Δεκάδες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας προστέθηκαν στη μαύρη λίστα εξαγωγών των ΗΠΑ – στην πρώτη τέτοια ενέργεια επί δεύτερης θητείας Ντόναλντ Τραμπ.
Στόχος είναι να περιοριστούν οι δυνατότητες της Κίνας στην τεχνητή νοημοσύνη και την προηγμένη πληροφορική.
Το Γραφείο Βιομηχανίας και Ασφάλειας του Υπουργείου Εμπορίου των ΗΠΑ προσέθεσε 80 οργανισμούς στη λεγόμενη «λίστα οντοτήτων», εκ των οποίων πάνω από 50 προέρχονται από την Κίνα, απαγορεύοντας στις αμερικανικές εταιρείες να τους προμηθεύουν χωρίς ειδικές κυβερνητικές άδειες.
Δραστηριότητα αντίθετη με τα εθνικά συμφέροντα
Οι εταιρείες μπήκαν στη μαύρη λίστα λόγω φερόμενης δραστηριότητας αντίθετης προς τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας και εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ανέφερε η υπηρεσία, στο πλαίσιο της προσπάθειας να περιοριστεί περαιτέρω η πρόσβαση του Πεκίνου στην τεχνολογία exascale computing, η οποία επεξεργάζεται τεράστιες ποσότητες δεδομένων με πολύ υψηλές ταχύτητες, καθώς και στις κβαντικές τεχνολογίες.
Δεκάδες κινεζικές εταιρείες στοχοποιήθηκαν για τη φερόμενη εμπλοκή τους στην ανάπτυξη προηγμένης τεχνητής νοημοσύνης, υπερυπολογιστών και ισχυρών AI chips για στρατιωτικούς σκοπούς, ανέφερε το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.
Ειδικότερα, 27 κινεζικές οντότητες μπήκαν στη μαύρη λίστα για την απόκτηση προϊόντων αμερικανικής προέλευσης προς υποστήριξη του εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, ενώ επτά εταιρείες προστέθηκαν για τη συμβολή τους στην ανάπτυξη των κβαντικών τεχνολογιών της Κίνας.
Μεταξύ των οργανισμών που μπήκαν στη «λίστα οντοτήτων» βρίσκονται επίσης έξι θυγατρικές της κινεζικής εταιρείας cloud computing Inspur Group, η οποία είχε ήδη μπει στη μαύρη λίστα από τη διοίκηση του Τζο Μπάιντεν το 2023.
Τα παραθυράκια
Οι τελευταίες προσθήκες «διευρύνουν διαρκώς το δίχτυ που στοχεύει τρίτες χώρες, σημεία διέλευσης και μεσάζοντες», δήλωσε στο CNBC ο Άλεξ Κάπρι, ανώτερος λέκτορας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης και συγγραφέας του βιβλίου «Techno-Nationalism: How it’s reshaping trade, geopolitics and society».
Οι κινεζικές εταιρείες έχουν καταφέρει να αποκτήσουν πρόσβαση σε στρατηγικές αμερικανικές τεχνολογίες διπλής χρήσης μέσω ορισμένων τρίτων μερών, πρόσθεσε, αναφερόμενος σε παραθυράκια που επέτρεψαν την πρόσβαση κινεζικών εταιρειών στις αμερικανικές τεχνολογίες παρά τους περιορισμούς.
«Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θα συνεχίσουν να εντείνουν τις επιχειρήσεις ανίχνευσης και παρακολούθησης που στοχεύουν στο λαθρεμπόριο προηγμένων ημιαγωγών που κατασκευάζονται από την Nvidia και την Advanced Micro Devices», είπε.
Οι διευρυμένοι περιορισμοί εξαγωγών έρχονται σε μια περίοδο αυξανόμενης έντασης μεταξύ Ουάσινγκτον και Πεκίνου, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ κλιμακώνει τους δασμούς κατά της Κίνας.
Τα άλματα στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Η ταχεία άνοδος της κινεζικής startup AI DeepSeek έχει ενισχύσει την υιοθέτηση ανοιχτού κώδικα και χαμηλού κόστους AI μοντέλων στην Κίνα, ασκώντας πίεση στους κορυφαίους αμερικανούς ανταγωνιστές με τα υψηλότερου κόστους, ιδιόκτητα μοντέλα.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε σαρωτικούς ελέγχους στις εξαγωγές προς την Κίνα, καλύπτοντας τα πάντα, από ημιαγωγούς έως υπερυπολογιστές, στο πλαίσιο της πολιτικής «μικρή αυλή, ψηλός φράχτης» (small yard, high fence). Η προσέγγιση αυτή στοχεύει στην επιβολή περιορισμών σε έναν μικρό αριθμό τεχνολογιών με σημαντικές στρατιωτικές δυνατότητες, διατηρώντας παράλληλα την κανονική οικονομική συνεργασία σε άλλους τομείς.
Ο Υφυπουργός Εμπορίου για τη Βιομηχανία και την Ασφάλεια, Τζέφρι Κέσλερ, δήλωσε ότι η υπηρεσία του στέλνει ένα «ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα» ότι η διοίκηση Τραμπ θα αποτρέψει την κατάχρηση αμερικανικών τεχνολογιών για «υπολογιστές υψηλών επιδόσεων, υπερηχητικούς πυραύλους, εκπαίδευση στρατιωτικών αεροσκαφών και UAVs (μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα) που απειλούν την εθνική μας ασφάλεια».
«Η λίστα οντοτήτων είναι ένα από τα πολλά ισχυρά εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας για να εντοπίσουμε και να αποκλείσουμε ξένους αντιπάλους που επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν την αμερικανική τεχνολογία για κακόβουλους σκοπούς», πρόσθεσε.