Attica και Παγκρήτια

Attica Bank και Παγκρήτια Τράπεζα έχουν ήδη υποβάλλει αίτημα για τιτλοποίηση χαρτοφυλακίων, ύψους περίπου 3,7 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, η Attica Bank έχει αιτηθεί την τιτλοποίηση  χαρτοφυλακίου, συνολικής λογιστικής αξίας 2,3 δισ. ευρώ, με τις εγγυήσεις για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας να υπολογίζονται σε 750 εκατ. ευρώ. Η Παγκρήτια Τράπεζα, το χαρτοφυλάκιο “Rhodium”, μικτής λογιστικής αξίας 1,38 δισ. ευρώ. Τα παραπάνω ποσά αντιστοιχούν σε κρατικές εγγυήσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Βασικός στόχος η  μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων μέσω του «Ηρακλή ΙΙΙ» στο 3%.

Εκτός από τις τιτλοποιήσεις Αttica Bank και Παγκρήτριας Τράπεζας, στον «Ηρακλή ΙΙΙ» σχετική έγκριση έχει ήδη δοθεί για τα χαρτοφυλάκια:

  • Frontier II της Εθνικής Τράπεζας, για μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ, με τις κρατικές εγγυήσεις να ανέρχονται σε  360 εκατ. ευρώ και
  • Sunrise III της Τράπεζας Πειραιώς ύψους 508 εκατ. ευρώ για τα οποία οι κρατικές εγγυήσεις διαμορφώνονται σε 143  εκατ. ευρώ.

Σε αναμονή παραμένουν οι:

  • τιτλοποίηση «Frontier III» της Εθνικής Τράπεζας, ύψους 620 εκατ. ευρώ,
  • κοινή τιτλοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών «Solar», ύψους 1,2 δισ. ευρώ,
  • τιτλοποίηση δύο χαρτοφυλακίων της Alpha Βank («Gaia I» και «Gaia II») ύψους 1 δισ. ευρώ με εκτιμώμενες εγγυήσεις 400 εκατ. ευρώ,
  • τιτλοποίηση του χαρτοφυλακίου «Leon» της Eurobank ύψους 590 εκατ. ευρώ, με εκτιμώμενες εγγυήσεις 250 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι μέσω του προγράμματος «Ηρακλής» ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων στις τέσσερις συστημικές τράπεζες έχει υποχωρήσει από το 45% το 2019 στο 7,5% το Μάρτιο του 2024 και τώρα βρίσκεται στο 3,6% με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος.

Πηγή: Ναυτεμπορική, Ραλλού Αλεξοπούλου  [email protected]