27.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 21:52

Μελέτη για τα πράσινα επαγγέλματα και τις δεξιότητες το 2024-2030 παρουσίασε η ΑνΑΔ

Με στόχο τον εντοπισμό των αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα, η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ) παρουσίασε την Πέμπτη σχετική μελέτη που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑνΑΔ, η μελέτη «Εντοπισμός αναγκών σε πράσινα επαγγέλματα και δεξιότητες στην κυπριακή οικονομία 2024-2030», προβλέπει τις απαιτήσεις της αγοράς εργασίας στην πορεία προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία, δίνοντας έμφαση στη διασύνδεση της εκπαίδευσης και της κατάρτισης με τις ανάγκες της πράσινης ανάπτυξης.

Ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιάννης Παναγιώτου, σε ομιλία του στην παρουσίαση, τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση απαιτεί συνεχείς επενδύσεις στην αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού.

Ο κ. Παναγιώτου αναφέρθηκε αναλυτικά στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραματίζει το Υπουργείο του, καθώς όπως είπε, οι ραγδαίες και επιταχυνόμενες αλλαγές που παρατηρούνται στην οικονομία και την αγορά εργασίας, υποχρεώνουν τις επιχειρήσεις να επενδύσουν στη συνεχή αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού τους. Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέφερε, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και η ΑνΑΔ με πληθώρα Σχεδίων για αξιοποίηση από τις επιχειρήσεις.

Ανέδειξε επίσης και την ευθύνη που έχουν τα ίδια τα άτομα για να ανανεώνουν συνεχώς τις γνώσεις και δεξιότητές τους, ώστε να παραμείνουν ανταγωνιστικά στην αγορά εργασίας.

Ο Υπουργός είπε ότι τα ευρήματα της μελέτης είναι ιδιαίτερα σημαντικά καθώς αναδεικνύουν τη μεγάλη γκάμα των επαγγελματικών κατηγοριών που συμμετέχουν στην πράσινη οικονομία.  Όπως υπογράμμισε, πρέπει να αξιοποιηθούν στον σχεδιασμό εξειδικευμένων δραστηριοτήτων διά βίου μάθησης.  Πρόσθεσε ότι τα πράσινα επαγγέλματα και οι τεχνολογίες που τα υποστηρίζουν αλλάζουν δραστικά και οι εξελίξεις αυτές πρέπει να ληφθούν υπόψη από το εκπαιδευτικό σύστημα.

Ο Υπουργός εξέφρασε  επίσης τη βεβαιότητα  ότι τα αποτελέσματα της μελέτης θα αξιοποιηθούν από όλους τους αρμόδιους φορείς. Στόχος όλων, όπως είπε, είναι να αναπτυχθούν εκείνες οι δράσεις και τα προγράμματα που θα βοηθήσουν το ανθρώπινο δυναμικό της Κύπρου να προσαρμοστεί στην πράσινη μετάβαση.

Η διττή πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα επηρεάσει αναπόφευκτα την αγορά εργασίας, διαφοροποιώντας τις απαιτούμενες γνώσεις και δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού μας, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συβουλίου της Αρχής Ανάπτυξης Ανθρωπίνου Δυναμικού (ΑνΑΔ), Δημήτρης Κιττένης.

Σημείωσε την ανάγκη συστηματικής παρακολούθησης και ανάλυσης των  διαχρονικών τάσεων στην αγορά εργασίας. Είπε ακόμα ότι η πρόβλεψη των μελλοντικών αναγκών, τόσο για τις αριθμητικές ανάγκες απασχόλησης όσο και για τις γνώσεις και δεξιότητες που απαιτούνται, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για τη βελτίωση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού, τη δημιουργία μιας ευέλικτης αγοράς εργασίας καθώς και τη λήψη κατάλληλων αποφάσεων πολιτικής και διορθωτικών μέτρων.

«Βασική προϋπόθεση για τη σύζευξη των αναγκών της αγοράς εργασίας με τις δεξιότητες των εργαζομένων και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης αποτελεί ο συνεχής εμπλουτισμός και η απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων των εργαζομένων, μέσω της συμμετοχής τους σε δραστηριότητες της διά βίου μάθησης», είπε. Πρόσθεσε ότι αυτό συμβάλλει στη βελτίωση της απασχολησιμότητάς τους, στην καλύτερη αξιοποίησή τους από τις επιχειρήσεις, και ταυτόχρονα ενισχύει τις προοπτικές ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας.

Σημείωσε ακόμα ότι η ΑνΑΔ έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας 2021-2026 τέσσερα έργα που καλύπτουν την απόκτηση γνώσεων και δεξιοτήτων για την πράσινη, τη γαλάζια οικονομία, τις ψηφιακές δεξιότητες καθώς και την επιχειρηματικότητα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!