25.9 C
Nicosia
Κυριακή 8 Σεπτέμβριος 2024 | 2:19

Στουρνάρας: Τον Ιούνιο η πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Τον Ιούνιο «βλέπει» την πρώτη μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ), Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας στο Bloomberg, ο διοικητής της ΤτΕ ανέφερε ότι «τα πρόσφατα δεδομένα υποδηλώνουν ότι θα φτάσουμε το στόχο του πληθωρισμού στο 2% το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους».

«Η τελευταία επιβράδυνση στους μισθούς δίνει ελπίδα ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Αλλά δεν θα έχουμε αρκετές πληροφορίες για να αποφασίσουμε για μειώσεις επιτοκίων πριν από το τέλος του δεύτερου τριμήνου — οπότε τον Ιούνιο» σημείωσε ο κ. Στουρνάρας.

Κατά το δημοσίευμα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι μια κίνηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια τον Απρίλιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό εξέπλητταν θετικά.

Σε κάθε περίπτωση προσέθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα διασφαλίσουν απολύτως ότι δεν θα ενεργήσουν πρόωρα και δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την πρόοδο που έχει επιτευχθεί έως σήμερα.

Ως προς την ταχύτητα αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ο διοικητής της ΤτΕ εκτίμησε ότι η επαναφορά σε ένα ουδέτερο επίπεδο επιτοκίου, της τάξεως του 2%, θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Και τούτο διότι εξαιτίας της μεγάλης αβεβαιότητας που επικρατεί οι επερχόμενες μειώσεις -όπως εκτίμησε- θα είναι της τάξεως του 0,25% κάθε φορά.

 

Σήμερα το βασικό επιτόκιο καταθέσεων της ΕΚΤ βρίσκεται στο 4% και το αντίστοιχο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5%.

Ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα πλησιάσει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΚΤ πολύ νωρίτερα από ό,τι αναμένονταν.

Προέβλεψε, πάντως, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία φέτος θα αναπτυχθεί με χαμηλότερο ρυθμό από το 0,8%, ενώ χαρακτήρισε την αύξηση των μισθών άνω του 4% ανησυχητική.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

LIVE: Η ομιλία Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην 88η ΔΕΘ, στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».   Ακολουθούν σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού: Βρίσκομαι στη Θεσσαλονίκη για 6η...

Ερντογάν: «Ισλαμική συμμαχία» ως αντίβαρο στο Ισραήλ

Τη δημιουργία μιας συμμαχίας ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να αντιμετωπίσουν «την αυξανόμενη απειλή του επεκτατισμού» του...

35 μικρές επιχειρήσεις στην πρωτοβουλία της Πρώτης Κυρίας “Πάμε Τρίοδος”

Με την παρουσία συνολικά 35 μικρών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, πραγματοποιείται σήμερα στους κήπους της προεδρικής κατοικίας στο Τρόοδος, από τις έντεκα...

Ο Πορτογάλος Pizzi στον ΑΠΟΕΛ

O ΑΠΟΕΛ ανακοίνωσε το νέο μεταγραφικό του απόκτημα, τον Pizzi. Η ανακοίνωση της ομάδας Η εταιρεία ΑΠΟΕΛ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ (ΔΗΜΟΣΙΑ) ΛΤΔ ανακοινώνει την έναρξη της συνεργασίας...

Γιλμάζ: Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την ανάπτυξη ψευδοκράτους

Η Τουρκία θα συνεχίζει να υποστηρίζει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της «τδβκ» - όπως χαρακτήρισε το ψευδοκράτος - ανέφερε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Τζεβντέτ...

Κανονικά η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα

Κανονικά θα διεξαχθεί η συνεδρία του Συνοδικού Δικαστήριο τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου και δεν υπάρχει πρόθεση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Χριστάκης Ευσταθίου, εκπρόσωπος της...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!