17.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 13:43

Προτάσεις για την οικονομία και την ανάπτυξη της Λευκωσίας κατέθεσε το ΕΒΕΛ

Τις διαπιστώσεις και προτάσεις του ΕΒΕ Λευκωσίας για  την οικονομία, την ανάπτυξη της πρωτεύουσας και τις επιχειρήσεις, κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ κ. Μιχάλης Μουσιούττας.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λευκωσίας, ο κ. Μουσιούττας υπογράμμισε ότι για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και ευημερία μας ως χώρα, είμαστε υποχρεωμένοι να κοιτάζουμε προσεκτικά γύρω μας και να επιδιώκουμε να κατανοούμε το σκληρό γίγνεσθαι  που διαμορφώνουν οι συγκρούσεις.

Πρέπει, είπε, να  είμαστε δραστήριοι  παράγοντες σε μία περιοχή που βρίσκεται στις παρυφές του ενεργού ηφαιστείου, που ονομάζεται Μέση Ανατολή.

Δεν αποτελεί έκπληξη, λοιπόν, πρόσθεσε, που και η φετινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται σε μία περίοδο που οι φωτιές όχι μόνο δεν σβήνουν όπως ελπίζαμε, αλλά νέες εντάσεις πυροδοτούνται, προκαλώντας με τη σειρά τους, πολλαπλές επιπτώσεις στον κόσμο και τη χώρα μας.

Αφού αναφέρθηκε στην ανθρωπιστική κρίση, στην ανασφάλεια, στους κινδύνους ύφεσης και στις πολιτικές διεργασίες, εστίασε στο κυπριακό, επισημαίνοντας ότι κάποια χαραμάδα φωτός φάνηκε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά προς το παρόν δεν  φαίνεται πως είναι επαρκής, για να αλλάξουν οι ισορροπίες και να επιβάλουν στην τουρκική πλευρά να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις, για μια έντιμη συζήτηση στη βάση όσων συμφωνήθηκαν στο παρελθόν.

Η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Αμερικανό ομόλογο του στην Ουάσιγκτον, αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα, το οποίο και χαιρετίζουμε. Ευελπιστούμε ότι η διπλωματική επιτυχία θα εξελιχθεί και σε επιχειρηματική.

Θετικά αξιολογούμε και τα μηνύματα που προέκυψαν από τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας, με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Μπακού.

Συσχετίζοντας το μέλλον της Λευκωσίας με την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ το 2026, είπε ότι η Λευκωσία για μας δεν είναι μόνο ο  θλιβερός συμβολισμός της «τελευταίας μοιρασμένης πρωτεύουσας της Ευρώπης», αλλά είναι η δραστήρια, σφύζουσα  πρωτεύουσα, με τις μεγάλες  προοπτικές, η οποία παρά τα τραύματα της, αναβαθμίζεται και αναζητεί τη θέση της στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

Στην συνέχεια, ο κ. Μουσιούττας παρουσίασε τα προβλήματα της Λευκωσίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι:

  • Το κυκλοφοριακό επιδεινώνεται και οι εμβαλωματικές λύσεις που μέχρι σήμερα εφαρμόστηκαν απέδωσαν ελάχιστα. Δεν έχουμε ακόμη λύσει ζητήματα που αφορούν, τα στοιχειώδη όπως – ενδεικτικά αναφέρω- η λειτουργία των «έξυπνων» φωτεινών σηματοδοτών!
  • Η καθαριότητα στους δρόμους, παραμένει υποβαθμισμένη.
  • Η είσοδος της Λευκωσίας, δεν θυμίζει μία σύγχρονη, Ευρωπαϊκή πόλη.

Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι  διαβάζοντας κανείς εκ πρώτης όψεως  τους δείκτες της οικονομίας της χώρας μας, αποκτά μία αίσθηση αισιοδοξίας, αλλά  με μία ενδελεχή μελέτη των στοιχείων, δεν μπορεί παρά  να διαγνώσει τα δομικά προβλήματα που υπάρχουν και τα οποία διαχρονικά ταλανίζουν τις επιχειρήσεις.

Προβλήματα είπε, που λόγω της ακρίβειας και του διαρκώς  αυξανόμενου κόστους λειτουργίας, περιορίζουν τις δυνατότητες των επιχειρήσεων να επενδύσουν στην ανάπτυξη τους, αλλά και να εκσυγχρονίσουν τις μεθόδους δράσης τους.

Το κόστος της ενέργειας  αποτελεί επίσης ασφυκτικό βρόχο στο λαιμό των επιχειρήσεων μας.

Για την ΑΤΑ, τόνισε ότι είναι ένας αναχρονιστικός και απαρχαιωμένος θεσμός, ο οποίος εκτρέφει το φαύλο κύκλο του πληθωρισμού και διαβρώνει συνεχώς την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και της οικονομίας. Η οικονομία πρόσθεσε, δεν αντέχει να καταβάλλει μισθολογικές αυξήσεις στο ύψος του πληθωρισμού κατά τρόπο αυτόματο και ισοπεδωτικό. Για αυτό, είπε επιβάλλεται η αντικατάσταση του υφιστάμενου συστήματος υπολογισμού της ΑΤΑ με ένα νέο σύγχρονο σύστημα παραχώρησης αυξήσεων που θα λαμβάνει υπόψη την παραγωγικότητα, την αποδοτικότητα στην εργασία και την αύξηση του ΑΕΠ σε σταθερές τιμές.

Ακόμα ανέφερε ότι η έλλειψη εργατικού δυναμικού συνεχίζει να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των επιχειρήσεων και ζήτησε να απλοποιηθούν οι διαδικασίες και να καταργηθούν οι στρεβλώσεις.

Σχετικά με την ανάπτυξη της Λευκωσίας ανάφερε ότι “αποτελεί τεράστια αδυναμία στο σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, το γεγονός ότι δεν έχουμε καταφέρει μετά από τόσα χρόνια να λειτουργήσουμε μία Πανεπιστημιακή Κλινική, την ώρα που τα ιδιωτικά  Πανεπιστήμια   έχουν γίνει ελκυστικά για συνεργασία  με  ξένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, ενώ  αξιοποιώντας τη νέα νομοθεσία,  αναμένεται η  παρουσία στην Κύπρο, ιστορικών ελληνικών πανεπιστημίων”.

Και πρόσθεσε:

Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με την Κυβέρνηση,  για να αναδείξουμε τη χώρα μας και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Λευκωσίας ως συνεδριακό προορισμό υψηλού επιπέδου.

Ακόμη ο κ. Μουσιούττας είπε ότι η Λευκωσία χρειάζεται νέο Συνεδριακό Κέντρο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας.

Επίσης, για το κυκλοφοριακό, ζήτησε:

  • Ολοκληρωμένο σύστημα δημόσιων μεταφορών
  • Την εφαρμογή του κλιμακωτού ωραρίου στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα,
  • Την αξιοποίηση της τεχνολογίας στον κυκλοφοριακό έλεγχο,
  • Τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των μέσων μαζικής μεταφοράς για μεταφορά μαθητών και στοχευμένη μεταφορά εργαζομένων.

Μιλώντας για την Λεωφόρο Μακαρίου είπε ότι το υφιστάμενο μοντέλο δεν αποδίδει. Η Μακαρίου και η ευρύτερη περιοχή ιστορικά δεν είναι μόνο ένας ωραίος περίπατος. Είναι μία ζωντανή περιοχή με επιχειρήσεις, μόνιμους κατοίκους και εργαζόμενους. Για αυτό παρακαλούμε όσους σχεδιάζουν -αναμφίβολα με καλή πρόθεση- να έχουν και την καλή διάθεση να αναθεωρήσουν τους σχεδιασμούς τους.

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕΛ απεύθυνε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Γιώργος Παπαναστασίου, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ  κ. Σταύρος Σταύρου  και ο Πρόεδρος του ΕΟΑ Λευκωσίας κ. Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης.

Στη συνέλευση του ΕΒΕΛ παρευρέθηκαν αρχηγοί και εκπρόσωποι κομμάτων,  βουλευτές, Υπουργοί και άλλοι κρατικοί αξιωματούχοι, Προέδροι κρατικών και ημικρατικών οργανισμών και Διευθυντές Επιχειρήσεων και επιχειρηματίες – μέλη του ΕΒΕΛ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!