30.8 C
Nicosia
Τρίτη 17 Σεπτέμβριος 2024 | 14:04

Χωρίς συμφωνία η κρίσιμη σύσκεψη για την ηλεκτρική διασύνδεση – Πρόεδρος και Υπουργοί δεν άνοιξαν τα χαρτιά τους – Δηλώσεις για συνέχιση της προσπάθειας (φωτό)

Χωρίς την επίτευξη συμφωνίας ολοκληρώθηκε η μαραθώνια σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό για το θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης και η οποία άρχισε στις 3:30 το απόγευμα, με τους Υπουργούς Ενέργειας τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους και να συστήνουν υπομονή.

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Παπαναστασίου, τόνισε πως δεν υπάρχουν τελεσίγραφα. «Έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση και θα πρέπει να συνεχίσουμε τη δουλεία από εκεί που ξεκίνησε σήμερα», εξήγησε. «Δεν μπορώ να πω οτιδήποτε άλλο, γιατί είναι εργασία που συνεχίζεται από κάποιο σημείο που έχει μείνει στο παρελθόν. Συνεχίζεται, οπότε πρέπει να μας δώσετε λίγο χρόνο, λίγη υπομονή. Δεν μπορώ να κάνω καμία αναφορά σε οτιδήποτε λέχθηκε εντός της αίθουσας», επανέλαβε. Διαβεβαίωσε ότι τα μέρη αντιλαμβάνονται τις θέσεις της άλλης πλευράς και δεν μπορεί να πει κάτι περισσότερο.

Από την πλευρά του πολύ φειδωλός εμφανίστηκε στις δηλώσεις του και ο Υπουργός Ενέργειας της Ελλάδας, Θεόδωρος Σκυλακάκης. «Όπως είπε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η συνάντηση ήταν εποικοδομητική. Η δουλειά συνεχίζεται», είπε, αναφέροντας ότι πρέπει να επιστρέψει στην Αθήνα.

Ερωτηθείς αν μπορούν να εξευρεθούν κοινές συνισταμένες επανέλαβε ότι δεν έχει να προσθέσει κάτι άλλο σήμερα το βράδυ. «Και σε πολιτικό επίπεδο, προφανώς, η δουλειά μας συνεχίζεται, όπως πρέπει να συνεχιστεί», σημείωσε.

ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

Στο μεταξύ λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αποχωρήσει νωρίτερα από τη σύσκεψη στο Προεδρικό για την ηλεκτρική διασύνδεση,

Προήδρευσε των εργασιών για περίπου δυόμισι ώρες.

«Η συζήτηση δεν έχει ολοκληρωθεί και συνεχίζεται. Είναι πολύ εποικοδομητική», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, και ενόσω συνεχίζεται η σύσκεψη, που βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 3:30 το απόγευμα, αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου-Ελλάδας.

Η σύσκεψη επανήρχισε μετά το διάλειμμα, με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών Κύπρου και Ελλάδας και τους άλλους αξιωματούχους και εκπροσώπους εταιρειών.

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο Προεδρικό Μέγαρο, η κρίσιμη σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων με την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας. Η σύσκεψη που γίνεται υπό την αιγίδα του Προέδρου Χριστοδουλίδη (φωτό) άρχισε στις 3.30 μ.μ. και υπάρχει μεγάλη αγωνία για την εξέλιξη της, λόγω της δημοσιότητας που προσέλαβε το όλο θέμα, αλλά και της σοβαρότητας των αποφάσεων που θα ληφθούν.

Απώτερος στόχος της σύσκεψης είναι να ξεκαθαρίσει το σκηνικό τόσο για την οικονομική, όσο και για τη γεωπολιτική πτυχή και να υπάρξει μια συμφωνία που θα επιτρέψει την προώθηση του έργου.

Η Λευκωσία αναμένεται να προχωρήσει στην υποβολή συγκεκριμένων προτάσεων και εισηγήσεων προς την κατεύθυνση εξόδου από το υφιστάμενο αδιέξοδο, δεδομένης άλλωστε και της διακηρυγμένης πολιτικής της βούλησης για υλοποίηση του έργου, αλλά όχι με τρόπο με να επιβαρύνει τους Κύπριους καταναλωτές και να θέτει σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά στο βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο μέλλον.

93049

Η βασική ανησυχία της κυπριακής πλευράς έγκειται στο ενδεχόμενο διακοπής του έργου ένεκα εξωγενών παραγόντων, με βασικό περί τούτου ζητούμενο την ελαχιστοποίηση της έκθεσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Κύπριου καταναλωτή.

Ως γνωστό, η συμφωνία που υπήρξε πριν μια βδομάδα και δεν υλοποιήθηκε προβλέπει όπως η Κύπρος καταβάλλει στον ΑΔΜΗΕ από το 2025 και μέχρι το 2030 ένα ποσό 25 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως και συνολικά 125 εκατομμύρια στα επόμενα πέντε χρόνια.

Παρόντες στην σύσκεψη, υπό την προεδρία του Νίκου Χριστοδουλίδη, οι υπουργοί Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Οικονομικών και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Υπουργός Ενέργειας εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπρόσωποι του ΑΔΜΗΕ, της εταιρείας NEXANS και η Νομική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

ΝΕΑ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΗΠΑ ΥΠΕΡ

Στο μεταξύ, η Πρέσβειρα των Ηνωμένων Πολιτειών στην Κύπρο, Τζούλι Φίσερ, επανέλαβε την Τρίτη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου αποτελεί σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο.

H Πρέσβειρα ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης με την Υφυπουργό Άμυνας για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών, Celeste Wallander, αν συζητήθηκε το θέμα του Great Sea Interconnector.

«Νομίζω ότι έχουμε καταστήσει σαφές τις απόψεις μας σχετικά με τον Great Sea Interconnector και τη σημασία του τερματισμού της απομόνωσης της Κύπρου όσον αφορά τον εφοδιασμό της με ηλεκτρική ενέργεια και ότι αυτό το βλέπουμε ως μια σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο», είπε η κ. Φίσερ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη βδομάδα ο Στ.Στεφάνου

Για τη Νέα Υόρκη αναχωρεί την ερχόμενη βδομάδα ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προσκεκλημένος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς η οποία διεξάγει τη σύνοδο του...

Στις 5 Οκτωβρίου η 20η Πορεία με τις Ροζ Φιγούρες 

Σε συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα 17 Σεπτεμβρίου στο Bean Bar Café στη Λεωφ. Μακαρίου στη Λευκωσία, ανακοινώθηκε η διεξαγωγή της 20ης Πορείας με...

Πτωτικά κινείται την Τρίτη το ΧΑΚ

Πτωτικά κινείται την Τρίτη το ΧΑΚ, με τον Γενικό Δείκτη (στις 12:47) να υποχωρεί στις 183,78 μονάδες, παρουσιάζοντας ημερήσια πτώση 0,10%. Ο Δείκτης FTSE/CySΕ κατέγραψε...

Ξεκίνησε η εκστρατεία του Σχεδίου Πρώτης Κατοικίας με μειωμένο Επιτόκιο

Ξεκίνησε επίσημα η εκστρατεία για το νέο αποκλειστικό σχέδιο της Ελληνικής Τράπεζας «First-time Homeowners» που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους αγοραστές πρώτης κατοικίας. Η Ελληνική...

Back-to-School συμβουλές από τη Mastercard για μεγαλύτερη ασφάλεια στις συναλλαγές

Καθώς το καλοκαίρι έχει φτάσει στο τέλος του και η επιστροφή πίσω στα θρανία είναι πλέον γεγονός, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να παραμένουμε...

«Μες τη Ζωή Μαζί»: Η ΚΕΑΝ έκανε πράξη το σλόγκαν της με ένα beach party στη Λεμεσό

Τα τελευταία καλοκαίρια τα περνάμε «Μες τη Ζωή Μαζί» με την KEAN, καθώς η αγαπημένη κυπριακή εταιρεία έχει καθιερώσει τον ομώνυμο διαγωνισμό στα μέσα...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!