16.8 C
Nicosia
Σάββατο 18 Ιανουαρίου 2025 | 11:57

Μετά από 11,5 χρόνια η Τράπεζα Κύπρου πάλι στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Έντεκα χρόνια και περίπου έξι μήνες. Τόσο είναι το χρονικό διάστημα απουσίας της Τράπεζας Κύπρου από το ελληνικό χρηματιστήριο.

Όμως, αυτό πολύ σύντομα θα αλλάξει, καθώς η «ανανεωμένη» και απαλλαγμένη από τα βάρη της πολυετούς κρίσης τράπεζα αναμένεται -ακόμα και εντός Σεπτεμβρίου– να περάσει το κατώφλι της Λεωφόρου Αθηνών.

Πανίκος Νικολάου

Το comeback φέρει ένα συγκεκριμένο ονοματεπώνυμο, αυτό του Πανίκου Νικολάου, ο οποίος την τελευταία πενταετία βρίσκεται στο «τιμόνι» της ιστορικής τράπεζας (ιδρύθηκε το 1899).

Η πορεία στο κυπριακό banking

Με σπουδές σε Ελλάδα, ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο, ο έμπειρος τραπεζίτης έχει διαγράψει τη δική του διαδρομή στο κυπριακό banking. Ο ίδιος εντάσσεται στο δυναμικό της Τρ. Κύπρου το 2001. Περνώντας από διάφορες θέσεις, βιώνει εκ των έσω τόσο την κατάρρευση του ιδρύματος μετά τις διαδοχικές κρίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο, όσο και την πορεία προς μια εντυπωσιακή ανάκαμψη.

Το 2019 έρχεται η ώρα του και αναλαμβάνει τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, οδηγώντας την τράπεζα σε μια εποχή κερδοφορίας, μονοψήφιων «κόκκινων» δανείων και υψηλών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ο «αυστηρός» Moody’s έχει δώσει αξιολόγηση Βaa1 στην Τρ. Κύπρου, δηλαδή δύο σκαλιά άνω του investment grade.

Πρόσφατα, η διοίκηση Νικολάου προχώρησε σε αναβάθμιση των στόχων για τη διετία 2024 – 2025, περιμένοντας απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) άνω του 19% και προαναγγέλλοντας τη διανομή μερίσματος έως και 50% επί της καθαρής κερδοφορίας. Υπενθυμίζεται ότι τα περσινά κέρδη της Τρ. Κύπρου έφθασαν στα 488 εκατ. ευρώ (12μηνο του 2023), όταν το 2019 είχαν καταγραφεί ζημιές 67 εκατ. ευρώ και το 2018 ζημιές 102 εκατ. ευρώ.

Τράπεζα αξίας 2 δισ. ευρώ

To αποτέλεσμα είναι η μετοχή της τράπεζας, η οποία διαπραγματεύεται τόσο στη Λευκωσία όσο και στο Λονδίνο (θα αποχωρήσει από το LSE, πριν ενταχθεί στην Αθήνα), να παρουσιάζει ένα εντυπωσιακό ράλι άνω του +50% στο τελευταίο 12μηνο και να απολαμβάνει μια κεφαλαιοποίηση της τάξης των 2 δισ. ευρώ.

Σίγουρα όλα αυτά αναμένεται να αναβαθμίσουν σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο του Χ.Α., ο οποίος θα αποκτήσει ακόμα έναν ισχυρό «παίχτη». Κι αυτό, αναμφίβολα, πιστώνεται τόσο στη διοίκηση της ΕΧΑΕ, όσο και στον ίδιο τον Πανίκο Νικολάου, ο οποίος αποφάσισε να κάνει το βήμα επιστροφής στην Αθήνα.

(Τα παραπάνω αποτελούν προϊόν δημοσιογραφικής έρευνας και δεν συνιστούν προτροπή για αγορά, πώληση ή διακράτηση οποιασδήποτε μετοχής) 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!