7.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:06

Παπαναστασίου: Αναμένουμε τις σκέψεις της ΕΝΙ για το νέο κοίτασμα Κρόνος 2 – Τι λέει για την ποσότητα και ποιότητα

Εν αναμονή των σκέψεων της εταιρείας ΕΝΙ και ίσως ενός σχεδίου ανάπτυξης και παραγωγής για την περιοχή «τις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες» βρίσκεται η Κυβέρνηση σε σχέση με τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά το νέο κοίτασμα στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, Κρόνος 2.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου, το γεγονός ότι το νέο κοίτασμα προκύπτει σε μια περιοχή όπου έχουν βρεθεί και άλλα κοιτάσματα τόσο εντός όσο και εκτός κυπριακής ΑΟΖ, ίσως διευκολύνει τις εξελίξεις σε ό,τι αφορά συνέργειες για υποδομές εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Σε δηλώσεις του την Παρασκευή στο Προεδρικό μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς αν το άναμμα φλόγας στον στόχο Κρόνος 2 σημαίνει ότι βρέθηκε καλής ποιότητας φυσικό αέριο, ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε στον στόχο Κρόνος 2 που ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες έχει ολοκληρωθεί πριν από μερικές μέρες και πως ήταν μια επιτυχής γεώτρηση σε βάθος 5 χλμ.

«Εντοπίστηκε ταμιευτήρας, ο οποίος θεωρείται ότι είναι πλούσιος ταμιευτήρας και το γεγονός μόνο ότι είδαμε φλόγα να ανάβει στην πλατφόρμα αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αρκετό φυσικό αέριο του οποίου θέλουμε να δούμε την ποιότητα του και αυτό είναι που κάνει η εταιρεία (ΕΝΙ) αυτή τη στιγμή» είπε, εξηγώντας πως δεν μπορεί να δώσει παραπάνω πληροφόρηση μέχρι η εταιρεία να μπορέσει να βγει με κάποια ανακοίνωση. «Ούτε για ποσότητες, αλλά μόνο το γεγονός ότι υπάρχει φλόγα στην πλατφόρμα αυτό είναι ένα θετικό νέο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν πρόκειται για τον ίδιο ταμιευτήρα που εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή, ο κ. Παπαναστασίου απάντησε αρνητικά εξηγώντας πως στο τεμάχιο 6 (της κυπριακής ΑΟΖ) υπάρχουν το κοίτασμα Κρόνος-1, το κοίτασμα Ζευς και το κοίτασμα Καλυψώ και πως ο στόχος Κρόνος-2 αφορά άλλο στόχο στο ίδιο βυθοτεμάχιο και ότι ο ταμιευτήρας του Κρόνος-2 είναι ξεχωριστό κοίτασμα.

Σημείωσε δε πως από τη στιγμή που βρέθηκε και άλλη ποσότητα φυσικού αερίου στο ίδιο βυθοτεμάχιο, αυτό σημαίνει ότι «άρχισε το βυθοτεμάχιο να γίνεται κάποιας αξίας και γι’ αυτή την αξία θα πρέπει στις επόμενες βδομάδες ίσως και μέρες να υπάρξει κάποια ένδειξη από την εταιρεία σχετικά με τις σκέψεις της, δηλαδή να δώσει ένα σχέδιο ανάπτυξης και παραγωγής της περιοχής».

Εξήγησε ακόμη πως καθώς το σύμπλεγμα των κοιτασμάτων στη νοτιοανατολική περιοχή της κυπριακής ΑΟΖ, έχει συγκεντρώσει αρκετές ποσότητες φυσικού αερίου πιθανότατα να χρειαστεί και κάποια συνέργεια με τις άλλες εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται στην περιοχή, δηλαδή την κοινοπραξία Exxon Mobil-Qatar Petroleum, που διαχειρίζεται το τεμάχιο 10  και το τεμάχιο 5.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση έχει αρχίσει να επεξεργάζεται κάποιο πλάνο και να κάνει κάποιες σκέψεις για το πώς θα προχωρήσει η αξιοποίηση αυτού του φυσικού πλούτου της Κύπρου. Ο Υπουργός Ενέργειας επανέλαβε ότι η εξεύρεση κοιτασμάτων στο βυθό είναι κατανοητό πως δεν έχει αξία μέχρι να υπάρξουν υποδομές και πως αυτή ακριβώς είναι και η όλη συζήτηση που διεξάγεται με τις εταιρείες, για να δημιουργηθούν δηλαδή υποδομές, τις οποίες η Κυβέρνηση θέλει να είναι μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ. «Ο λόγος που τις θέλουμε στην κυπριακή ΑΟΖ είναι διότι η μόνη ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο που υστερεί από υποδομές είναι η δικής μας. Οι υπόλοιπες χώρες στη γειτονιά, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, έχουν υποδομές στις ΑΟΖ τους και εμείς θα συζητήσουμε ακριβώς αυτό το πράγμα με τις εταιρείες που έχουν βρει τα κοιτάσματα», συμπλήρωσε.

Κληθείς να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι τα όποια νέα κοιτάσματα ενισχύουν το επιχείρημα της Κύπρου για υποδομές, ο κ. Παπαναστασίου είπε ότι καθώς η Ευρώπη ψάχνει για νέες πηγές φυσικού αερίου, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει αρχίσει να προσελκύει την προσοχή και ιδιαίτερα η Κύπρος. «Όσο οι ποσότητες αυξάνονται τόσο μεγαλύτερη είναι και η προσοχή αυτών που θέλουν να αγοράσουν το φυσικό αέριο», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν οι όποιες εισηγήσεις για υποδομές θα αφορούν όλα τα κοιτάσματα, ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι αν και πρόκειται για κάτι το οποίο δεν γνωρίζει, η λογική υποβάλλει ότι από τη στιγμή που υπάρχουν και άλλα κοιτάσματα στην περιοχή και όχι μόνο αυτά στην κυπριακή ΑΟΖ, οι υποδομές αποσβένονται πιο γρήγορα αν συνδεθούν κοιτάσματα. «Αλλά να μην προτρέχουμε, να περιμένουμε να δούμε τι θα εισηγηθεί η κοινοπραξία», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση θα επιμείνει στη δημιουργία υποδομών όπως και στην περίπτωση της Chevron ο κ. Παπαναστασίου εξήγησε ότι η κάθε περιοχή με κοιτάσματα διαφέρει και πως η διαφορά της περίπτωσης του Κρόνος-2 είναι ότι βρίσκεται κοντά σε πολλά άλλα κοιτάσματα σε αντίθεση με το κοίτασμα Αφροδίτη που βρίσκεται μόνο του στη νοτιοανατολική πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Καταλαβαίνετε, συνέχισε, ότι οι συνέργειες σε υποδομές και ίσως και εκτός της κυπριακής ΑΟΖ, σε μια περιοχή στην οποία υπάρχουν πολλά κοιτάσματα είναι πολύ πιο εύκολες και μπορούν να γίνουν πολύ πιο γρήγορα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!