Το δολάριο ΗΠΑ σημείωσε απότομη άνοδο και στη συνέχεια σταθεροποιήθηκε την Τετάρτη, καθώς ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποχώρησε από τις απειλές για αποπομπή του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας (Fed), Τζερόμ Πάουελ, προκαλώντας ανακούφιση στους επενδυτές, ενώ η αισιοδοξία γύρω από εμπορικές συμφωνίες οδήγησε σε ανάκαμψη του επενδυτικού κλίματος.
Οι αγορές αυτή την εβδομάδα προσπαθούσαν να διαχειριστούν την ιδέα ότι η ανεξαρτησία της Fed μπορεί να απειλείται, μετά τις επανειλημμένες επιθέσεις του Τραμπ προς τον Πάουελ επειδή δεν έχει μειώσει τα επιτόκια από τότε που ανέλαβε ξανά την προεδρία τον Ιανουάριο.
Ωστόσο, το βράδυ της Τρίτης, ο Τραμπ φάνηκε να κάνει πίσω.
«Δεν έχω καμία πρόθεση να τον απολύσω», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο. «Θα ήθελα να τον δω να είναι λίγο πιο ενεργός ως προς την ιδέα του για μείωση των επιτοκίων», είπε.
Αυτό οδήγησε το δολάριο σε ραγδαία άνοδο κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στις ασιατικές ώρες, προτού σταθεροποιηθεί μέχρι το μεσημέρι, ενόψει του ευρωπαϊκού ανοίγματος.
Το δολάριο ενισχύθηκε πάνω από 1% έναντι του γιεν στα 143,21 στην αρχική διαπραγμάτευση, για να υποχωρήσει ελαφρώς στα 141,85. Έναντι του ελβετικού φράγκου ενισχύθηκε κατά 0,4% στα 0,8222, έχοντας νωρίτερα σημειώσει άνοδο πάνω από 1%.
Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,1393 δολάρια, ενώ η στερλίνα μειώθηκε κατά 0,15% στα 1,3313 δολάρια.
Το δολάριο βρισκόταν κοντά σε πολυετή χαμηλά έναντι του ευρώ και του ελβετικού φράγκου την Τρίτη, ενώ το γιεν σημείωσε υψηλό επτά μηνών.
Θετικά επηρέασαν το κλίμα και οι δηλώσεις του Τραμπ και του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, που υπονόησαν πιθανή αποκλιμάκωση στις εμπορικές εντάσεις με την Κίνα και ότι οποιαδήποτε συμφωνία θα μπορούσε να «μειώσει σημαντικά» τους δασμούς.
Ο Μπέσεντ είπε ότι καμία από τις δύο πλευρές δεν θεωρεί βιώσιμη την παρούσα κατάσταση, προσθέτοντας ότι ο στόχος της κυβέρνησης Τραμπ δεν είναι ο διαχωρισμός των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, σύμφωνα με άτομο που παρακολούθησε την παρουσίασή του σε συνέδριο της JP Morgan.
Παράλληλα, ο Τραμπ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα θα μπορούσε να «μειώσει σημαντικά» τους δασμούς. Είπε ότι η συμφωνία θα μειώσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν θα είναι μηδενικοί».
Πέρα από τις επιθέσεις του Τραμπ στη Fed, η προσοχή των επενδυτών είναι στραμμένη και στις εμπορικές συμφωνίες των ΗΠΑ με άλλες χώρες.
Αφού επέβαλε βασικό δασμό εισαγωγής 10% και υψηλότερους σε δεκάδες χώρες νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Τραμπ ανέστειλε απότομα την εφαρμογή των αυξημένων δασμών για 90 ημέρες, ώστε να διαπραγματευτούν ηπιότερους όρους.
Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Κάρολαϊν Λέβιτ, δήλωσε ότι 18 χώρες έχουν ήδη υποβάλει προτάσεις, ενώ η ομάδα διαπραγμάτευσης του Τραμπ θα συναντηθεί με 34 ακόμη αυτή την εβδομάδα για να συζητήσει τα τελωνειακά θέματα.
Στα κρυπτονομίσματα, το bitcoin σημείωσε άνοδο άνω του 2% στα 93.395 δολάρια, ξεπερνώντας τα 90.000 για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, ενώ το ether εκτοξεύτηκε σχεδόν 6% στα 1.796 δολάρια.