Tο Υπουργικό Συμβούλιο συνέρχεται εκ νέου σήμερα, προκειμένου να λάβει τις τελικές αποφάσεις σε σχέση με τη χρηματοδότηση του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κύπρου – Ελλάδας, Great Set Interconnector.
Το θέμα βρισκόταν στην ατζέντα της χθεσινής συνεδρίας, η οποία μετατέθηκε για το απόγευμα χθες, αφού, όπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιιώτης, το θέμα της χρηματοδότησης ήταν αντικείμενο πολύωρης σύσκεψης από το πρωί στην παρουσία του Γενικού και του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, προσθέτοντας ότι για το ζήτημα έχουν ζητηθεί διευκρινίσεις και αναλόγως των απαντήσεων θα ληφθούν και οι τελικές αποφάσεις.
Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίες η χρηματοδότηση θα προέλθει από τα έσοδα του συστήματος εμπορίας ρύπων, με ανοικτό σημείο το κατά πόσον αυτό θα χρειαστεί έγκριση από τη Βουλή.
Ο Εκπρόσωπος τόνισε επίσης ότι «ως υπεύθυνη Κυβέρνηση με τη δέουσα επιμέλεια και υπευθυνότητα οφείλουμε να αξιολογήσουμε όλες τις παραμέτρους όταν και εφόσον ληφθούν οι απαντήσεις στις διευκρινίσεις που έχουν ζητηθεί, και στη βάση αυτών των διευκρινίσεων θα ληφθεί η όποια τεκμηριωμένη, υπεύθυνη απόφαση με στόχο να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί του ηλεκτρισμού επιπρόσθετα πριν από την ολοκλήρωση του έργου».
«Οι όποιες αποφάσεις της ΚΔ θα ληφθούν εξυπηρετώντας τον βασικό στόχο που έχει τεθεί, δηλαδή να μην επιβαρυνθούν οι λογαριασμοί ηλεκτρισμού με επιπρόσθετα ποσά πριν από την ολοκλήρωση του έργου, όπου και θα προκύψει το όφελος για τον Κύπριο καταναλωτή», πρόσθεσε.
Μετά τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το θέμα, αναμένονται οι αποφάσεις της Ρυθμιστικής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για τις τελικές τροποποιήσεις του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το έργο.
Οι πληροφορίες ήθελαν τις δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε κατ’αρχήν συμφωνία.
Τα βήματα για την έγκριση της χρηματοδότησης
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία προβλέπει την χρηματοδότηση του έργου από την κυπριακή κυβέρνηση με 25 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2025 μέχρι την λειτουργία του έργου το 2030, δηλαδή συνολικά με 125 εκατ. ευρώ.
Για το θέμα χρειάζεται να υπάρξει απόφαση της ΡΑΕΚ, η οποία όμως θα προχωρήσει σε κάτι τέτοιο εφόσον πάρει το «πράσινο φως» από την κυβέρνηση, πράγμα που δεν επετεύχθη κατά την χθεσινή συνεδρίαση. Το θέμα τίθεται εκ νέου σε συζήτηση σήμερα σε έκτακτη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου προκειμένου να υπάρξει απόφαση.
Αξίζει να σημειωθεί, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος, ότι η καθυστέρηση που καταγράφεται στην ολοκλήρωση του ρυθμιστικού πλαισίου ώστε να προχωρήσει κανονικά η υλοποίηση του έργου, μεταφράζεται σε πρόσθετη ημερήσια επιβάρυνση περί το 1.000.000 ευρώ χωρίς να προκύπτει κάποιο όφελος για το ηλεκτρικό σύστημα και τους καταναλωτές.
Τα ποσά θα ανακτώνται από τους Κύπριους καταναλωτές
Να υπενθυμίσουμε ότι τα ποσά που θα συνεισφέρει η Κυπριακή Δημοκρατία για την πρώτη πενταετία θα προέλθουν από τα έσοδα από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων CO2, ωστόσο εμμέσως θα ανακτώνται από τους Κύπριους καταναλωτές.
Επίσης, οι υπόλοιπες τυχόν δαπάνες του ΑΔΜΗΕ κατά την κατασκευή του πρότζεκτ, οι οποίες θα υπερβούν τα 125 εκατ. θα ανακτηθούν μέσω κεφαλαιοποίησης μετά την έναρξη λειτουργίας της διασύνδεσης, και πάλι από τους Κύπριους καταναλωτές.
Η δεύτερη απόφαση που εκκρεμεί προκειμένου να κλείσει το βασικό μέρος του ρυθμιστικού «κεφαλαίου», αφορά τον καθορισμό του WACC (μεσοσταθμικού κόστους κεφαλαίου) στην Κύπρο.
Με βάση τις ίδιες πληροφορίες, αυτό θα καθοριστεί τουλάχιστον στο 8,3% για τα πρώτα 17 έτη. Όσον αφορά την απόφαση που θα πρέπει να λάβει η ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, Αποβλήτων και Υδάτων), αυτή αφορά το WACC στην Ελλάδα. Αυτό θα καθοριστεί στο 9%.