35.7 C
Nicosia
Τετάρτη 26 Ιούνιος 2024 | 17:45

Άναψε η φλόγα στον στόχο «Κρόνος 2» της κυπριακής ΑΟΖ

Θέμα χρόνου είναι πλέον το άναμμα της φλόγας στον στόχο Κρόνος 2 στο βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, σύμφωνα με τον αρμόδιο Υπουργό Γιώργο Παπαναστασίου.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο Υπ. Ενέργειας, ανέφερε ότι έχει εξευρεθεί ταμιευτήρας που περιέχει φυσικό αέριο και αυτό το οποίο αναμένεται να καταδειχθεί τις επόμενες ημέρες, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του φυσικού αερίου που έχει ανακαλυφθεί.

Ο κ. Παπαναστασίου επισήμανε πως σύντομα θα υπάρξει συνολική εικόνα για το βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς εκεί υπάρχουν τα κοιτάσματα Κρόνος 1 και 2, Ζεύς και Καλυψώ.

Ο Υπουργός υπενθύμισε ότι δίπλα βρίσκονται τα βυθοτεμάχια 10 και 5 στα οποία διαχειρίστρια εταιρεία είναι η Exxon Mobil.

Ως εκ τούτου πρόσθεσε, η κυβέρνηση θεωρεί λογικό το να υπάρξει μία συνέργεια των εταιρειών που εμπλέκονται, ώστε να υπάρξει κοινή χρήση που θα οδηγήσει στην μεταφορά του κυπριακού φυσικού αερίου στις αγορές.

Η Κύπρος έχει αποκτήσει πλέον σοβαρές ποσότητες φυσικού αερίου και τραβά την προσοχή των αγορών, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κύριος Παπαναστασίου.

Την ίδια ώρα, πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι η νέα γεώτρηση της ιταλικής ΕΝΙ στον στόχο «Κρόνος 2» στο βυθοτεμάχιο 6 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης ήταν επιτυχής και ότι έχει ήδη ανάψει η φλόγα πάνω από τον στόχο.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, το γεγονός ότι υπάρχει άναμμα φλόγας υποδεικνύει την ύπαρξη ταμιευτήρα στον στόχο. Υπενθυμίζεται ότι η γεώτρηση στον στόχο «Κρόνος 2» διεξήχθη από το πλωτό γεωτρύπανο Transocean Barents.

Σημειώνεται ότι το «Κρόνος 2» είναι η τέταρτη ανακάλυψη στο τεμάχιο 6, μετά το «Ζευς» με εκτιμώμενα αποθέματα 2 με 3 τρισ. κυβικά πόδια, το «Κρόνος 1» με εκτιμώμενη ποσότητα 2,5 tcf και το «Καλυψώ», το οποίο η εταιρεία είχε χαρακτηρίσει ως «υποσχόμενη ανακάλυψη» με χαρακτηριστικά του αιγυπτιακού κοιτάσματος «Ζορ».

To τεμάχιο 6 βρίσκεται περίπου 160 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά των κυπριακών αρχών. Η ΕΝΙ με μερίδιο 50% είναι ο διαχειριστής του τεμαχίου με την γαλλική Total Energies να συμμετέχει στην κοινοπραξία με μερίδιο 50%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκαρφαλώνει πιο ψηλά ο υδράργυρος – Κίτρινη προειδοποίηση για 41 βαθμούς

Νέα κίτρινη προειδοποίηση για υψηλές θερμοκρασίες εξέδωσε το απόγευμα της Τετάρτης, η Μετεωρολογική Υπηρεσία. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η μέγιστη θερμοκρασία στο εσωτερικό αναμένεται να...

Αυτόν ψάχνει η Αστυνομία για τον φόνο στην Ορμήδεια – Ο 45χρονος Κώστας Αντωνίου

Τα ίχνη του 45χρονου Κώστα Σωτήρη Αντωνίου, ψάχνει η Αστυνομία για υπόθεση φόνου, που σημειώθηκε το βράδυ της Τρίτης, στον δρόμο Ορμήδειας - Ξυλοφάγου...

Στην τελευταία του κατοικία οδηγήθηκε ο Γιώργος Ηλιάδης – Στην κηδεία ήταν και ο Πρόεδρος

Στον απογευματινό καφέ των αδελφών Ηλιάδη που τώρα ο Κόκος θα είναι απών, στις αθώες σκανδαλιές τις οποίες ο παππούς επέτρεπε, στο πόσο άρτια...

Αστυνομία: Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο 40χρονου από τη Σωτήρα

Υπόθεση πιθανής ιατρικής αμέλειας για το θάνατο του Παναγιώτη Αναστάση, 40 ετών από τη Σωτήρα, διερευνά το ΤΑΕ Αμμοχώστου. Στις δηλώσεις του ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος...

Στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, ζητά η Κύπρος από την ΕΕ

Αίτημα για «στοχευμένη αναθεώρηση του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας» της Κύπρου ζήτησαν οι κυπριακές αρχές την Τρίτη, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη...

Υπογράφηκε η νέα σύμβαση Κύπρου – ΟΠΑΠ – Για υγιή και βιώσιμη βάση, κάνει λόγο ο ΥΠΟΙΚ

Σε μια υγιή και βιώσιμη βάση θέτει τη συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας και ΟΠΑΠ (Κύπρου) Λτδ, η υπογραφή της Σύμβασης, διάρκειας 15 ετών, για την...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!