21.1 C
Nicosia
Πέμπτη 15 Μαΐου 2025 | 20:36

Ράλι στο ρωσικό ρούβλι: Τι το ωθεί σε υψηλά 2ετίας έναντι του δολαρίου

Μπορεί οι τελευταίες εξελίξεις να δείχνουν ότι οι ρωσο – ουκρανικές διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη οδηγούνται σε φιάσκο, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τους επενδυτές να ελπίζουν.

Έτσι το ρωσικό ρούβλι επιδίδεται σήμερα σε ράλι, με το Bloomberg να σχολιάζει πως αυτό μαρτυρά κάποιες ελπίδες για το όποιο έστω μικρό βήμα στις πρώτες απευθείας διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία από το 2022. Την ίδια στιγμή, η ζήτηση για ξένο συνάλλαγμα εντός Ρωσίας παρουσιάζει σαφή κάμψη.

Το ρωσικό νόμισμα έχει ενισχυθεί αισθητά από τις αρχές του έτους, χάρη σε προσδοκίες για λήξη του πολέμου στην Ουκρανία και άρση των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, που γεννήθηκαν κυρίως χάρη στις δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ.

Η ισοτιμία του ρωσικού νομίσματος διαμορφώνεται σήμερα στα 80,2237 ρούβλια ανά δολάριο – το ισχυρότερο επίπεδο από τις 31 Μαΐου 2023 – σύμφωνα με στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Υπενθυμίζεται ότι μετά τις κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος του Χρηματιστηρίου της Μόσχας, η ισοτιμία προκύπτει πλέον από διατραπεζικές συναλλαγές.

Φθίνει η ζήτηση για ξένα νομίσματα

Πέρα από τις όποιες γεωπολιτικές προσδοκίες, η άνοδος του ρουβλίου στηρίζεται και από τη σταθερή προσφορά συναλλάγματος από εξαγωγικές επιχειρήσεις και τα υψηλά επιτόκια. Η κεντρική τράπεζα έχει διατηρήσει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το βασικό της επιτόκιο, σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό – περιβάλλον που ευνοεί τις επενδυτικές στρατηγικές carry trade και την ενίσχυση του νομίσματος.

Η όρεξη για ξένο συνάλλαγμα στη Ρωσία φθίνει σταδιακά και, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ρωσίας, βρίσκεται ήδη στο χαμηλότερο σημείο από την επιβολή των κυρώσεων και την αναστολή διαπραγμάτευσης δολαρίου και ευρώ στο Χρηματιστήριο της Μόσχας.

Παρά τη σημαντική πτώση των τιμών του πετρελαίου, οι πωλήσεις συναλλάγματος που σχετίζονται με εξαγωγές μειώθηκαν μόλις κατά 2%, γεγονός που καταδεικνύει ότι οι εξαγωγείς συνεχίζουν να μετατρέπουν με συνέπεια τα κέρδη τους σε ρούβλια, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα.

Στη διεθνή εξωχρηματιστηριακή αγορά, το ρούβλι καταγράφει φέτος κέρδη άνω του 40%, ξεπερνώντας ακόμη και τον χρυσό και αναδεικνυόμενο ως το πιο κερδοφόρο επενδυτικό μέσο της χρονιάς.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!

ΑρχικήBUSINESSΡάλι στο ρωσικό ρούβλι: Τι το ωθεί σε υψηλά 2ετίας έναντι του...