Έντονο είναι το αμερικανικό ενδιαφέρον για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, όπως και για τον νέο γύρο προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ.
Δεν είναι τυχαίο ότι, στο περιθώριο «κλειστού» διήμερου workshop που ξεκινά σήμερα στην Αθήνα για τις κοινές αγορές φυσικού αερίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει προγραμματιστεί ειδική συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θόδωρου Σκυλακάκη και του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα ενέργειας και πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ κατά την οποία θα συζητηθεί και το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Άλλωστε, παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον του αμερικανικού κρατικού αναπτυξιακού fund Development Finance Corporation (DFC), γεγονός που θα προσδώσει μια γεωπολιτική ασφάλεια στην υλοποίηση του Great Sea Interconnector (GSI), παράλληλα με το ενδιαφέρον για συμμετοχή στο μετοχικό σχήμα του καλωδίου της TAQA από τα Εμιράτα και της γαλλικής Meridiam.
Το workshop για το αέριο
Ως προς τις συζητήσεις για τον νέο γύρο κοινών προμηθειών φυσικού αερίου στην ΕΕ που θα γίνουν στο πλαίσιο του workshop που θα διεξαχθεί σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στο ίδιο τραπέζι θα καθίσουν κυβερνητικά στελέχη ευρωπαϊκών χωρών, αξιωματούχοι της Κομισιόν, πωλητές αερίου, αλλά και καταναλωτές. Ειδικότερα, εκτός από τον κ. Πάιατ και τον κ. Σκυλακάκη, θα συμμετέχουν η υφυπουργός Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου, ο υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας κ. Vladimir Malinov, ο υφυπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας κ. Mykola Kolisnyk, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ευρωπαϊκής πλατφόρμας «Aggregate EU» της Κομισιόν κ. Matthew Baldwin κ.ά.
Παρουσιάσεις θα γίνουν από τον επικεφαλής της Βουλγαρικής Ομοσπονδία Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας κ. Ivaylo Naydenov , από την επικεφαλής του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι, από στελέχη του Τμήματος Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων LNG της Κροατίας, από τον εκτελεστικό διευθυντή της Bulgartransgaz κ. Kiril Ravnachki κλπ.
Το ρωσικό αέριο
Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στις ευρωπαϊκές προσπάθειες για περαιτέρω απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο, μέσω νέων προμηθειών LNG. Στόχος του workshop είναι να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον για την εκδήλωση ενδιαφέροντος καθώς πλησιάζει το άνοιγμα της ευρωπαϊκής πλατφόρμας, με την έναρξη της υποβολής προσφορών να έχει οριστεί για τις 21 Οκτωβρίου και η λήξη της στις 24 Οκτωβρίου προκειμένου να υποβληθούν αιτήματα για παράδοση ποσοτήτων αερίου για την περίοδο Ιανουαρίου 2025 – Μαρτίου 2030.
Η Ρεβυθούσα και η Αλεξανδρούπολη
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ελληνική πλευρά θα επιχειρήσει να διασφαλίσει τη διακίνηση συγκεκριμένων ποσοτήτων μέσω των ελληνικών terminals της Ρεβυθούσας και του νέου FSRU Αλεξανδρούπολης.
Άλλωστε, το ζήτημα της διαθεσιμότητας υποδομών θα αποτελέσει κεντρικό ζήτημα στις συζητήσεις του επόμενου διημέρου, όπως επίσης και η ανάγκη ολοκλήρωσης του κάθετου διαδρόμου φυσικού αερίου, ο οποίος στοχεύει στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της διαφοροποίησης των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου στην περιοχή της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, επιτρέποντας την αμφίδρομη ροή φυσικού αερίου από τον Νότο προς τον Βορρά και, πιο συγκεκριμένα, από την Ελλάδα στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία, τη Σλοβακία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, μέσα από τη σύνδεση ευρωπαϊκών υποδομών μεταφοράς αερίου.
Πηγή: ΟΤ