10.8 C
Nicosia
Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2025 | 11:09

Ολοκληρώθηκε το εργαστήρι «Πώς να στήσω την επιχείρησή μου με αρχές κυκλικής οικονομίας»

Mε εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 10.10.2023 το εργαστήριο «Πώς να στήσω την επιχείρησή μου με αρχές κυκλικής οικονομίας: σχεδιασμός και υλοποίηση», που υλοποιήθηκε σε συνεργασία του CSR Cyprus με το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος, με την ευγενή στήριξη του Δήμου Στροβόλου.

Το εργαστήριο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Στροβόλου, παρακολούθησαν πέραν των εξήντα ατόμων: στελέχη από μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στις οποίες και πρωτίστως απευθυνόταν, πολιτειακοί αξιωματούχοι, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων και άλλοι ενδιαφερόμενοι.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του CSR Cypus, Δρ Μαρίνος Βουκής, ο Δήμαρχος Στροβόλου, κ. Ανδρέας Παπαχαραλάμπους και η Επίτροπος Περιβάλλοντος, Δρ Μαρία Παναγιώτου. Τον συντονισμό είχε η Λειτουργός Ασφάλειας του Δήμου Στροβόλου, κ. Άννα Παντοπίου.

Η πρώτη παρουσίαση έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου Δρ Αντώνη Ζορπά, ο οποίος ανέλυσε τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας δίνοντας ποσοτικά και ποιοτικά δεδομένα για τον θετικό της αντίκτυπο στην οικονομία και το περιβάλλον, όπου και έδωσε παραδείγματα καλών πρακτικών από το εξωτερικό, μέσα από διαδραστικές ερωτήσεις.

Ακολούθως, ο Καθηγητής Γιώργος Κυριάκου στο Circular Economy Research Center, του École des Ponts Business School αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο κόστος της κλιματικής αλλαγής, σκιαγραφώντας τα απαραίτητα βασικά βήματα για τη μετάβαση των επιχειρήσεων προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας.

Και οι δύο Καθηγητές τόνισαν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της κυκλικής οικονομίας, αλλά και τη δυναμική που μπορεί να λάβει η Κύπρος αν υπάρξουν ριζικές αλλαγές, από πλευράς κράτους, επιχειρήσεων και των πολιτών, ως προς την αντίληψη για τη σχέση κερδοφορίας και περιβάλλοντος αλλά και ως προς την αναγκαιότητα άμεσης αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.

Τη σκυτάλη έλαβαν δύο διευθυντές κυπριακών μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που παρουσίασαν τις δικές τους καλές πρακτικές κυκλικής οικονομίας.

Εκ μέρους της Planty, The Hydroponic Way, o κ. Λοΐζος Τόφας εξήγησε τη μέθοδο της υδροπονίας και έκανε λόγο για τις προσπάθειες της ομάδας του να εκπαιδεύσουν κατάλληλα το προσωπικό της επιχείρησης, ώστε να αντιλαμβάνονται την αξία από την επαναχρησιμοποίηση και τη μείωση της σπατάλης προϊόντων.

Ο κ. Ευτύχιος Βασιλειάδης από την Cadal Ltd παρουσίασε τους λόγους για τους οποίους η Ntinos Poupas Plastics Ltd στράφηκε προς ένα κυκλικό μοντέλο λειτουργίας προβαίνοντας σε σχετικές επενδύσεις και τα ανταποδοτικά οφέλη που αποκόμισε.

Και οι δύο ομιλητές αναφέρθηκαν στη σημασία που έχει η καλλιέργεια κουλτούρας αλλαγής στο προσωπικό μιας επιχείρησης, και το αίσθημα εμπιστοσύνης που πρέπει να κτίζεται με όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, ώστε να μοιράζεται τις ίδιες αρχές για σεβασμό στο περιβάλλον.

Η παρουσίαση του Διευθυντή Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, κ. Χρίστου Φωτιάδη εστίασε σε κρατικούς χρηματοδοτικούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι προς στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσα από κίνητρα για επενδύσεις με βάση την κυκλικότητα.

Το εργαστήριο ολοκληρώθηκε με συζήτηση, την οποία συντόνισε ο Ανώτερος Λειτουργός Ανάπτυξης και Διαχείρισης Προγραμμάτων του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, κ. Θεόδουλος Μακρυγιάννης.

Το επόμενο εργαστήριο σε συνδιοργάνωση CSR Cyprus – Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος, θα πραγματοποιηθεί στη Λεμεσό στις 14.11.2023 (Κέντρο Γαλάζιας Οικονομίας του Δήμου Λεμεσού) και θα έχει ως θέμα «Μικρομεσαίες επιχειρήσεις και Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη. Πώς να αποφύγω το «Greenwashing». Αναλυτικό πρόγραμμα θα δημοσιευθεί προσεχώς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!