8.8 C
Nicosia
Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2025 | 6:57

Πλήγμα στην τουριστική βιομηχανία από το κλείσιμο FTI – Επηρεάζονται 160 ξενοδοχεία στην Κύπρο

Γύρω στις 30.000 είναι οι τουρίστες που θα έρχονταν στην Κύπρο και επηρεάζονται από την αίτηση πτώχευσης του γερμανικού ταξιδιωτικού παρόχου FTI. Συνεπακόλουθα, επηρεάζονται γύρω στα 160 ξενοδοχεία αλλά και άλλες επιχειρήσεις, όπως υπηρεσίες μεταφορών και ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον Όμιλο, σύμφωνα με όσα δήλωσαν στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του ΠΑΣΥΞΕ, Φιλόκυπρος Ρουσουνίδης και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους.

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε στο ΚΥΠΕ ότι πρόκειται για έναν «όμιλο κολοσσό» στη Γερμανία αλλά και σε άλλες γερμανόφωνες αγορές, που έφερνε κόσμο στην Κύπρο, εκτός από Γερμανία και από Πολωνία, Ελβετία, Αυστρία, Ολλανδία.

«Φαίνεται ότι φέτος περιμέναμε να φέρει γύρω στους 30.000 τουρίστες στο νησί μας, οι οποίοι θα διέμεναν σε 160 διαφορετικά ξενοδοχεία», ανέφερε.

Σημείωσε ότι ο αριθμός μπορεί να μην ακούγεται μεγάλος, αλλά επισήμανε ότι η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική, «γιατί έρχεται να προστεθεί σε όλες τις άλλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε», κάνοντας αναφορά στον πόλεμο στο Ισραήλ, στην οικονομική ύφεση στη Μεγάλη Βρετανία, στις εκλογές στις 4 Ιουλίου στη Μεγάλη Βρετανία, στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα και στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

«Είναι μια χρονιά στην οποία θα ξαναδοκιμαστεί η τουριστική βιομηχανία της χώρας και ευελπιστούμε ότι θα δείξει για ακόμα μια φορά την ανθεκτικότητά της», είπε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών και Τουριστικών Πρακτόρων (ACΤTA), Χάρης Παπαχαραλάμπους, είπε ότι η εξέλιξη «σαφέστατα είναι αρνητική για τη βιομηχανία» και οποιαδήποτε τέτοια εξέλιξη δημιουργεί μία ανησυχία.

«Είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, ότι ο άμεσος επηρεασμός της τουριστικής βιομηχανίας θα είναι σε μικρό βαθμό, τουλάχιστον στις αφίξεις πελατών», είπε. Οι λόγοι, ανέφερε, είναι ότι από τη μία «τα νούμερα μας από τη γερμανική αγορά, όπου κυρίως δραστηριοποιούταν ο συγκεκριμένος διοργανωτής είναι μικρά, κατ’ αναλογία με άλλες χώρες», αναφέροντας, ενδεικτικά, ότι όλοι οι Γερμανοί τουρίστες στην Κύπρο ανέρχονται στις 200.000 ετησίως. Ένας δεύτερος λόγος, ανέφερε, είναι το ότι υπάρχουν πολλοί διοργανωτές ταξιδιών στη Γερμανία και, επομένως, σε απόλυτους αριθμούς, είναι μικρά τα νούμερα.

Ερωτηθείς για το πώς επηρεάζονται τα ταξιδιωτικά γραφεία στην Κύπρο που συνεργάζονταν με τον όμιλο, απάντησε ότι ο όμιλος είχε και γραφείο στην Κύπρο, οι οποίοι επηρεάζονται πιο άμεσα. Επιπλέον, είπε ότι ο όμιλος είχε κι άλλους συνεργάτες στο νησί, πέραν των ξενοδοχείων, εταιρείες μεταφορών, αλλά και άλλα ταξιδιωτικά γραφεία που συνεργάζονταν. «Εκεί υπάρχει ένα θέμα με ποσά που εκκρεμούν και εκεί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα, ειδικά όσον αφορά πληρωμές που εκκρεμούν για υπηρεσίες που έχουν ήδη προσφερθεί», ανέφερε.

Τι γίνεται με τις κρατήσεις

Ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι οι κρατήσεις που έγιναν από τον όμιλο ακυρώνονται. «Γίνεται μια προσπάθεια επί γερμανικού εδάφους από τους άλλους δύο μεγάλους ταξιδιωτικούς παρόχους, να καλύψουν μέρος των ταξιδιών αυτών και να πραγματοποιήσουν τα ταξίδια οι Γερμανοί. Δεν έχει ευδοκιμήσει ακόμα η προσπάθεια αυτή. Αναμένουμε κι εμείς να μάθουμε», είπε.

Σημείωσε ότι αρκετά ξενοδοχεία είναι εκτεθειμένα κατά δεκάδες χιλιάδες ευρώ. Ερωτηθείς αν προτίθενται να ζητήσουν κρατικές αποζημιώσεις, είπε ότι «δεν προβλέπεται να ζητήσουμε κάποια συγκεκριμένη στήριξη. Να εγκύψουμε πάνω από την τουριστική βιομηχανία, να δοθούν κίνητρα και ευελιξία στις επιχειρήσεις. Δεν είναι μια χρονιά στην οποία θα πρέπει να μπούμε σε αχαρτογράφητα νερά και να προχωρήσουμε σε ανανέωση συλλογικών συμβάσεων, εφόσον υπάρχουν όλες αυτές οι προκλήσεις», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε ότι ως ΠΑΣΥΞΕ κάνουν μια ύστατη προσπάθεια για να φτάσουν οι αριθμοί όσο το δυνατόν στην περσινή χρονιά. «Αυτός εξάλλου ήταν και ο φετινός στόχος. Ευελπιστούμε ότι θα δείξει την ανθεκτικότητά της η βιομηχανία, η οποία μας κρατάει τόσες δεκαετίες».

Ο κ. Παπαχαραλάμπους ανέφερε, με τη σειρά του, ότι θεωρεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατήσεων είτε έχει ήδη μεταφερθεί από τρίτους συνεργάτες, καθώς μέρος της εργασίας του ομίλου δεν ήταν απευθείας προς τον καταναλωτή, αλλά από επιχείρηση προς επιχείρηση. «Άρα σ’ εκείνες τις περιπτώσεις την ευθύνη είχαν οι πωλητές και έχει ήδη γίνει, στις πλείστες των περιπτώσεων, διευθέτηση για διαφοροποίηση του προμηθευτή στην Κύπρο και δεν τίθεται θέμα για αυτούς τους ανθρώπους».

Από την άλλη, πρόσθεσε ότι για τις απευθείας πωλήσεις του ομίλου FTI σε καταναλωτές από Γερμανία, Ελβετία, Αυστρία, Γαλλία, αυτοί «σαφέστατα είναι καλυμμένοι από το Ταμείο Αφερεγγυότητας διοργανωτή ταξιδιών, που υπάρχει γι’ αυτές τις περιπτώσεις». Διευκρίνισε ότι στη Γερμανία οι πρόνοιες του νόμου προβλέπουν συγκεκριμένο ταμείο, το οποίο εξασφαλίζει τους καταναλωτές που έχουν δώσει προκαταβολές ή έχουν πληρώσει το ταξιδιωτικό τους πακέτο, ώστε να πάρουν πίσω τα χρήματα τους, αφού ακολουθήσουν μια διαδικασία.

«Φαντάζομαι οι περισσότεροι από αυτούς θα κάνουν άλλες διευθετήσεις. Δεν σημαίνει ότι οι διευθετήσεις αυτές θα είναι κατ’ ανάγκη για την Κύπρο, καθώς, εντωμεταξύ, η τιμολογιακή πολιτική των αεροπορικών, των ξενοδοχείων, έχει διαφοροποιηθεί. Αν έκαναν την κράτησή τους πέρσι τον Νοέμβριο, δεν σημαίνει ότι θα μπορέσουν να βρουν σήμερα την ίδια τιμή», ανέφερε, για να προσθέσει ότι «θεωρώ ότι παρ’ όλα αυτά, η πλειοψηφία θα κάνει καινούριες κρατήσεις για να κάνει το ταξίδι του όπως το είχε προγραμματίσει στις αρχές».

Πορεία κρατήσεων μέχρι σήμερα

Ερωτηθείς για την πορεία των κρατήσεων μέχρι σήμερα, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ είπε ότι σήμερα υπάρχει μία συρρίκνωση γύρω στο 10% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο πέρσι. Επανέλαβε ότι είναι μια χρονιά γεμάτη προκλήσεις και «ευελπιστώ ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση, χωρίς όμως να το αποκλείω, γιατί αυτές οι αρνητικές εξελίξεις δημιουργούν άλλες δυσκολίες, συν του ότι σίγουρα δυσκολεύει και η προοπτική διάνθισης ή περαιτέρω ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες αγορές πανευρωπαϊκά», σημείωσε, διευκρινίζοντας ότι δεν είναι μόνο ο άμεσος αντίκτυπος σε απώλεια κρατήσεων και εσόδων, αλλά είναι και θέμα προοπτικής της συγκεκριμένης αγοράς.

Κληθείς να σχολιάσει τις κρατήσεις Κυπρίων φέτος, ο κ. Ρουσουνίδης είπε ότι η εσωτερική αγορά κινείται σε ικανοποιητικά επίπεδα, όπως ήταν διαχρονικά, γύρω στο 7-8% επί του συνόλου.

Εξερχόμενος τουρισμός

Από την πλευρά του, ο κ. Παπαχαραλάμπους, ερωτηθείς για τα ταξίδια Κυπρίων στο εξωτερικό φέτος, είπε ότι «ο Κύπριος συνεχίζει να ταξιδεύει. Αναμένουμε ότι τα νούμερα θα είναι κοντά στα περσινά, αν όχι και λίγο πιο πάνω».

Υπενθύμισε ότι πέρσι ήταν χρονιά ρεκόρ για τα ταξίδια των μόνιμων κατοίκων Κύπρου στο εξωτερικό, ενώ πρόσθεσε ότι και τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2024, με βάση τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, η τάση φαίνεται «αρκετά δυνατή για τα ταξίδια των Κυπρίων στο εξωτερικό».

Επί της ευκαιρίας, σημείωσε ότι είναι καλό οι εμπειρίες που προκύπτουν από την εξέλιξη με το κλείσιμο του ομίλου FTI, να λαμβάνονται υπόψη και από τους καταναλωτές. «Όταν αγοράζουν από εγκεκριμένους οργανωτές ταξιδιών, οι οποίοι έχουν τις καλύψεις τους σε περίπτωση αφερεγγυότητας, σαφέστατα είναι καλυμμένοι».

Σε αντίθεση, είπε, όταν γίνονται απευθείας κρατήσεις και κάτι πάει στραβά με κάποια από τις εταιρείες που προσφέρουν υπηρεσίες στο ενδιάμεσο, δεν υπάρχει νομοθεσία που να καλύπτει ούτε τις αεροπορικές εταιρείες, ούτε τα ξενοδοχεία από μόνα τους. «Ενώ ο διοργανωτής που προσφέρει πακέτα έχει την υποχρέωση να είναι καλυμμένος», είπε.

Σε εκκρεμότητα η σύμβαση υπαλλήλων στην τουριστική βιομηχανία

Κληθείς να σχολιάσει τη μη ανανέωση, μέχρι σήμερα, σύμβασης στους υπαλλήλους της τουριστικής βιομηχανίας, ο ΓΔ του ΠΑΣΥΞΕ, κ. Ρουσουνίδης, είπε ότι, επειδή είναι μία δύσκολη χρονιά με σημαντικές προκλήσεις, ο ΠΑΣΥΞΕ προτείνει να ανανεωθεί η σύμβαση για ακόμα ένα χρόνο, ως έχει, εφόσον καλύφτηκαν οι υπάλληλοι και από την εφαρμογή της ΑΤΑ και από κάποιες αυξήσεις που δόθηκαν στην αρχή της χρονιάς.

«Αυτό τον χρόνο να τον χρησιμοποιήσουμε για να μπούμε σε μια διαδικασία να εκσυγχρονίσουμε τη σύμβαση, να την ανανεώσουμε, για να κάνουμε κάτι πιο καλό και για τους ίδιους τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, αλλά να δίνεται ταυτόχρονα και μια ευελιξία στην ίδια την επιχείρηση, διότι άλλαξαν τις τελευταίες δεκαετίες και ο τρόπος που εργαζόμαστε και οι ανάγκες της βιομηχανίας», είπε.

Σημείωσε ότι «θεωρούμε ότι δεν είναι σωστό να βιαστούμε, να κάνουμε μια σύμβαση, μέσα σε όλες αυτές τις προκλήσεις και μέχρι το τέλος του χρόνου να υπάρχει συμφωνημένο και να προχωρήσουμε στη νέα εποχή».

Ερωτηθείς αν ο ΠΑΣΥΞΕ ανησυχεί για το ότι δεν υπάρχει συμφωνία μέχρι σήμερα, είπε ότι «εμείς προσπαθήσουμε να το συζητήσουμε από τον περασμένο Νοέμβριο. Υπήρξε αργοπορία, δεν κινήθηκαν τα πράγματα στους ρυθμούς που θα περιμέναμε και θα θέλαμε. Θεωρώ ότι παρόλο που είμαστε σχεδόν μεσούσης της καλοκαιρινής σαιζόν, αν υπάρξει ορθολογιστική προσέγγιση από όλες τις πλευρές μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία λύση για το καλό όλων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!