27.8 C
Nicosia
Τετάρτη 9 Οκτώβριος 2024 | 18:40

Μεγάλη πίεση δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα – Πτώση 8%

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα (9/10) η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή πώληση του 3% του μετοχικού κεφαλαίου από την CarVal.

Συγκεκριμένα, η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της τράπεζας, η οποία μέχρι και χθες ήλεγχε το 9,1%, προχώρησε στη διάθεση του 3% των μετοχών, μέσω της διαδικασίας του «βιβλίου επιταχυνόμενων προσφορών».

Η τιμή της πώλησης έκλεισε στα 4,2 ευρώ, κάτι που μεταφράζεται σε discount κατά 13,4%. Σε απόλυτα μεγέθη, το αντίτιμο αντιπροσωπεύει ένα χρηματικό ποσό της τάξης των 55 εκατ. ευρώ.

Πτώση 8% στο ταμπλό

Αυτή η εξέλιξη, εύλογα, ασκεί πιέσεις στη μετοχή, με τους επενδυτές να σπεύδουν να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ της χθεσινής τιμής (4,85 ευρώ) και της τιμής του placement (4,20 ευρώ).

Κάπως έτσι, στη σημερινή συνεδρίαση του Χ.Α., ο τίτλος της Τρ. Κύπρου κατρακυλά κατά τουλάχιστον 8%, με αποτέλεσμα να αναδιπλώνεται στα 4,46 ευρώ, δηλαδή στο χαμηλότερο σημείο από την επιστροφή της μετοχής στην ελληνική αγορά (23 Σεπτεμβρίου).

Μάλιστα, η «βουτιά» συνοδεύεται από πολύ υψηλό συναλλακτικό τζίρο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν διακινηθεί 1,3 εκατ. τεμάχια, συνολικής αξίας 6,1 εκατ. ευρώ.

Η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης, λαμβάνοντας υπόψη και τις σημερινές μεταβολές, αναπροσαρμόζεται κάτω των 2 δισ. ευρώ. 

H σημερινή κάμψη, στο μεταξύ, επέρχεται μία ημέρα, μετά την καλύτερη συνεδρίαση της Κύπρου στη Λεωφόρο Αθηνών, όταν η μετοχή έκανε ράλι άνω του 7,5%.

Και νέες πωλήσεις στο μέλλον

Μέχρι και πριν το placement, βασικοί μέτοχοι της Τράπεζα Κύπρου ήταν η Lamesa Investments με 9,3%, η CarVal με 9,1%, η SENVEST Management με 9,0%, η CAIUS Capital με 5,4% και η EBRD με 5,0%.

Εκτός της CarVal, υπάρχουν κι άλλοι μέτοχοι, οι οποίοι είναι πολύ πιθανό να θελήσουν να ρευστοποιήσουν τις τοποθετήσεις τους, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η αξία των προσφερόμενων μετοχών μπορεί να φθάσει στα 400 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ εξάμηνο του 2024, η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισε καθαρά κέρδη 271 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 22% σε σχέση με τα 221 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Πτώση σημείωσε το ΧΑΚ – Και πάλι κάτω από τις 200 μονάδες

Πτώση κατέγραψε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Γενικός Δείκτης παρουσίασε ζημιές σε ποσοστό 1,54%, κλείνοντας στις 198,06 μονάδες. Ζημιές 1,51% παρουσίασε ο Δείκτης...

Μεγάλη πίεση δέχθηκε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στην Αθήνα – Πτώση 8%

Σημαντικές πιέσεις δέχθηκε σήμερα (9/10) η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή πώληση του 3% του μετοχικού κεφαλαίου από την CarVal. Συγκεκριμένα, η δεύτερη...

Ρωσία: Αδύνατη η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία, αν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, εκτίμησε ότι θα είναι αδύνατη η επίτευξη μιας δίκαιης ειρήνης στην Ουκρανία, αν το Κίεβο ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Ο...

ΗΠΑ: Αεροπορική εταιρεία έδιωξε δύο γυναίκες από πτήση γιατί φορούσαν crop top

Δύο γυναίκες από τη νότια Καλιφόρνια υποστηρίζουν ότι απομακρύνθηκαν από πτήση της Spirit Airlines την περασμένη εβδομάδα επειδή φορούσαν… crop top. Μια αεροσυνοδός έδωσε εντολή...

Βόρειο Ισραήλ: Νεκρό ζευγάρι, που είχε βγάλει βόλτα τα σκυλιά του, από μπαράζ ρουκετών που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο

Περίπου 40 ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς την Άνω Γαλιλαία και τον κόλπο της Χάιφα  άφησαν πίσω δύο νεκρούς  στην Κιριάτ Σμόνα και...

Σε τροχιά σύγκρουσης με την Φλόριντα ο τυφώνας Μίλτον: Φόβοι για σπίτια – φέρετρα

Με ωμή γλώσσα, η δήμαρχος της Τάμπα Τζέιν Κάστορ προειδοποίησε τους κατοίκους της περιοχής της: «Αν βρίσκεστε σε μονοκατοικία, δεν θα υπάρξει μέρος να πάτε...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!