Το τεράστιο αυτό έργο αποτελεί μέρος του στρατηγικού σχεδίου «Saudi Vision 2030», που σχεδιάστηκε από το Ριάντ για τη διαφοροποίηση της εγχώριας οικονομίας, τη μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και την προώθηση της ανάπτυξης άλλων τομέων όπως η τεχνολογία ή ο αθλητισμός.
Σε αυτό το πλαίσιο η Σαουδική Αραβία, η οποία ηγείται της στρατηγικής περικοπών στην ημερήσια παραγωγή από τον ΟΠΕΚ+, αποφάσισε στα τέλη Ιανουαρίου να μην αυξήσει την ημερήσια παραγωγή αργού πετρελαίου.
Το κοίτασμα Αλ Τζαφούρα βρίσκεται πολύ κοντά στις ακτές του Κόλπου και στα σύνορα με το Κατάρ. Καλύπτει μια έκταση 17.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων με αποθέματα που περιέχουν 6,4 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχιστολιθικού αερίου.
Το κόστος της εκμετάλλευσης υπολογίζεται στα 110 δισεκατομμύρια δολάρια και η έναρξη της παραγωγής έχει προγραμματιστεί για φέτος. Η Aramco έχει ήδη σκάψει 150 πηγάδια που θα αξιοποιηθούν με τις πιο εξελιγμένες τεχνικές εξόρυξης, όπως η χρήση αφαλατωμένου νερού ή κινητών πύργων γεώτρησης που επιταχύνουν την όλη διαδικασία.
Η Aramco αναμένει μία παραγωγή περίπου 62,29 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου την ημέρα το 2036 Ο Σαουδαραβικός κολοσσός εκτιμά ότι μέχρι το 2030, η ημερήσια εξόρυξη θα ισοδυναμεί με 630.000 βαρέλια υγροποιημένου φυσικού αερίου. Για τη μεταφορά του σχιστολιθικού αερίου προβλέπεται η κατασκευή ενός δικτύου αγωγών μήκους 1.500 χιλιομέτρων.
Η Aramco έχει ήδη υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες όπως οι Sclhumberger, Halliburton και Baker Hughs που συμμετείχαν στην εξερεύνηση του κοιτάσματος φυσικού αερίου, καθώς και στην παροχή των αναγκαίων υπηρεσιών για την ανάπτυξη του έργου.
Αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παγκόσμια ζήτηση για φυσικό αέριο θα αυξηθεί εφέτος κατά 100.000 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, που αντιπροσωπεύει αύξηση 2,5% σε σύγκριση με το 2023. «Σε αυτό το πλαίσιο, η Σαουδική Αραβία ετοιμάζεται να αξιοποιήσει το κοίτασμα φυσικού αερίου Αλ Τζαφούρα, καθώς επιδιώκει να διαφοροποιήσει την οικονομία, ελαχιστοποιώντας την εξάρτησή της από τον μαύρο χρυσό» τονίζουν στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς ενέργειας.
Ταυτόχρονα, η Σαουδική Αραβία θέλει να ενισχύσει τον ρόλο της στην αγορά ενέργειας και να μετατρέψει την περιοχή σε έναν ενεργειακό κόμβο της νέας εποχής, με επίκεντρο το φυσικό αέριo.
Μέρισμα 98 δισ. από την Aramco
Mεγαλύτερη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου στον κόσμο η Aramco, θα καταβάλει στους μετόχους της μέρισμα ύψους 98 δισεκατομμυρίων δολαρίων ,για το οικονομικό έτος 2023, όπως ανακοίνωσε το Ριάντ. Το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού θα πάει στη Σαουδική Αραβία, η οποία κατέχει το 82% των μετοχών. Το συνταξιοδοτικό ταμείο του κράτους κατέχει άλλο 16%
Οι πληρωμές μερισμάτων αυξάνονται κατακόρυφα, αν και τα κέρδη του ομίλου έχουν μειωθεί λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου και του χαμηλού όγκου παραγωγής. Οι καταβολές στους μετόχους αυξήθηκαν μάλιστα κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν πέρυσι από 161,1 δισ. δολάρια, σε 121,3 δισ. δολάρια.
Τα χρήματα στον …Κριστιάνο Ρονάλντο
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Saudi Aramco, Αμίν Νάσερ δήλωσε ότι το κέρδος ήταν «το δεύτερο μεγαλύτερο στην ιστορία», που πέτυχε η εταιρεία «παρά τη δύσκολη οικονομική κατάσταση» λόγω της «αντοχής και της ευελιξίας της».
Το μέρισμα αποτελεί σημαντική πηγή εισοδήματος για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Σαουδικής Αραβίας και του πρίγκιπα διαδόχου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν.
Επενδύει σε μεγάλο βαθμό σε βιώσιμες βιομηχανίες προκειμένου να καταστήσει τη χώρα λιγότερο εξαρτημένη από τα έσοδα από το πετρέλαιο. Αυτό περιλάμβανε επίσης τεράστια έργα, όπως η μελλοντική πόλη Νέομ, αλλά και το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου με πανάκριβα αστέρια όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ο Νεϊμάρ και ο Καρίμ Μπενζεμά.
Μιχάλης Ψύλος • [email protected]