Φωτιά βάζουν στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου οι φόβοι ευρύτερης ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, σε συνδυασμό με την αναζωπύρωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της Λιβύης για τον έλεγχο των εσόδων από τις πωλήσεις «μαύρου χρυσού».
Η μη αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, που ελέγχει το ανατολικό τμήμα της Λιβύης, εκεί που βρίσκονται και οι περισσότερες πετρελαιοπηγές της χώρας, ανακοίνωσε πως σταματά την παραγωγή και τις εξαγωγές, καθώς εδώ και ημέρες έχει αναζωπυρωθεί η εσωτερική σύγκρουση για τον έλεγχο των εσόδων από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Άλμα 3%
Η ξεχασμένη για το πετρέλαιο εμφύλια σύγκρουση στη Λιβύη ήρθε να προστεθεί στο νέο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.
Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχτηκαν χθες κατά 3% μετά τα νέα για ολικό στοπ στην παραγωγή στην ανατολική Λιβύη. Η τιμή του μπρεντ κατέγραφε αργά χθες το απόγευμα άνοδο 2,28 δολαρίων, 2,89%, στα 81,30 δολάρια το βαρέλι, ενώ αυτή του αμερικανικού αργού ενισχυόταν κατά 2,47 δολάρια, 3,3%, στα 77,30 δολάρια το βαρέλι.
Συνθήκες χάους στη Λιβύη
Η ένταση ανάμεσα στην αναγνωρισμένη διεθνώς κυβέρνηση της Λιβύης και στην εδρεύουσα στη Βεγγάζη κυβέρνηση του Χαλίφα Χάφταρ αναζωπυρώθηκε πρόσφατα, με επίκεντρο τον έλεγχο της κεντρικής τράπεζας και τα έσοδα από τις πωλήσεις πετρελαίου.
Η κεντρική τράπεζα συγκεντρώνει τα έσοδα από τις εξαγωγές υδρογονανθράκων και διαχειρίζεται τον κρατικό προϋπολογισμό, που στη συνέχεια τον μοιράζονται οι διάφορες περιφέρειες, συμπεριλαμβανομένης και της ανατολικής Λιβύης.
Μετά το χάος που προκλήθηκε μετά την ανατροπή και τον θάνατο του δικτάτορα Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη κυβερνάται από δύο αντίπαλες διοικήσεις: την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας του Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά, που εδρεύει στην Τρίπολη και είναι αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ, και μια άλλη στο ανατολικό τμήμα, που στηρίζεται από τον πανίσχυρο στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Και ο παράγοντας του … Ιράν
Οι πρόσφατες δολοφονίες του υψηλόβαθμου διοικητή της Χεζμπολάχ, Φουάντ Σουκρ, και του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, στην Τεχεράνη, από το Ισραήλ, έχουν ανεβάσει το θερμόμετρο στη Μέση Ανατολή. Οι προχθεσινές επιθέσεις της Χεζμπολάχ έγιναν σε αντίποινα για τη δολοφονία του Σουκρ.
Το Ιράν, το οποίο δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο αντιποίνων κατά του Ισραήλ, δήλωσε χθες, μέσω του υπουργού Εξωτερικών Αμπάς Αρακτσί, πως η χώρα του δεν θέλει αύξηση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή, προσθέτοντας πως η απάντηση της Τεχεράνης στη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς θα είναι «οριστική και υπολογισμένη».
«Το Ιράν δεν επιδιώκει την αύξηση των εντάσεων. Δεν τις φοβάται ωστόσο», δήλωσε ο Αρακτσί σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ιταλό ομόλογό του Αντόνιο Ταγιάνι, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Παράλληλα, σε άλλες δηλώσεις του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, αναφέρεται πως το Ισραήλ έχασε την αποτρεπτική ισχύ του και πως η στρατηγική ισορροπία στην περιοχή έχει μεταβληθεί εις βάρος του, έπειτα από επιθέσεις της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.
«Παρά τη συνολική υποστήριξη χωρών όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, το Ισραήλ δεν μπόρεσε να προβλέψει τον χρόνο και τον τόπο μιας περιορισμένης και διαχειρίσιμης απάντησης από την αντίσταση», έγραψε στο X ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Νάσερ Καναάνι.