7.8 C
Nicosia
Παρασκευή 6 Δεκέμβριος 2024 | 9:10

Στην Ινδονησία για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε Έρευνα και Καινοτομία ο Επικεφαλής Επιστήμονας

Συναντήσεις στρατηγικής σημασίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας είχε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ινδονησία, κ. Νίκο Παναγιώτου.

Οι κ. Σκουρίδης και κ. Παναγιώτου συναντήθηκαν με κορυφαίες προσωπικότητες της χώρας και συγκεκριμένα την Δρ. Laksana Tri Handoko, Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Έρευνας και Καινοτομίας της Ινδονησίας (BRIN), τον Daniel Tumewu, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Συνιδρυτή του HI Incubator, τον Δρ. Ilham A. Habibie, Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συμβουλίου ICT και την Shinta Danuwardoyo, Επικεφαλής της Μόνιμης Επιτροπής Ψηφιακών Επιχειρήσεων, Ηλεκτρονικού Εμπορίου και Ανάπτυξης Νεοφυών Επιχειρήσεων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Ινδονησίας (KADIN).

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την Δρ. Laksana. T. Handoko στα κεντρικά γραφεία του BRIN, ο Επικεφαλής Επιστήμονας παρουσίασε το οικοσύστημα έρευνας και καινοτομίας της Κύπρου, υπογραμμίζοντας τις πρόσφατες επιδόσεις της χώρας στο European Innovation Scoreboard και τον παγκόσμιο δείκτη καινοτομίας. Επεσήμανε ότι η Κύπρος επιθυμεί να ενισχύσει την ερευνητική της αριστεία και το εγχώριο οικοσύστημα καινοτομίας, αυξάνοντας τις επενδύσεις σε Έρευνα & Ανάπτυξη, με επίκεντρο τη μετατροπή της βασικής έρευνας σε καινοτόμες λύσεις και προϊόντα προς όφελος της κοινωνίας και της οικονομίας.

Ο κ. Σκουρίδης αναφέρθηκε επίσης στην Εθνική Στρατηγική Έρευνας και Καινοτομίας 2024-2026, η οποία επικεντρώνεται σε θεματικούς τομείς όπως οι βασικές ψηφιακές τεχνολογίες, η ενέργεια, το περιβάλλον και η κλιματική αλλαγή, η αγροδιατροφή, η ναυτιλία, η υγεία και το διάστημα. Ειδική αναφορά έκανε και στην επιθυμία της Κύπρου να συνεργαστεί με χώρες οι οποίες αξιοποιούν την έρευνα ως θεμελιώδες εργαλείο υποστήριξης της μεταφοράς γνώσης στην κοινωνία. Τόνισε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη ερευνητική συνεργασία με την Ινδονησία μπορεί να δημιουργήσει αξία για τα οικοσυστήματα των δύο χωρών. Αναφέρθηκε μάλιστα στη στρατηγική της Ινδονησίας, η οποία επικεντρώνεται στην ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης αλυσίδας εφοδιασμού ηλεκτρικών οχημάτων (EV), με στόχο να καταστεί μια εκ των τριών κορυφαίων χωρών παγκοσμίως, στην παραγωγή μπαταριών ιόντων λιθίου.

Επιπλέον, ο Επικεφαλής Επιστήμονας υποστήριξε ότι με δεδομένη τη δυναμική της Κύπρου στο επίπεδο της ιατρικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας (λόγω της δραστηριότητας οργανισμών όπως το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου, το BiobankCy, το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο, αλλά και ο ιδιωτικός κλάδος, συμπεριλαμβανομένων των φαρμακευτικών εταιρειών), μπορούν να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συνεργασίες με το Ινδονησιακό οικοσύστημα.

Ο κ. Σκουρίδης εξήγησε επίσης ότι το τεράστιο μέγεθος της ινδονησιακής φαρμακευτικής βιομηχανίας και η ηγετική της θέση στην Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), με 241 φαρμακευτικές εταιρείες και 17 βιομηχανίες ακατέργαστων φαρμακευτικών ουσιών, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένας παράγοντας που επιτρέπει την αξιοποίηση της τεχνητής νοημοσύνης για την προώθηση της ιατρικής, αλλά της πρόληψης με συνταγογραφικές λύσεις. Μετά τη συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη στο επιστημονικό πάρκο Γεωργίας και Τροφίμων της BRIN και στις εγκαταστάσεις του ερευνητικού οργανισμού, όπου ο κ. Σκουρίδης και ο κ. Παναγιώτου φιλοξενήθηκαν από την Επικεφαλής του Ερευνητικού Κέντρου Κηπευτικών και Κτηματικών Καλλιεργειών, Δρ Dwinita Wikan Utami.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψης στην Τζακάρτα, ο Επικεφαλής Επιστήμονας και ο Πρέσβης της Κύπρου, είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον Daniel Tumewu, Διευθύνοντα Σύμβουλο και Συνιδρυτή του ιδρύματος καινοτομίας HII Incubator, το οποίο προσφέρει μια σειρά υπηρεσιών σε startups και καινοτόμες εταιρείες, σε συνεργασία με κορυφαία τεχνολογικά κέντρα σε Λονδίνο και Μόναχο. Στο πλαίσιο της συζήτησης, ο κ. Σκουρίδης ανέλυσε πώς οι δυναμικές των αναδυόμενων τεχνολογιών αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες και πώς οι startups συμμετέχουν σε οικοσυστήματα καινοτομίας. Περιέγραψε την εξέλιξη οικοσυστημάτων όπου η αριστεία στην έρευνα, την υποδομή, την εμπορευματοποίηση και την καινοτομία αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες επιτυχίας. «Όταν τα οικοσυστήματα καινοτομίας λειτουργούν ως προέκταση το ένα του άλλου, οι startups μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ένα ενιαίο περιβάλλον με αυξημένη ταχύτητα, ευελιξία και μειωμένο ρίσκο», πρόσθεσε. Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία της δυνατότητας μιας startup να δοκιμάζει το βασικό της προϊόν (MVP) ταυτόχρονα σε δύο διαφορετικές αγορές, γεγονός που επιτρέπει τη δημιουργία συνεργειών και την ενσωμάτωσή τους σε κοινές πλατφόρμες. «Τέτοιες δυνατότητες», δήλωσε, «όχι μόνο αυξάνουν το μέγεθος της αγοράς, αλλά διευκολύνουν τη διείσδυση στην αγορά και μειώνουν τους κινδύνους».

Τέλος, οι κ. Σκουρίδης και κ. Παναγιώτου φιλοξενήθηκαν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του Εθνικού Συμβουλίου ICT  Ilham Habibie και τη Δρ. Shinta Danuwardoyo, Διευθύνουσα Σύμβουλο και Ιδρύτρια της Bubu.com. Στο πλαίσιο της συνάντησης παρουσίασαν το «Vision 2035» της Κύπρου, με τον Δρ. Habibie να εκφράζει το ενδιαφέρον του για περαιτέρω συζητήσεις σε τομείς όπως η ναυτική τεχνολογία (shiptech), η αγροτεχνολογία (agrotech) και η τεχνολογία υγείας (healthtech). Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις μεταξύ τους επαφές και κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Οι στρατηγικές επαφές του Επικεφαλής Επιστήμονα με κορυφαίους ηγέτες έρευνας και καινοτομίας της Ινδονησίας αποτελούν ένα σημαντικό ορόσημο στις προσπάθειες της Κύπρου για διεθνοποίηση. Σημειώνεται ότι μέσω της συνεργασίας με την Ινδονησία, η Κύπρος επιδιώκει την αξιοποίηση της κοινής τεχνογνωσίας και τους πόρους για την επιτάχυνση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων προς όφελος των δύο κοινωνιών. Οι δρόμοι αυτοί μπορούν να είναι αμφίδρομοι, με τις κυπριακές εταιρείες έρευνας και καινοτομίας να επεκτείνονται στις αγορές των χωρών της περιοχής, αξιοποιώντας την Κύπρο ως πύλη προς την Ευρώπη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σχόλιο Χριστοφίδη στην κόντρα Λετυμπιώτη-Αβέρωφ: Προς τι τα παράπονα αν έχουν χάσμα αντίληψης;

Την αντιπαράθεση που ξέσπασε μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη σχολίασε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «αν τους χωρίζει...

Αναβάλλεται η επίσκεψη Μητσοτάκη στον Λίβανο

Δεν θα γίνει σήμερα η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λίβανο, όπως ανακοινώθηκε από το γραφείο Τύπου του Έλληνα πρωθυπουργού, το οποίο ενημερώθηκε από το Γενικό...

Αγανάκτηση στη Βραζιλία έπειτα από κύμα επεισοδίων αστυνομικής βίας

Σειρά συμβάντων ακραίας αστυνομικής βίας στην πολιτεία Σαν Πάουλου, την πολυπληθέστερη της Βραζιλίας, προκάλεσε αγανάκτηση κι ανάγκασε τον Κυβερνήτη της, τον Ταρκίζιου τζι Φρέιτας,...

Στην Ινδονησία για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας σε Έρευνα και Καινοτομία ο Επικεφαλής Επιστήμονας

Συναντήσεις στρατηγικής σημασίας στην Τζακάρτα της Ινδονησίας είχε ο Επικεφαλής Επιστήμονας για Έρευνα, Καινοτομία και Τεχνολογίας, κ. Δημήτρης Σκουρίδης, συνοδευόμενος από τον Πρέσβη της...

Η Μόσχα απορρίπτει κάθε ανάμιξη στις εκλογές στη Ρουμανία

Η Ρωσία απέρριψε χθες τις κατηγορίες για ανάμιξή της στις προεδρικές εκλογές στη Ρουμανία, τρεις ημέρες πριν από τον δεύτερο γύρο σε αυτή τη...

Η Cyta εγκαινιάζει έναν νέο κόσμο εμπειρίας με το εμβληματικό της flagship store στο Nicosia Mall

Πώς μοιάζει το κατάστημα τεχνολογίας του μέλλοντος; Η Cyta απαντά με το ολοκαίνουριο flagship κατάστημά της, στο Nicosia Mall. Έναν χώρο όπου οι επισκέπτες...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!