Ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής οδηγούνται την Πέμπτη η πρόταση νόμου του Βουλευτή του ΔΗΣΥ Κυριάκου Χατζηγιάννη σε σχέση με την αυτοκατανάλωση ενέργειας από φωτοβολταϊκά, καθώς και το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την αποθήκευση ενέργειας στους υποσταθμούς της AHK, υπό τη διαχείριση του Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς Κύπρου (ΔΣΜΚ).
Η πρόταση νόμου αφορά στην έκδοση και δημοσίευση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου ρυθμιστικών αποφάσεων, οι οποίες διασφαλίζουν ότι η παραγωγή ενέργειας από αυτοκαταναλωτές ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας δεν δύναται να περικόπτεται, σε περίπτωση κατά την οποία επιβάλλεται η μείωση της διοχέτευσης της εν λόγω ενέργειας στο σύστημα διανομής ή στο σύστημα μεταφοράς, για λόγους διασφάλισης της ασφαλούς και αξιόπιστης λειτουργίας των συστημάτων αυτών.
Η εν λόγω πρόταση συζητήθηκε την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, όπου έγιναν τοποθετήσεις και έκλεισαν όλες οι εκκρεμότητες, ενώ τα κόμματα δεσμεύτηκαν να τοποθετηθούν τελικώς στην Ολομέλεια.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενεργείας, Κυριάκος Χατζηγιάννης, είπε ότι η πορεία προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας «δεν μπορεί να διακοπεί, επειδή υπάρχει απραξία από πλευράς εκτελεστικής εξουσίας, επειδή υπάρχει ένα σκοτεινό δίκτυο προώθησης των πωλήσεων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από το μαζούτ».
Ζήτησε επίσης να διασφαλιστεί το δικαίωμα των πολιτών να παράγουν τον δικό τους ηλεκτρισμό για να καλύπτει τις δικές τους ανάγκες κατανάλωσης. «Δεν πρόκειται να διακόψουμε την πορεία προς τις ΑΠΕ. Εμείς απαιτούμε, θέλουμε να διασφαλίσουμε το δικαίωμα ο κάθε πολίτης αυτής της χώρας να παράγει το δικό του ηλεκτρικό ρεύμα και να καλύπτει τις δικές του ανάγκες κατανάλωσης από το δικό του ηλεκτρικό ρεύμα», σημείωσε.
Σε σχέση με τις αποκοπές που γίνονται στα φωτοβολταϊκά, διερωτήθηκε «γιατί ενώ η ΡΑΕΚ τους έλεγε να ετοιμάσουν σχέδιο ικανότητας του δικτύου να απορροφήσει τις ΑΠΕ, για όλα αυτά τα χρόνια μέχρι τώρα δεν έχουν παρουσιάσει το όποιο στοιχειώδες σχέδιο» για να απορροφάται από το δίκτυο έστω το 10, 20 ή 30% της παραγόμενης ενέργειας.
Όπως είπε «η Αρχή είναι μία, απόλυτη και αδιαίρετη», για να σημειώσει ότι «κάνουμε ακριβώς νομοθεσίες και πάνω σε αυτά θα πρέπει να εστιάζουμε τους πυλώνες μιας νομοθεσίας και όχι πάνω στις τεχνολογίες και πάνω στις αμέλειες της Κυβέρνησης».
Ασφάλεια προϊόντων
Εξάλλου, η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζήτησε και το θέμα της ενίσχυσης διατάξεων αναφορικά με την ενημέρωση των καταναλωτών, τη διενέργεια ελέγχων από την αρμόδια αρχή και τη λήψη μέτρων από αυτή σε περίπτωση επικίνδυνου προϊόντος, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά, καθώς και αύξηση των ποινών και των διοικητικών προστίμων, που δύνανται να επιβληθούν σε περίπτωση παράβασης των διατάξεων του νόμου.
Ο κ. Χατζηγιάννης αναφέρθηκε στο θέμα των αερόσακων ΤΑΚΑΤΑ, υπενθυμίζοντας τι έχει γίνει, αφού κάποιοι χάθηκαν κατά τις συζητήσεις και αφέθηκαν όλοι στο Τμήμα Οδικών Μεταφορών, κατά την έκφρασή του.
Κάποια προϊόντα, όπως τρόφιμα, για τα οποία υπάρχει μεγάλος κίνδυνος δηλητηρίασης, θέματα ασφάλειας για παιδικά παιχνίδια κλπ «όλοι εξαφανίστηκαν» είπε. «Ποιος είναι υπεύθυνος να εποπτεύει την ασφάλεια των προϊόντων; Η Υπηρεσία Προστασίας του Καταναλωτή. Αυτοί αρνήθηκαν να έρχονται και στις συνεδριάσεις μπας και μείνουν εκτεθειμένοι. Αυτό είναι το κράτος δικαίου και το ώριμο κράτος που έχουμε», συμπλήρωσε.
Είπε πως η Βουλή επιχειρεί με πρόταση νόμου να αλλάξει τη νομοθεσία της ασφάλειας των προϊόντοων στην αγορά, σημειώνοντας πως έρχεται να αυξήσει τα πρόστιμα. Ανέφερε, περαιτέρω, πως επιβάλλουν απαιτήσεις στην εποπτική αρχή και ως εκ τούτου πλέον η εποπτεία θα πρέπει να λογοδοτεί.
Είπε πως αφού θα καταργηθεί η σχετική νομοθεσία, πρόνοιες της πρότασης νόμου θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο και θα πάει πακέτο στην Ολομέλεια προς έγκριση ή απόρριψη, άρα αμέσως μετά τις γιορτές θα υπάρξει συζήτηση του εναρμονισμένου κειμένου που αφορά στην αποτελεσματική εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2023/988 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 10ης Μαΐου 2023, για τη γενική ασφάλεια των προϊόντων και διασφάλιση συνοχής με το νομοθετικό πλαίσιο της εποπτείας της αγοράς για τα προϊόντα που καλύπτονται από τον περί Εποπτείας της Αγοράς Νόμο.