27.9 C
Nicosia
Δευτέρα 16 Σεπτέμβριος 2024 | 21:49

Μεγάλη βουτιά 6,86% στο ΧΑΚ λόγω αρνητικού διεθνούς κλίματος – Στο -6,27% η Αθήνα

Μεγάλες απώλειες σημείωσε το ΧΑΚ κατά την πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση της εβδομάδας, ακολουθώντας το αρνητικό κλίμα στις διεθνείς αγορές.

Ο Γενικός Δείκτης του ΧΑΚ έκλεισε στις 160,68 μονάδες, με πτώση 6,86%.

Ο Δείκτης FTSE/CySE 20 έκλεισε στις 97,77 μονάδες με απώλειες 6,92%.

Η μετοχή της Τρ. Κύπρου, έκλεισε σήμερα στα €3,85, με πτώση 8,11% ενώ ο τζίρος ανήλθε στις €479,5 χιλ. Η τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα ότι προχώρησε στις 2 Αυγούστου  στην απόκτηση 8 χιλ. ιδίων μετοχών στο LSE με μέση τιμή £3,46 και 6100 στο ΧΑΚ με μέση τιμή €4,19.

Η μετοχή της DEM έκλεισε σήμερα στο €1,19, με απώλειες 6,3% και όγκο €256,2 χιλ. και η LOG στα €3 και στο -5,06% με τζίρο €87,6 χιλ. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι συνεδριάζει στις 3 Σεπτεμβρίου 2024 για τα εξαμηνιαία αποτελέσματα του 2024.

Η μετοχή της Ελληνικής έκλεισε στα €2,69, με απώλειες 9,43% και όγκο €208,2 χιλ.  Η τράπεζα ανακοίνωσε  σήμερα ότι παραιτήθηκε ο μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΔΣ, Χρίστος Θεμιστοκλέους.

Όσον αφορά εταιρικές εξελίξεις, το XAK ανακοίνωσε ότι τερματίστηκε η τήρηση των μητρώων των αξιών του μη εισηγμένου εκδότη Vilanor Holdings Ltd/ Class A και B.

Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στο €1,2 εκατ.

Βούλιαξε και το ΧΑ

Στη δίνη του παγκοσμίου sell-off βρέθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τις τιμές των μετοχών να καταγράφουν ελεύθερη πτώση, οδηγώντας την αγορά στα επίπεδα των 1.340 μονάδων.

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε το αρνητικό κλίμα και το «ξεπούλημα» των μετοχών στις διεθνείς αγορές, οι οποίες υποχωρούν εν μέσω ανησυχιών για πιθανή ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Ο τζίρος διαμορφώθηκε σε υψηλά επίπεδα λόγω των μαζικών πωλήσεων ενώ  χάθηκε το μεγαλύτερο μέρος των φετινών κερδών. Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγορά μειώθηκε σήμερα κατά 5,938 δισ. ευρώ.

Οι φόβοι για ύφεση στις ΗΠΑ ήταν ο κύριος υπαίτιος για την κατάρρευση της παγκόσμιας αγοράς μετά την απογοητευτική έκθεση για την απασχόληση του Ιουλίου της Παρασκευής.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ καθυστερεί να μειώσει τα επιτόκια για να ενισχύσει την οικονομική επιβράδυνση, καθώς αποφάσισε την προηγούμενη εβδομάδα να τα διατηρήσει στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 23 ετών.

Έτσι, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.341,23 μονάδες, σημειώνοντας μεγάλες απώλειες 6,27%. Ενδοσυνεδριακά κατέγραψε κατώτερη τιμή στις 1.320,77 μονάδες (-7,70%).

Η σημερινή υποχώρηση περιόρισε τα ετήσια κέρδη του Γενικού Δείκτη στο 3,72%. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 235,07 εκατ. ευρώ, ενώ διακινήθηκαν 54.356.506 μετοχές.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 6,53%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6,26%.

Με απώλειες έκλεισαν όλες οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης και τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Ελλάκτωρ (-9,18%), της Πειραιώς (-9,17%), της Aegean Airlines (-8,51%), Viohalco (-8,39%) και της Μυτιληναίος (-8,31%).

Τον μεγαλύτερο όγκο συναλλαγών παρουσίασαν η Alpha Bank και η Eurobank διακινώντας 12.981.295 και 10.306.322 μετοχές, αντιστοίχως.

Τη μεγαλύτερη αξία συναλλαγών σημείωσαν η Πειραιώς με 31,80 εκατ. ευρώ και Alpha Bank με 19,61 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικράτησε σήμερα είναι και το γεγονός ότι μόλις μία μετοχή έκλεισε με άνοδο (Παπουτσάνης +0,85%), με πτώση έκλεισαν 112 και 15 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Αφοί Κορδέλλου -11,64% και Γενική Εμπορίου -11,39%.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

Press Room

Σκληρές δηλώσεις Χριστοδουλίδη για τα έκτροπα στα γήπεδα – Η ηγεσία της ΚΟΠ να αναλάβει τις ευθύνες της και να μην κρύβεται

Η ηγεσία της ΚΟΠ και ο Πρόεδρος της να αναλάβουν τις ευθύνες τους είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης αναφορικά με...

Iράν: Διαψεύδει ότι προμήθευσε με πυραύλους τη Ρωσία

 Την ώρα που δυτικές χώρες κατηγορούν την Τεχεράνη για παραδόσεις βαλλιστικών πυραύλων στην Ρωσία τον Σεπτέμβριο, ο πρόεδρος του Ιράν Μασούντ Πεζεσκιάν δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνησή του...

Χρυσοχοΐδης: Ο Έβρος είναι θωρακισμένος

«Είμαστε όλοι εδώ, οι Ένοπλες Δυνάμεις, η Ελληνική Αστυνομία, και προστατεύουμε τα σύνορα της χώρας, εγγυόμαστε την ασφάλεια της Ελλάδας», διεμήνυσε τη Δευτέρα από τις Καστανιές...

Σεισμός 5,5 Ρίχτερ στη Ρουμανία

Σεισμός μεγέθους 5,5 βαθμών σημειώθηκε στην κεντρική Ρουμανία, σύμφωνα με εκτίμηση του Ευρωμεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου (EMSC). Σύμφωνα με μαρτυρίες στο EMSC, ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές...

Ψάχνει μόνιμη στέγη ανηλίκων το Υφ. Πρόνοιας, «έκτακτη ανάγκη» οι στέγες ηλικιωμένων

Σε αναζήτηση μόνιμων λύσεων για τη στέγαση ασυνόδευτων ανηλίκων βρίσκεται το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας, ανέφερε τη Δευτέρα στη Βουλή η Υφυπουργός, Μαριλένα Ευαγγέλου, προσθέτοντας...

Πρόστιμο €1.500 και κατάσχεση φαρμάκων για άλογα στο οδόφραγμα Αγ. Δομετίου

Κτηνιατρικά φαρμακευτικά προϊόντα εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν από το Τμήμα Τελωνείων σε όχημα οδηγού που μετέβαινε από τις κατεχόμενες στις ελεύθερες περιοχές, στο οδόφραγμα του...

Μείνετε ενημερωμένοι με τo newsletter μας!