Αφού εκφώνησε μια νηφάλια -για τα δεδομένα του- εναρκτήρια ομιλία (τουλάχιστον έτσι σχολιάζουν οι αναλυτές στην Ουάσιγκτον) κρατώντας χαμηλά τους τόνους της κριτικής, στη συνέχεια ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ άλλαξε ύφος. Μιλώντας εκτός μικροφώνων στον κόσμο που είχε συγκεντρωθεί αποκάλυψε τι πραγματικά είχε στο μυαλό του. «Είχα να πω μερικά πράγματα που ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενα» είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, αποκαλύπτοντας -σύμφωνα με τη Wall Street Journal- ότι τόσο ο αντιπρόεδρος Βανς όσο και η η σύζυγός του, Μελάνια του είπαν: «Είναι μια τόσο όμορφη ενωτική ομιλία. Παρακαλώ, κύριε, μην τα λέτε αυτά τα πράγματα».
Τέσσερα χρόνια αφότου έφυγε από την Ουάσιγκτον και λιγότερο από δύο ώρες αφότου έγινε ξανά πρόεδρος, ο Τραμπ κατέστησε σαφές ότι θα κυβερνούσε με τους δικούς του όρους και δεν είχε κανένα ενδιαφέρον να αποσιωπήσει το πρόσωπο που βοήθησε στην επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Η πρώτη του μέρα στην εξουσία έδειξε ότι θα συνεχίσει να κάνει πινγκ-πονγκ μεταξύ του σοβαρού και του αστείου. Και ενώ ο πρώην πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διοικούνταν αυστηρά από τους συμβούλους του, ο Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι θα αντισταθεί στις προσπάθειες φίλων, συμμάχων και συμβούλων να τον περιορίσουν.
Σε αντίθεση με το 2017, όταν ο Τραμπ έφτασε στην Ουάσιγκτον ως αουτσάιντερ με λίγους πολιτικούς δεσμούς, αυτή τη φορά επιστρέφει με μεγαλύτερη γνώση για το πώς να τραβήξει τους μοχλούς της διακυβέρνησης, πώς να εφαρμόσει την ατζέντα του – και πώς να ξεπεράσει αυτούς που θα μπορούσαν να σταθούν εμπόδιο στον δικό του τρόπο.
Η ομάδα του Τραμπ πέρασε μήνες συγκεντρώνοντας δεκάδες εκτελεστικά εντάλματα, ώστε να ήταν έτοιμα να τα υπογράψει ο νέος πρόεδρος τη Δευτέρα.
Ο ρυθμός της αλλαγής σε λιγότερο από 24 ώρες ήταν συγκλονιστικός: ο Τραμπ λέει ότι έθεσε σε εφαρμογή ένα ομοσπονδιακό πάγωμα προσλήψεων, διέταξε τους κυβερνητικούς να επιστρέψουν στο γραφείο πέντε ημέρες την εβδομάδα, έλαβε μέτρα για αποχώρηση από τη Συνθήκη του Παρισιού και ζήτησε τον τερματισμό των πρωτοβουλιών ποικιλομορφίας, ισότητας και συμπερίληψης που υποστηρίζονται από την κυβέρνηση. Πολλές από τις ενέργειές του βέβαια, θα αμφισβητηθούν στο δικαστήριο.
Τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, οι σύμβουλοι του προέδρου έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν περαιτέρω. Καταρτίζουν σχέδια για περικοπή των ομοσπονδιακών δαπανών, επιχειρούν να απολύσουν χιλιάδες κυβερνητικούς υπαλλήλους και να πραγματοποιήσουν μαζικές απελάσεις.
Υπάρχουν και άλλες αξιοσημείωτες ενδείξεις ότι ενώ ο Τραμπ ήταν ο ίδιος άνθρωπος, η δεύτερη θητεία του μπορεί να είναι διαφορετική. Μεταξύ των παρόντων στην Ορκωμοσία του Τραμπ ήταν κολοσσοί της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης, όπως ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ της Meta Platforms και ο Τζεφ Μπέζος της Amazon.
Ρίχνει το γάντι στην Ευρώπη
Αν και στην επίσημη ομιλία του απέφυγε να δώσει περισσότερα στοιχεία για τις προθέσεις του σχετικά με την επιβολή δασμών, οι επόμενες ώρες ήταν καταιγιστικές.
Αρχικά, επανέλαβε τις απειλές τους προς την Ευρώπη, αναφερόμενος στο εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με την ΕΕ και απειλώντας το μπλοκ με δασμούς εάν δεν αγοράσει περισσότερο αμερικανικό πετρέλαιο.
«Δεν παίρνουν τα αυτοκίνητά μας, δεν παίρνουν το αγροτικό μας προϊόν, δεν παίρνουν σχεδόν τίποτα», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο τη Δευτέρα το βράδυ καθώς υπέγραφε μια σειρά εκτελεστικών διαταγών.
«Κι όμως, τους παίρνουμε τα αυτοκίνητά τους και παίρνουμε το αγροτικό τους προϊόν, τους παίρνουμε πολλά. Οπότε θα το τακτοποιήσουμε είτε με δασμούς είτε πρέπει να αγοράσουν το πετρέλαιό μας».
Νέο εμπορικό δόγμα – Δασμοί σε Καναδά και Μεξικό
Ο Ντόναλντ Τραμπ εγκαινίασε μία νέα εποχή αναστάτωσης για την παγκόσμια οικονομία, απειλώντας με νέους δασμούς κατά των συμμάχων των ΗΠΑ και επιχειρώντας να διαλύσει την εσωτερική και εξωτερική ατζέντα του Τζο Μπάιντεν λίγες ώρες μετά την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο.
Σε δηλώσεις του από το Οβάλ Γραφείο το βράδυ της Δευτέρας, ο Τραμπ απείλησε να επιβάλει δασμούς έως και 25% στις εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό ήδη από την 1η Φεβρουαρίου, πλήττοντας τα νομίσματα των χωρών και πιέζοντας τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ χαμηλότερα.
Ο 47ος πρόεδρος των ΗΠΑ απείλησε επίσης ότι θα επιβάλει εισφορές στις κινεζικές εισαγωγές έως και 100% εάν το Πεκίνο αποτύχει να συμφωνήσει σε μια συμφωνία για την πώληση τουλάχιστον του 50% της εφαρμογής TikTok σε μια αμερικανική εταιρεία.
Τα σχόλια και οι επιπτώσεις στις παγκόσμιες αγορές πρόσφεραν άλλη μια υπενθύμιση της προθυμίας του Τραμπ να ανατρέψει την παγκόσμια τάξη και να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις υψηλού κινδύνου για να επιβάλει τη βούληση της Αμερικής σε βασικούς εμπορικούς εταίρους.
Οι δηλώσεις του Οβάλ Γραφείου ήρθαν λίγες ώρες αφότου ο Τραμπ χρησιμοποίησε την εναρκτήρια ομιλία του για να δεσμευτεί για ένα τέλος στην αμερικανική «παρακμή» και την έναρξη μιας νέας «χρυσής εποχής» που βασίζεται σε μια δραματική ανατροπή της προοδευτικής ατζέντας της κυβέρνησης Μπάιντεν.
Η Διώρυγα του Παναμά
Μεταξύ των δεσμεύσεών του για την εξωτερική πολιτική, ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ θα ανακτήσουν τον έλεγχο της Διώρυγας του Παναμά και θα «χτίσουν τον ισχυρότερο στρατό που έχει δει ποτέ ο κόσμος», παρόλο που υποσχέθηκε να τερματίσει τους πολέμους στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, λέγοντας ότι θα παίξει τον ρόλο του «ειρηνοποιού».
Η πρώτη αντίδραση των αγορών
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη υποχώρησαν μετά την απειλή του Τραμπ κατά των δύο μεγαλύτερων εμπορικών εταίρων της Αμερικής, με αυτούς που παρακολουθούν τον S&P 500 να κινούνται από άνοδο περίπου 0,5% σε πτώση 0,5%.
Το δολάριο, το οποίο είχε πιεστεί νωρίτερα από τις ενδείξεις ότι ο Τραμπ δεν θα επιβάλει αμέσως δασμούς σε βασικούς εμπορικούς εταίρους, περιόρισε απότομα τις απώλειές του.
Το μεξικάνικο πέσο και το καναδικό δολάριο ήταν 1,2% και 1,1% χαμηλότερα, αντίστοιχα, έναντι του δολαρίου στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας, περιορίζοντας τα ισχυρά κέρδη από την προηγούμενη ημέρα.
Ο Τραμπ βάζει μπρος τα γεωτρύπανα
Ο Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την επανέναρξη της αδειοδότησης για τερματικούς σταθμούς υγροποιημένου φυσικού αερίου, τερματίζοντας ένα μορατόριουμ της εποχής Μπάιντεν που είχε προκαλέσει αναταραχή στα αφεντικά του πετρελαίου. Ζήτησε επίσης από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να αρχίσει να εξετάζει τις αιτήσεις αδειών «όσο το δυνατόν συντομότερα». Η οδηγία αποτελούσε μέρος ενός πακέτου πολιτικών υπέρ των ορυκτών καυσίμων που περιλαμβανόταν σε ένα εκτελεστικό διάταγμα ευρείας εμβέλειας με στόχο την «απελευθέρωση της αμερικανικής ενέργειας».
Οι ΗΠΑ είναι ήδη ο μεγαλύτερος εξαγωγέας LNG στον κόσμο. Όμως ο Μπάιντεν πάγωσε την έκδοση αδειών για νέα τερματικά τον περασμένο Ιανουάριο εν αναμονή έκθεσης για το κόστος και τα οφέλη από την ταχεία επέκταση της βιομηχανίας.
«Αυτή είναι μια νέα μέρα για την αμερικανική ενέργεια», δήλωσε το American Petroleum Institute, ο κορυφαίος όμιλος λόμπι πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση.
Η νέα ομάδα
Το προσωπικό και οι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου Τραμπ, συμπεριλαμβανομένης της νέας επιτελάρχη Σούζι Γουάιλς και του δισεκατομμυριούχου Ίλον Μασκ , έφτασαν το απόγευμα της Δευτέρας για να εγκατασταθούν στα γραφεία τους. Ο Μασκ, ο οποίος ηγείται του νεοσυσταθέντος «υπουργείου» Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας , ή DOGE, αναμένεται να εργαστεί σε ένα γραφείο στο Κτήριο των Εκτελεστικών Γραφείων του Αϊζενχάουερ, λίγα βήματα από τη Δυτική Πτέρυγα.
«Τι υπέροχο συναίσθημα», είπε ο Τραμπ όταν ρωτήθηκε για το πώς ήταν να επιστρέψεις στο Οβάλ Γραφείο. «Ένα από τα καλύτερα συναισθήματα που είχα ποτέ».
Πηγή: ΟΤ