16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 12:12

«Στηρίζουμε το σήμερα…Διασφαλίζουμε το αύριο!» – Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 20ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου

Mια ολοκληρωμένη επισκόπηση του παλμού της ασφαλιστικής βιομηχανίας εγχώρια αλλά και σε διεθνές επίπεδο, έδωσε το 20ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου.

Το φετινό σλόγκαν του συνεδρίου συνοψίζει το δυνατό περιεχόμενο που παρακολούθησαν περισότεροι από 400 σύνεδροι «Στηρίζουμε το σήμερα…Διασφαλίζουμε το αύριο!»

Έμπνευση του φετινού συνεδρίου υπήρξε ο σημαντικότατος και μοναδικός ρόλος της μέλισσας στην εξασφάλιση της ζωής και της βιοποικιλότητας, ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται και πώς αυτό συμβολικά συνδέεται με την ασφαλιστική βιομηχανία.

Ένα από τα πολύ εντυπωσιακά πράγματα που ξεχωρίζουν μια μέλισσα είναι η ικανότητά της να βλέπει αυτό που σε εμάς είναι αόρατο και αυτό γιατί μπορεί να δει στις συχνότητες του υπεριώδους φωτός UV που είναι αόρατες στο ανθρώπινο μάτι! Η μέλισσα μας διδάσκει πολλά τόσο σχετικά με το πώς λειτουργεί ως οργανισμός αλλά αναφορικά και με τον τρόπο που συμπεριφέρεται για να φροντίσει και να υπερασπιστεί την κυψέλη της. Γι αυτό και όλοι οι παρευρισκόμενοι έλαβαν δώρο παραδοσιακό κυπριακό μέλι!

Το μήνυμα ότι η ασφάλιση λειτουργεί όπως η μέλισσα που αντιλαμβάνεται το καλό και το ωφέλιμο με τις μοναδικές της αισθήσεις, αλλά και την αφοσίωσή της στην κυψέλη, την αίσθηση της ομαδικότητας που διαθέτει και του τρόπου που λειτουργεί όταν κάποιος κίνδυνος απειλεί την κυψέλη ή την βασίλισσα, θέλησε να περάσει το φετινό συνέδριο! Η ασφάλιση είναι μια μέλισσα που εξασφαλίζει τη διατήρηση μιας ποιοτικής ζωής!

Την αυλαία του φετινού συνεδρίου άνοιξε η Χορωδία «Έκφραση» της Σχολής Κωφών Γεώργιος Μάρκου με τραγούδια στην Κυπριακή Νοηματική Γλώσσα. Η δύναμη και η θέληση της έκφρασης και της επικοινωνίας δεν υπόκειται σε περιορισμούς! Αυτό το μήνυμα μας έδωσε αυτή η συγκινητική επιλογή με την οποία ξεκίνησε το φετινό συνέδριο και άγγιξε τις καρδιές των παρευρισκόμενων.

Όπως πάντα, ο πρώτος χαιρετισμός έγινε από τον κ. Χαράλαμπο Χαμπουρή, Πρόεδρο του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου. Με έκδηλη τη συγκίνησή του από την παρουσία της χορωδίας ο κ. Χαμπουρής καλωσόρισε από καρδιάς τους παρευρισκόμενους και αφού ευχαρίστησε όλους παρομοίασε το ρόλο της ασφαλιστικής βιομηχανίας με τη συνεισφορά της μέλισσας στο περιβάλλον: Όπως η μέλισσα που εδώ και χιλιάδες χρόνια ακολουθεί μια σταθερή πορεία, συμβάλλοντας στη διατήρηση της βιοποικιλότητας, έτσι και η ασφαλιστική βιομηχανία διατηρεί τις αξίες της, επιδιώκοντας να προστατεύσει και να στηρίξει τους ανθρώπους σε δύσκολες στιγμές διασφαλίζοντας την αξιοπρέπειά τους!

Η συνέχεια στο βήμα έγινε με τον κ. Ευάγγελο Αναστασιάδη, Πρόεδρο του Συνδέσμου Επαγγελματιών Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Κύπρου, ο οποίος στο δικό του χαιρετισμό έδωσε έμφαση στην ανθεκτικότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας παρά τις ισχυρές προκλήσεις που είχε να διαχειριστεί σε επίπεδο φυσικών καταστροφών και γεωπολιτικών εξελίξεων. Τόνισε τη σημαντικότητα της εναρμόνισης με τις κανονιστικές απαιτήσεις και την μεγάλη συνεισφορά της ασφαλιστικής βιομηχανίας στην Κυπριακή Οικονομία. Κλείνοντας με ένα αισιόδοξο μήνυμα προοπτικής για την ασφαλιστική βιομηχανία Κύπρου δήλωσε «Ο Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Εταιρειών Κύπρου, που ετοιμάζεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια λειτουργίας του, διεκδικεί τη διοργάνωση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Insurance Europe στην Κύπρο το 2026.»

Η συνέχεια έγινε με τον κ. Πάνο Τσιολή, Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Κύπρου, ο οποίος μέσα από το δικό του χαιρετισμό ανέδειξε την καίρια σημασία της ασφάλισης που αποτελεί μια ασπίδα για όλους. Η ανάγκη για καινοτομία και προσαρμογή στις εξελίξεις, αλλά και η σημασία της αλληλεγγύης και της συνεργασίας είναι σύμφωνα με τον κ. Τσιολή τα βασικά συστατικά για μια επιτυχημένη συνταγή μακροπρόθεσμα στον κλάδο της ασφάλισης.

Η ομιλία του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, κ. Μάριου Χαρτσιώτη, είχε άρωμα από αναμνήσεις του παρελθόντος καθώς αναφέρθηκε σε ιστορικά πρόσωπα που υπήρξαν θεμελιωτές του κλάδου, απέτισε φόρο τιμής στους πρωτεργάτες που συνέβαλαν στη δημιουργία του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου. Ο κ. Χαρτσιώτης τόνισε ότι ο ασφαλιστικός κλάδος ανταποκρίνεται επιτυχώς στις αναδυόμενες σύγχρονες ανάγκες και χρειάζεται να συνεχίσει έτσι μέσα σε ένα κλίμα ενότητας και συνεχούς βελτίωσης.

Ακολούθως, απηύθυνε χαιρετισμό ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου κ. Μαρίνος Θεοδοσίου, ο οποίος επισήμανε ότι οι αναλογιστές, με τις εξειδικευμένες αναλύσεις τους, έχουν ως όραμα να διασφαλίζουν την αξιοπιστία και τη σταθερότητα του ασφαλιστικού κλάδου, προσφέροντας ασφαλή και αξιόπιστα προϊόντα ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη των πολιτών στον κλάδο. Τόνισε ακόμη τη σημαντικότητα της δέσμευσης για συνεχή αναβάθμιση δεξιοτήτων μέσω της κατάκτησης νέων γνώσεων ώστε να εξασφαλιστεί η ανταγωνιστικότητα του κλάδου.

Στο δικό του χαιρετισμό ο κ. Κωνσταντίνος Καλοψιδιώτης, Βοηθός Αναπληρωτής Έφορος Ασφαλίσεων, τόνισε την ανθεκτικότητα του κλάδου, η οποία βασίζεται σε ισχυρά θεμέλια φερεγγυότητας και ρευστότητας. Ανέφερε τη σημασία της πρόσφατης ψήφισης του άρθρου που αφορά τη δημιουργία του Εγγυητικού Ταμείου Ασφάλισης Ζωής και διαβεβαίωσε ότι η Εποπτική Αρχή θα συνεχίσει να εργάζεται για την οικονομική ευρωστία των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και την προστασία των καταναλωτών.

Τέλος, η κ. Νάντια Σταυρογιάννη, Πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Ασφαλιστικών Σπουδών επαίνεσε το Ασφαλιστικό Ινστιτούτο Κύπρου για την ενίσχυση του κλάδου σε Ελλάδα και Κύπρο, τονίζοντας την εκπαιδευτική του αποστολή ως «κυψέλη» επαγγελματικής προετοιμασίας. Αναφέρθηκε στις σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική κρίση και η τεχνητή νοημοσύνη, υπογραμμίζοντας την ετοιμότητα του κλάδου μέσω συνεχούς εκπαίδευσης και εξειδικευμένων προγραμμάτων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Ευάγγελος Αναστασιάδης: «Ανθεκτική η Ασφαλιστική Αγορά στις παγκόσμιες προκλήσεις»

Στη συνέχεια ακολούθησαν τιμητικές διακρίσεις, βραβεύσεις και απονομές διπλωμάτων του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου αποδίδοντας τιμή σε επαγγελματίες του κλάδου.

Η πρώτη ομιλία του συνεδρίου έγινε από τον Δρ. Γιάννη Πολλάλη, Καθηγητή Στρατηγικής Διοίκησης & Ηγεσίας και Πρόεδρο του Τμήματος Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο κ. Πολλάλης ανέλυσε τις προσδοκίες των ασφαλιστικών πελατών των νέων γενιών, εστιάζοντας στην εξέλιξη των αναγκών και τη σημασία της προσαρμογής των υπηρεσιών στον καταναλωτή του σήμερα. Η ομιλία του αποτέλεσε αφορμή συζητήσεων και έμπνευσης και για τους υπόλοιπους συνέδρους.

Ανασκόπηση της πρώτης ενότητας του συνεδρίου

Στην πρώτη ενότητα του συνεδρίου πραγματοποιήθηκε ανοικτή συζήτηση σχετικά με τη συμβολή της ασφαλιστικής αγοράς στην κοινωνία και στην οικονομία και την κανονιστική συμμόρφωση του κλάδου. Οι ομιλητές συζήτησαν για το πώς η ίδια η δράση της ασφάλισης ενισχύει την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του κόσμου καθώς για να διασφαλιστεί η σωστή λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς και η προστασία των καταναλωτών οι ασφαλιστικές συμμορφώνονται με ένα αυστηρό κανονιστικό πλαίσιο.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων τριών ερευνών του Ασφαλιστικού Ινστιτούτου Κύπρου που εστιάζουν στις προκλήσεις και την αντίληψη για τον ασφαλιστικό τομέα. Οι έρευνες αφορούσαν τη γνώμη που επικρατεί στις επιχειρήσεις του Ιδιωτικού Τομέα σε σχέση με τον Ασφαλιστικό Τομέα, την άποψη των Γενικών Διευθυντών των Ασφαλιστικών Οργανισμών σε σχέση με τις προκλήσεις, τις ανάγκες και τις ανησυχίες των Ασφαλιστικών Εταιρειών και την αντίληψη που επικρατεί στο καταναλωτικό κοινό σε σχέση με τον Ασφαλιστικό Τομέα.

Η τεχνητή νοημοσύνη ως κεντρικό θέμα της δεύτερης ενότητας

Στη δεύτερη ενότητα του συνεδρίου συζητήθηκε η επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης στον ασφαλιστικό κλάδο.

Η τεχνητή νοημοσύνη φέρνει επαναστατικές αλλαγές στον ασφαλιστικό τομέα, με πρακτικές εφαρμογές που αλλάζουν τον τρόπο λειτουργίας των εταιρειών και την εμπειρία των πελατών. Έτσι, σε αυτή την ανοικτή συζήτηση στελέχη της αγοράς συζήτησαν σχετικά με τη σημασία της τεχνητής νοημοσύνης στην εξυπηρέτηση των πελατών, την αξιολόγηση κινδύνων και τις στρατηγικές αποφάσεις στο πλαίσιο αυτό, επισημαίνοντας την ανάγκη εκπαίδευσης σε αυτόν τον τομέα για μεγιστοποίηση των αποτελεσμάτων στην καθημερινή εργασία.

Οι προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου στο τραπέζι της τρίτης ενότητας

Η τρίτη ενότητα του συνεδρίου περιλάμβανε ομιλίες σχετικά με τις προκλήσεις του ασφαλιστικού κλάδου.

Η πρώτη ομιλία σε αυτή την ενότητα αφορούσε μελέτη πραγματικής περίπτωσης τροχαίου δυστυχήματος με νέες τεχνολογίες από τον κ. Λάμπρο Παπασάββα, Διευθύνων Σύμβουλο της LAMBROS PAPASAVVAS & CO LTD. Η παρουσίαση έδειξε πως η τεχνολογία της αναπαράστασης τροχαίων ατυχημάτων αποτελεί ισχυρό εργαλείο στα χέρια της δικαιοσύνης.

Ακολούθως, ο κ.  Ιωάννης Θεοδοσίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Ε.Ν. ΜΑΝΟΣ (ΚΥΠΡΟΣ) μίλησε στο κοινό για την  Ασφαλιστική Απάτη, θέτοντας στο τέλος το ερώτημα του κατά πόσο θέλει πραγματικά η αγορά να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:  Νέο εκαιδευτικό πρόγραμμα: Certified Claims Specialist

Η ομιλία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια αφορούσε το θέμα της Κλιματικής αλλαγής “The future of Climate Insurance” από τις κα. Χριστίνα Γιαννίτσα και κα. Ειρήνη Κρούση, Brokers στην Aon Greece. Οι ομιλήτριες ανέδειξαν τις προοπτικές της ασφάλισης στον τομέα της κλιματικής αλλαγής παραθέτοντας μέτρα και λύσεις που μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο στις κοινωνίες.

Για τις προσδοκίες και πώς αυτές επηρεάζουν την ασφαλιστική εμπειρία και τις ζωές μας μίλησε ο κ. Δημήτρης Μερκούρης Senior Broker, Carpenter Turner S.A σε μια ομιλία με τίτλο “Ικανοποίηση = πραγματική εμπειρία – προσδοκία”. Ο ομιλητής έδωσε ουσιαστική τροφή για σκέψη και αλλαγή νοοτροπίας καθώς η επαφή με την πραγματικότητα είναι αυτή που μπορεί να μας κάνει πιο ευτυχισμένους και ικανοποιημένους.

Την ομιλία του κ. Μερκούρη διαδέχθηκε η ομιλία “Τεχνολογία και Τεχνητή Νοημοσύνη στα Συνταξιοδοτικά Σχέδια” της κα. Ανθή Μιχαήλ,Manager, Rewards and Analytics  Deloitte Actuarial Services Limited. Μέσα από την ομιλία της είδαμε εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης σε συνταξιοδοτικά σχέδια και διαπιστώσαμε τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης σε αυτό τον τομέα.

Για τις επιπτώσεις της ψυχικής υγείας στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας μας μίλησε ο κ. Παναγιώτης Σκαβάρας, CCO MedNet Greece, ο οποίος στην ομιλία του έκανε μια σημαντική επισκόπηση του τρόπου λειτουργίας των ασφαλιστικών στα ζητήματα της ψυχικής υγείας και στις καλύψεις.

Η τελευταία ομιλία του συνεδρίου με τίτλο “De-risking the Climate Transition” έγινε από τον κ. Γιώργο Μελίδη, Howden Hellas SA. Στην ομιλία του αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο των ασφαλιστικών εταιρειών σε ένα τοπίο μεταβαλλόμενο που έχει να αντιμετωπίσει την πρόκληση της κλιματικής αλλαγής.

Ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και η ασφάλιση στο επίκεντρο της τέταρτης ενότητας του συνεδρίου

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε με μια ακόμη ανοικτή συζήτηση γύρω από τον χρηματοοικονομικό σχεδιασμό και την ασφάλιση. Ο χρηματοοικονομικός σχεδιασμός και η ασφάλιση συνδέονται στενά για τη διασφάλιση της οικονομικής ευημερίας και μπορούν να λειτουργήσουν ως συγκοινωνούντα δοχεία.

Οι ομιλητές υπογράμμισαν τη σημαντικότητα της ανθρώπινης επαφής που είναι αναντικατάστατη καθώς η σύνδεση που επιτυγχάνεται με τον πελάτη-άνθρωπο απαιτεί στην απέναντι πλευρά έναν άλλο άνθρωπο που είναι σε θέση να βοηθήσει ενδιαφερόμενος πραγματικά για το συνάνθρωπο.

Το συνέδριο ολοκληρώθηκε αφήνοντας ένα ηχηρό μήνυμα μέσω αυτής συζήτησης: To ζητούμενο είναι να μη χαθεί η ουσία στην ασφάλιση γενικότερα και στην πώληση ειδικότερα.

Στη συνέχεια ακολούθησε γεύμα δίνοντας τη δυνατότητα στους συνέδρους να συζητήσουν τις εντυπώσεις τους και να ανταλλάξουν οπτικές. Το συνέδριο όπως πάντα δίνει τη σκυτάλη στο επόμενο!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!