για την κλιματική αλλαγή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!