35.8 C
Nicosia
Παρασκευή 8 Αυγούστου 2025 | 14:24

Σε συνέδριο ΟΗΕ στο Τουρκμενιστάν για περίκλειστες αναπτυσσόμενες χώρες η Υφ. Ναυτιλίας

Στο 3ο Συνέδριο του ΟΗΕ για τις Περίκλειστες Αναπτυσσόμενες Χώρες (Landlocked Developing Countries – LLDC3) συμμετείχε η Υφυπουργός Ναυτιλίας, Μαρίνα Χατζημανώλη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη. Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε από τις 5-8 Αυγούστου 2025, στην Awaza του Τουρκμενιστάν.

Σε ανακοίνωση του Υφυπουργείου Ναυτιλίας αναφέρεται ότι στο συνέδριο παρευρέθηκαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, Υπουργοί, καθώς και εκπρόσωποι από περισσότερες από 120 χώρες και άλλων διεθνών και περιφερειακών οργανισμών, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους για επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης, με ισχυρή έμφαση στη συνδεσιμότητα, τη διευκόλυνση εμπορίου, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανθεκτικότητα στην κλιματική αλλαγή.

Στην παρέμβασή της, η κ. Χατζημανώλη, επεσήμανε ότι η Κύπρος, ευθυγραμμίζεται με τις θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, χαιρετίζοντας το Πρόγραμμα Δράσης Awaza για τη δεκαετία 2024-2034, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ τον Δεκέμβριο του 2024, ως ένας ουσιαστικός οδικός χάρτης για την ενδυνάμωση των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών, στοχεύοντας στην επιτάχυνση της προόδου και της, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξης των Περίκλειστων Αναπτυσσόμενων Χωρών (LLDCs).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, κατά την παραμονή της στο Τουρκμενιστάν, η κ. Χατζημανώλη, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κρατικής Υπηρεσίας Θαλάσσιων και Ποτάμιων Μεταφορών του Τουρκμενιστάν, Azat Shanazarov, στο Λιμάνι του Tourkmenbashi. Συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία στο πλαίσιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA), καθώς και θέματα σχετικά με την παροχή τεχνικής υποστήριξης σε τομείς της ναυτιλιακής ασφάλειας, της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της ναυτικής εκπαίδευσης.

Τέλος, στο περιθώριο του συνεδρίου, η Υφυπουργός Ναυτιλίας είχε επαφές με Υπουργούς Μεταφορών άλλων χωρών, αρμόδιων για θέματα ναυτιλίας, προωθώντας την υποψηφιότητα της Κύπρου για εκλογή στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού, για την περίοδο 2026 – 2027.

Την Υφυπουργό Ναυτιλίας, συνόδευε ο Αναπληρωτής Αρχηγός Αποστολής της πρεσβείας της Κύπρου στη Μόσχα, Βάκης Ζήσιμος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΣε συνέδριο ΟΗΕ στο Τουρκμενιστάν για περίκλειστες αναπτυσσόμενες χώρες η Υφ. Ναυτιλίας