Παρόλο που το επιχειρηματικό τοπίο αλλάζει ραγδαία, ένα πράγμα παραμένει το ίδιο: η ανάγκη ταυτόχρονης εξέλιξης. Κανείς δεν γνωρίζει τι επιφυλάσσει το μέλλον, αλλά μπορούμε να προετοιμαστούμε καλύτερα για ό,τι κι αν φέρει, επιδιώκοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό με στρατηγικό και μεθοδικό τρόπο στην επιχείρησή μας.
Ξεκινήστε από την αρχή
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός ενσωματώνει ψηφιακά εργαλεία όπως αυτά που προσφέρει η SOFTONE και στρατηγικές σε ορισμένες (ή όλες) επιχειρηματικές πτυχές για να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης και στην παροχή αξίας στον πελάτη. Αυτός ο μετασχηματισμός είναι απαραίτητος για να παραμείνετε ανταγωνιστικοί και σχετικοί στη σημερινή αγορά. Το πρώτο βήμα σε κάθε σημαντική αλλαγή είναι η αξιολόγηση της τρέχουσας θέσης σας- ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν διαφέρει. Ξεκινήστε με την αξιολόγηση του τρέχοντος επιχειρηματικού μοντέλου και εντοπίστε τους τομείς που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την υιοθέτηση νέων ψηφιακών εργαλείων. Η επανεξέταση της στρατηγικής κατεύθυνσης της εταιρείας είναι επίσης κρίσιμη, ώστε οι ψηφιακές πρωτοβουλίες να την υποστηρίζουν και όχι να την εμποδίζουν.
Σε ευμετάβλητους καιρούς, μια υβριδική προσέγγιση που συνδυάζει παραδοσιακές, δοκιμασμένες πρακτικές με καινοτόμες ψηφιακές στρατηγικές θα αποφέρει συχνά εξαιρετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, είναι δύσκολο να κατανοήσετε πού θα είναι πιο ωφέλιμη αυτή η υβριδική προσέγγιση χωρίς να γνωρίζετε την τρέχουσα κατάστασή σας. Οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να δημιουργήσουν έναν οδικό χάρτη για το μέλλον, χωρίς μια ειλικρινή αξιολόγηση των τρεχουσών πρακτικών τους.
Ξεκάθαρη, εφαρμόσιμη στρατηγική
Μόλις η επιχείρηση εντοπίσει και ιεραρχήσει τους τομείς που θα έχουν τον μεγαλύτερο αντίκτυπο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της, πρέπει να δημιουργήσει έναν σαφή, εφαρμόσιμο οδικό χάρτη για την ολοκλήρωσή του. Θα ήταν βέβαια προτιμότερο να το διαχειριστεί σε συνεργασία με ένα τρίτο μέρος που ειδικεύεται στα ψηφιακά εργαλεία.
Αυτός ο οδικός χάρτης είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς οι ηγέτες των επιχειρήσεων πρέπει πάντα να εξισορροπούν την κερδοφορία, τις ζημίες και την αποτίμηση, επενδύοντας παράλληλα μακροπρόθεσμα. Σε έναν κόσμο όπου οι ηγέτες συχνά ανταμείβονται για τη βραχυπρόθεσμη ανάπτυξη και τα τρέχοντα κέρδη, είναι εύκολο να χάσουν τη συνολική εικόνα και να λάβουν αποφάσεις που μπορεί να θυσιάσουν τη μελλοντική ανάπτυξη.
Καθορίζοντας συγκεκριμένους στόχους για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και εφαρμόζοντας αυτούς τους στόχους, οι ηγέτες μπορούν να μετρήσουν με ακρίβεια την πρόοδο. Αυτό συμβάλλει στον μετριασμό της τάσης να δίνεται προτεραιότητα στις βραχυπρόθεσμες νίκες έναντι των μακροπρόθεσμων οφελών και διατηρεί την εταιρεία σε τροχιά προς έναν κοινό στόχο.
Συνεχής αξιολόγηση
Στο τελευταίο βήμα του ταξιδιού του ψηφιακού μετασχηματισμού, πρέπει να αξιολογείται η στρατηγική. Χάρη στους στόχους που καθορίστηκαν αρχικά, οι ηγέτες μπορούν να αξιολογήσουν την πρόοδο και να ασκήσουν πίεση ή να κατευθύνουν επιπλέον πόρους όπου χρειάζεται. Αυτό τους επιτρέπει να απολαμβάνουν τα πλεονεκτήματα σε βασικούς τομείς όπως τα έσοδα, η ικανοποίηση των πελατών και η λειτουργική αποδοτικότητα.
Δεν πρέπει να παραβλέπονται οι τακτικοί έλεγχοι των ψηφιακών διαδικασιών. Με την περιοδική αξιολόγηση της ψηφιακής υποδομής τους, οι επιχειρήσεις μπορούν να αλλάζουν τακτική γρήγορα όταν χρειάζεται, για να διορθώσουν την πορεία τους. Ο έλεγχος βοηθά να διασφαλιστεί ότι οι πρωτοβουλίες μετασχηματισμού συμβαδίζουν με τη συνολική επιχειρηματική στρατηγική και αποδίδουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Εάν οι στρατηγικές υπολείπονται σταθερά, η εταιρεία με τακτικούς ελέγχους, μπορεί να δει τις τάσεις και να προσαρμοστεί ανάλογα.