15.8 C
Nicosia
Παρασκευή 10 Ιανουάριος 2025 | 13:44

Ο ΣΤΕΚ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το φαινόμενο Airbnb και προβαίνει σε εισηγήσεις

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τύπου Airbnb) κρούει ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ), παραθέτοντας εισηγήσεις για την αντιμετώπιση των αλυσιδωτών προβλημάτων που προκαλεί η ραγδαία και ανεξέλεγκτη εξάπλωση του φαινομένου στην Κύπρο, ενώ αναφέρεται σε εκτιμήσεις που κάνουν λόγο για “ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 – 100.000 κλινών”.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΤΕΚ, ενόψει των εντεινόμενων πιέσεων για να υπάρξει ρύθμιση του φαινομένου των βραχυχρόνιων ρυθμίσεων  σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, o Σύνδεσμος επισημαίνει τον έντονο προβληματισμό του επί του θέματος και προβαίνει σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Όπως αναφέρει, η μη επαρκής ρύθμιση των συγκεκριμένων καταλυμάτων έχει δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα, τα οποία είναι εμφανή και ως εκ τούτου, κρίνεται αναγκαία η θεσμοθέτηση επιπρόσθετων προνοιών πέραν αυτών που προνοούνται στην κείμενη νομοθεσία.

Ο ΣΤΕΚ θεωρεί απαράδεκτο να υπάρξει περαιτέρω παράταση στην περίοδο χάριτος για εγγραφή των συγκεκριμένων καταλυμάτων στο μητρώο (δεν νοείται περαιτέρω παράταση στην παρανομία και στη φοροδιαφυγή) και επιπρόσθετα εισηγείται τα πιο κάτω μέτρα για την αποτελεσματική ρύθμιση των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Πρώτο, όπως η εκμίσθωση ακινήτου να επιτρέπεται μόνο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, το οποίο να μην ξεπερνά τις 90 ημέρες σε ετήσια βάση. Δεύτερο, όπως σε συγκεκριμένες περιοχές ή ακόμη και πόλεις όπου οι μόνιμοι κάτοικοι δυσκολεύονται να βρουν σπίτια ή διαμερίσματα για μακροχρόνια ενοικίαση να εξεταστεί το ενδεχόμενο απαγόρευσης της βραχυπρόθεσμης εκμίσθωσης ακινήτων.

Τρίτο, ο Σύνδεσμος σημειώνει πως οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ανεξέλεγκτη λειτουργία περίπου 80.000 – 100.000 κλινών (όσες περίπου διαθέτει και η νόμιμη ξενοδοχειακή βιομηχανία) βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Κύπρο, εκ των οποίων μόλις 15.000 είχαν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο μέχρι πρόσφατα. Συνεπώς, εισηγείται όπως με την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας από τον Φεβρουάριο του 2023, οι αρμόδιοι να προβαίνουν σε διαρκείς ελέγχους ώστε να παταχθεί η παρανομία.

Τέταρτο, όπως καταστεί υποχρεωτική η καταβολή τέλους διανυκτέρευσης και πέμπτο, όπως υιοθετηθούν κανονισμοί ασφάλειας και υγείας.

Σημειώνεται, παράλληλα, ότι πολλές ευρωπαϊκές πόλεις με μεγάλη τουριστική κίνηση, έχουν προχωρήσει σε δικές τους αυστηρές ρυθμίσεις.

Για παράδειγμα, όπως αναφέρει, στο Παρίσι η βραχυχρόνια μίσθωση επιτρέπεται για 120 μέρες τον χρόνο, σε Λονδίνο και Ρέικιαβικ η εκμίσθωση ακινήτου επιτρέπεται για 90 μέρες, στο Άμστερνταμ μόνο μέχρι 30 μέρες, ενώ σε τρεις περιοχές της πόλης έχει απαγορευτεί εντελώς.

Ενδεικτικά είναι και τα παραδείγματα της Γλασκώβης όπου επιτρέπεται μόνο η εκμίσθωση δωματίου σε διαμέρισμα που βρίσκεται σε κτήριο με κοινή είσοδο, της Βαρκελώνης όπου δεν παραχωρούνται πλέον άλλες άδειες για βραχυχρόνιες μισθώσεις, και της Πάλμα Ντε Μαγιόρκα όπου έχουν απαγορευτεί πλήρως σε κατοικημένες περιοχές.

Η ραγδαία εξάπλωση των υπηρεσιών αυτών, σημειώνει ο Σύνδεσμος, έχει οδηγήσει στην εκτόξευση των ενοικίων σε αρκετές περιοχές με αποτέλεσμα να καθίστανται απαγορευτικά για τους μόνιμους κατοίκους ή να γίνεται εξαιρετικά δύσκολη η ανεύρεση μόνιμης στέγης για τους γηγενείς πολίτες, ενώ συχνά, δημιουργούνται και σοβαρά προβλήματα οχληρίας για τους μόνιμους περίοικους από τους προσωρινούς ενοικιαστές των καταλυμάτων αυτών.

Επιπλέον, οι Αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν σημαντικές απώλειες εσόδων από τη μη φορολόγηση αυτών των δραστηριοτήτων. Ταυτόχρονα, δημιουργείται άνισος ανταγωνισμός με τις ξενοδοχειακές μονάδες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!