Σε 1,5%, από 1,0% αυξάνει το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας που θα πρέπει να διατηρούν τα αδειοδοτημένα πιστωτικά ιδρύματα με έδρα τη Δημοκρατία, η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας «αυξημένους κυκλικούς συστημικούς κινδύνους, όπως αυτοί αντικατοπτρίζονται από αριθμό δεικτών».
Σε ανακοίνωση η ΚΤΚ αναφέρει ότι το ποσοστό του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας ίσο με 1,0% «κρίθηκε χαμηλό» και προχώρησε με την αύξηση του στο 1,5%, με ημερομηνία εφαρμογής από τις 14 Ιανουαρίου του 2026.
Η ΚΤΚ αναφέρει ότι «με την αύξηση του ποσοστού του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας διοχετεύεται μέρος της κερδοφορίας των τραπεζών προς ενίσχυση της ανθεκτικότητάς τους, δημιουργώντας ένα μεγαλύτερο απόθεμα κεφαλαίων προς απορρόφηση ζημιών σε περιόδους κρίσεων και ακραίων καταστάσεων, διασφαλίζοντας έτσι την απρόσκοπτη προσφορά πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία».
«Παρά τις θετικές προοπτικές της οικονομίας, η πιθανότητα πραγμάτωσης δυνητικά σοβαρών ακραίων γεγονότων στην παγκόσμια οικονομία που θα επηρέαζαν σημαντικά το εγχώριο μακροοικονομικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση τον τραπεζικό τομέα, έχει αυξηθεί, λόγω κυρίως των γεωπολιτικών εξελίξεων και αναταράξεων», υπογραμμίζει.
Συγκεκριμένα, η ΚΤΚ αναφέρει ότι «το ενδεχόμενο γενίκευσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή, η περαιτέρω διεθνοποίηση του πολέμου στην Ουκρανία, καθώς και η τάση για αύξηση των μέτρων προστατευτισμού, η οποία δύναται να οδηγήσει σε σημαντικούς νέους εμπορικούς περιορισμούς, είναι καθοδικοί κίνδυνοι για το μακροοικονομικό περιβάλλον, και κατ’ επέκταση μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και στον εγχώριο τραπεζικό τομέα».
Αναφέρει ότι πέραν των προαναφερόμενων κυκλικών συστημικών κινδύνων, οι οποίοι λήφθηκαν υπόψη κατά την απόφαση για αύξηση του αντικυκλικού αποθέματος ασφαλείας, η ΚΤΚ σημειώνει τον «αυξανόμενο κίνδυνο φήμης».
Επιπλέον, αναφέρει ότι σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), τόσο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ΕΣΣΚ) όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σε σχετικές δημοσιεύσεις τους κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι, συνολικά, οι κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ΕΕ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους τρεις μήνες εν μέσω της υψηλής πολιτικής αβεβαιότητας και των γεωπολιτικών εντάσεων.
Προσθέτει ότι το Γενικό Συμβούλιο του ΕΣΣΚ, κατά την ανακοίνωσή του ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2024, τόνισε ότι το μεταβαλλόμενο περιβάλλον απαιτεί από την ΕΕ να επαναπροσδιορίσει τις ανάγκες της, προάγοντας, μεταξύ άλλων, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος της ΕΕ.
Η ΚΤΚ αναφέρει επίσης ότι η ΕΚΤ στην Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας – Νοέμβριος 2024, επισημαίνει ότι η διασφάλιση της ανθεκτικότητας του χρηματοοικονομικού τομέα εν μέσω αβεβαιότητας και δύσκολων οικονομικών συνθηκών είναι ιδιαίτερα σημαντική, προτείνοντας επίσης την ενίσχυση κεφαλαιακών αποθεμάτων που δύνανται να χρησιμοποιηθούν για απορρόφηση ζημιών.